Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi yumurta içindeki yüksek protein değeri ve aynı zamanda besleyici özelliği ile herkes tarafından tercih edilen bir yiyecektir. Özellikle sporcular tarafından bol miktarda tüketilen yumurta tok tutucu özelliği ile diyet listelerinin de vazgeçilmezi arasında yerini alıyor. Son yıllarda yumurta diyeti kadınlar tarafından oldukça sık uygulanmaktadır. Hem sağlıklı beslenip hem de kilo vermek istiyorsanız yumurta diyeti tam size göre. Bu diyetin nasıl yapıldığını merak edenler için işte yumurta diyeti…
Yumurta Diyeti Kilo Vermeye Neden Yardımcı?
Yumurta size gün boyunca ihtiyacınız olacak enerjiyi sağlayacak bir besindir. Tok tutmasının yanı sıra vücudunuzda bulunan yağların yakımı içinde önemli bir destekleyicidir. Yumurta diyeti sayesinde kalıcı ve sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.
Yumurta Diyeti Nedir?
Yumurta diyeti farklı şekillerde uygulanabilir. Yalnız her uygulama şeklinde de tek bir şart bulunmaktadır. Diyeti uyguladığınız süre boyunca yalnızda su ya da kalorisiz içecekler tüketmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde yaptığınız diyetin pek bir etkisi olmayacaktır. Aynı zamanda diyet boyunca makarna, ekmek, pirinç gibi karbonhidrat oranı yüksek besinlerin tüketimi de yasaktır. Yumurta diyetini 14 gün boyunca uygulamanız gerekmektedir. Hangi yumurta diyetini yaparsanız yapın genel mantık hep aynıdır. Sabah kahvaltıya yumurta ile başlayıp günün geri kalanında ise az yağ içeren proteinli besinler tüketeceksiniz. Haşlanmış yumurta olmasının en büyük sebebi ise kalori bakımından düşük, protein bakımından zengin olmasıdır.
Yumurta Diyeti Nasıl Yapılır?
Biz size geleneksel yumurta diyetinin nasıl yapıldığında bahsedeceğiz. Her öğünde mutlaka yumurta yemelisiniz. Bunun yanı sıra tavuk ve balık gibi protein bakımından yüksek besinlerde yemek için tercih edilebilir. Karbonhidrat yasak dedik ama diyet boyunca düşük karbonhidrata sahip sebze ya da meyve tüketiminde bir sorun olmamaktadır. Örnek bir yemek planı verecek olursak;
Kahvaltı: 2 adet iyi haşlanmış yumurta ve 1 adet greyfurt (isterseniz yiyebilir isterseniz de suyunu içebilirsiniz) Sade olarak yumurta sevmiyorsanız yine 2 yumurta kullanarak kendinize ıspanaklı ya da mantarlı omlet yapabilirsiniz.
Öğlen: Yarım porsiyon tavuk pirzola ya da tavuğun göğsü de olabilir. Yanında da brokoli
Akşam: 1 porsiyon balık ve yeşil salata tüketebilirsiniz.
Bu listeyi düşük karbonhidratlı yiyeceklerle değiştirerek de yapabilirsiniz. Her gün yiyeceğiniz yiyecekler değişecektir. Örneğin akşam yemeğinizi salata, yumurta ve portakal yiyerek yapabilirsiniz. Öğlen yemeğinizde haşlanmış sebze, az yağlı peynir ve yine yumurta yiyebilirsiniz. Bu tamamen size kalmıştır. Diyet boyunca sabit kalan tek öğün sabah kahvaltısıdır. Onun dışında öğlen ve akşam yemekleriniz değişkenlik gösterebilir.
Yumurta Beyazının ve Sarısının Yararları Nedir?
Yumurtanın beyazının ayrı sarısının ayrı yararı bulunmaktadır. Diyetlerde ağırlık olarak beyazdan bahsedilir bu yüzden bizde size önce yumurta beyazının yararlarını sonra da sarısının yararlarını anlatacağız.
- Yumurtanın beyazı sarısına göre daha düşük kalorilidir. İçerisinde 0 yağ bulundurur bu yüzden de oldukça sağlıklıdır.
- Bundan dolayı yumurta diyetinden yumurtanın beyazı da tercih edilmektedir.
- Kalori değerini merak edenler için yumurta beyazının kalorisi yaklaşık olarak 15’tir.
Yumurta sarısının yararları ise şu şekildedir:
- Yumurtanın sarısı beyazına göre protein bakımından yüksektir.
- Demir, magnezyum, potasyum ve fosfor bakımından yumurtanın sarısı oldukça zengindir.
- İçeriğinde az da olsa doymuş yağ bulundurur.
- Kalorili olduğunu söylemiştik. Yumurta sarının kalori değeri ise yaklaşık olarak 60’tır.
Eğer kilo almaktan korkuyorsanız sadece yumurtanın beyazını tüketerek kilo almanızın önüne geçebilirsiniz.
Yumurta Diyetinin Yan Etkisi Nedir?
Yumurta diyeti içerisinde kendini en belli eden yan etkisi karbonhidrat eksikliğinden dolayı ortaya çıkan enerji düşüklüğüdür. Bu diyete geçmek vücudunuzda çeşitli sorunlara yol açabilir. En belirgin etkileri ise, mide bulantısı, ağız kokusu, kabızlık, gazdır. Bu etkilerin ortaya çıkma sebebi ise sindirim sisteminizin yumurtaya uyum sağlama sürecidir.
Yumurtanın içerisinde lif bulunmamaktadır. Bu yüzden yumurta diyetini uygularken lifli yiyecekler tüketmeniz gerekir. Böylece sindirim ve bağırsak sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Yumurta diyeti sürdürülen bir diyet değildir 14 günün sonunda bu diyeti bırakıp sağlıklı beslenmeye geçmeniz gerekir. Aksi takdirde yaptığınız yumurta diyeti pek fazla işe yaramayacaktır. Fazla yumurta yemek bazı kişilerde alerjiye sebep olabilir bu yüzden diyete başlamadan önce bu durumu da göz önünde bulundurun.
Her diyette olduğu gibi bu diyeti de yapmadan önce bir doktorla görüşüp fikrini almalısınız. Yumurta diyetiyle vücudunuza bir şok etkisi yaratarak kısa sürede kilo verebilirsiniz.