Yumurta Haşlama Süreleri Nedir?


yumurta haşlama süreleri

Herkes haşlanmış yumurtanın kıvamını farklı sever. Kimi çok katı severken, bazıları kayısı kıvamında yemeyi ister, kimi ise tamamen cıvık… Peki yumurta haşlama süreleri nedir?

Herkes yumurta haşlamayı bilir ama kıvamını tutturamaz. Yumurtanın kıvamını tutturmak biraz deneyim ister. Vereceğimiz talimatları izlerseniz tam sevdiğiniz gibi bir haşlanmış yumurtanız olacak.

YUMURTALARIN ÇATLAMAMASI İÇİN

Yumurtaları haşlamaya başlamadan önce çatlamaması yapmanız gereken birkaç şey var. Öncelikle haşlayacağınız yumurtayı dolaptan yarım saat önce çıkarın ve oda sıcaklığına gelmesini sağlayın ve yumurtayı tombul tarafından bir toplu iğne ile delin. (Yumurta haşlama makinelerinde bunun için özel aparat var. Ama toplu iğne de aynı işi görüyor). Suyun içine her yumurta için bir tatlı kaşığı tuz atın.

yumurta haşlama süreleriKATI YUMURTA

Yumurtaları haşlama kabına koyun. Üzerini geçecek kadar suyla doldurun ve tuzunu ilave edin. Su fokur fokur kaynadıktan sonra (6 dakika daha kaynatmaya devam edin ve daha sonra sıcak sudan çıkarıp buzlu suya atın. Buzlu su hazırlama imkanınız yoksa musluk suyuna da tutabilirsiniz.

KAYISI YUMURTA

Yumurtanın sarısı ne katı ne sıvı, akmayacak şekilde olduğunda bu yumurtaya kayısı yumurta denir. Kayısı yumurta elde etmek için yumurtanın olduğu su kaynadıktan sonra 4-4,5 dakika daha kaynatmaya devam etmek gerekir. Sonrasında ise yine buzlu su ya da musluk suyuna tutulmalıdır.

RAFADAN YUMURTA

Beyazı pişmiş, sarısı akışkan kıvamındaki yumurta rafadan yumurtadır. Rafadan yumurta için su kaynadıktan sonra yumurtanın 3 dakika daha kaynaması gerekiyor. Hemen ardından çıkarıp soğuk uygulayınca rafadan yumurta elde ediliyor.

CIVIK YUMURTA

Beyazı ve sarısı çok az pişmiş akışkan kıvamındaki yumurta, cıvık yumurtadır. Su kaynadıktan sonra 2 dakika daha kaynatırsanız cıvık yumurtanız hazır. Tabii hepsinde yaptığınız gibi cıvık yumurtayı da soğuk suya tutmanız gerekiyor.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.