Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanmalı?


Yumurtlama

Bebek sahibi olmaya çalışan çiftlerin dikkat etmesi gereken ayrıntılardan birisi de yumurtlama dönemi yani ovulasyon dönemidir. Doğurganlığın en fazla olduğu bu dönemde sperm hücresinin yumurta hücresine ulaşması daha kolay olacaktır bebek sahibi olma şansınız artacaktır.

Bu nedenle yumurtlama döneminin doğru hesaplanması önemlidir. Yumurtlama döngüsüne yakın tarihlerde gerçekleştirilen cinsel ilişki hamilelik şansını artırır.

Genelen kadınların çoğunda adet döngüsü 28 gün sürer. Ancak bu döngü bazı kadınlarda 21-35 gün de sürebilmektedir. Yumurtlamanın gerçekleşmeden önce geçen süre de her kadında farklı olmakla birlikte 13-20 gün arasında değişir.

Ergenlikten menopoza kadar doğurganlığın arttığı ve azaldığı dönemler bulunur. Hamile kalmak için en uygun olan ve her ay 5-6 gün süren zaman zarfını kolayca belirleyebilmek ve yumurtlama zamanının sinyallerini kolaylıkla yakalayabilmek için şunlara dikkat etmelisiniz;      

  • Adet takviminizi düzenli oluşturun ve adet döngünüzü takip edin, bu konuda çeşitli mobil uygulamalar yardımcı olabilir
  • Vajinal akıntılarınıza dikkat edin ve inceleyin
  • Yumurtlama ağrısı konusunda dikkatli ve hassas olun
  • Vücut ısısını kontrol edin
  • Rahim ağzının kontrol edin

Yumurtlama Döneminin Yaklaşma Belirtileri

Düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama adet kanamasından ortalama olarak 2 hafta önce gerçekleşir. Yumurtlama döneminizi adet takvimini takip ederek en kolay bu şekilde bulabilirsiniz.

Yumurtlama döneminde kadınların vücut ısısı biraz daha artar. Sabah uyandığınızda hareket etmeden önce vücut ısınızı ölçerek birkaç ay boyunca kaydetmeniz yumurtlama dönemini bulmanızda yardımcı olacaktır. Isı artışından sonraki üç gün içerisinde yumurtlama gerçekleşir ancak vücut ısısı hassas vücut termometresi ile ölçülmelidir.

Adet döneminden sonra birkaç gün süren kuru günler adı verilen dönemin ardından vajinal akıntıda artış olur.  Yumurtanın olgunlaşmaya başladığı günlerde başlayan vajinal mukus salgısı gözle de görülür hale gelir beyaz ya da sarımsı renkte bulanık ve yapışkan bu salgı yumurtlamadan hemen önce ise artar. Yumurtlamadan önce gerçekleşen akıntı berrak ve kaygan haldedir. Bu dönem en doğurgan olunan dönemdir.

Rahim ağzı normal dönemlerde ve yumurtlama dönemlerinde farklılıklar gösterir. Doğurgan olunmayan dönemlerde rahim ağzı sert ve kapalıdır, parmakla kolayca dokunulabilir haldedir. Yumurtlama döneminde ise serviks yumuşar, yukarı çekilir ve dış ağız açılır.   


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.