Yer elmasının adına bakıp da elma olduğunu düşünmeyin sakın. Adı elma olsa da aslında ayçiçeği ailesindendir. Tıpkı patates gibi toprak altında büyüyen bir tür sebzedir. Toprağın bize sunduğu mucizeler saymakla bitmez. İşte yer elması da bu mucizelerden yalnızca biridir. Peki, ama şifa kaynağı olan bu sebzenin ne gibi faydaları bulunuyor? Yemek yapımında kullanılabilir mi? Zayıflatır mı? İşte bütün bu soruların cevaplarını bu yazımızda bulabileceksiniz.
Yer Elması Nasıl Yetiştirilir?
Bölgeye bağlı olarak ekim zamanı değişse de şubat sonu ve mart başında tohum olarak kullanılan yumrular toprağa ekilir. Neden tohum değil de yumru çünkü yer elmasını elinize aldığınızda dışında elinize gelen çıkıntılar olur. İşte bu çıkıntılar zamanı geldiğinde tohum olarak ekilerek yeni yer elmalarının çıkmasına yardımcı olur. Yer elması için en güzel ekim yöntemi sıra dizimidir. Bu dizim yöntemine göre 70 cm aralıkla belli bir sıra oluşturulur. Bu sıralara ise 30 cm aralıklarla yumrular ekilir. Yumruları toprağın içine soktuğunuzdan emin olun. Yer elmalarının oluşumu 40 haftayı bulacaktır. Olgunlaşma zamanına kadar belli aralıklarla toprağı çapalamayı ihmal etmeyin. Aşırı sulamadan kaçın. Tıpkı patates gibi yer elması da çok su verildiğinde çürüyecektir.
Yer elmalarının topraktan çıkarılması eylül sonu ile ekim başı gibi olmalıdır. Yer elmasının olup olmadığını anlamak için topraktan bir tanesini çıkartıp tadına bakın. Eğer olmamış ise toprağı kapatarak hasat zamanınızı erteleyin. Hasat yaparken köklerine dikkat edin ve yer elmalarını titizlikle topraktan çıkartın.
Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?
Yer elması oldukça düşük kalorili bir besindir. İçinde bol miktarda lif barındırdığı için sizi tok tutacaktır. Yer elmasının faydaları şu şekildedir:
- Vücuttaki hücrelerin yenilenme hızını arttırarak cildinizin genç görünmesini sağlar. Tıpkı kremlerin içinde rastladığınız anti aging özelliği yer elmasında mevcuttur.
- Hücrelerin mutasyona uğramasını önler böylece tümör oluşumunun önüne geçer.
- Yorgunluğun bir numaralı düşmanıdır. Vücuda enerji ve dinçlik verir.
- Vücudunuzun susuzluğunu giderir. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasında görev aldığı için böbreklerinizde oluşabilecek kum ya da taşların oluşumuna engel olur.
- Göğüs iltihaplarını engeller. Yer elması sayesinde balgamlar dışarı atılır.
- İçinde bulunan fosforlar kemik erimesini yavaşlatır.
- Yüksek miktarda potasyum bulundurur. Bu da kalp hastası kişilerin kullandığı ilaçlardan dolayı kaybettiği potasyumu geri kazanmasını sağlayacaktır.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur.
- Lifli bir yapısı olduğu için kabızlık probleminin önüne geçer. Böylece basur sorununu da otomatik olarak ortadan kaldırır.
Yer Elmasının Zararları Nelerdir?
Yer elmasının içinde çok yüksek miktarlarda demir, magnezyum, lif ve çinko bulunur. Bu besin değerlerinden birine bile alerjiniz varsa yer elması tükettiğinizde vücudunuz reaksiyon verecektir. Bunun dışında başka bir zararına rastlanılmamıştır. Şunu unutmamalısınız ki her besin gerektiği kadar tüketilmelidir. Fazlaya kaçtığınız zaman her besinin size bir zararı dokunacaktır.
Yer Elması Nasıl Saklanır?
Toprak altında yetişen bir sebze olduğu için ilk etapta bol su ile yıkanıp temizlenmelidir. Sonrasında tercihinize bağlı olarak ister soyabilirsiniz isterseniz de kabuklu olarak 5 dakika limonlu suyun içerisinde haşlayın. Yumuşayan yer elmalarını soğuduktan sonra buzlukta saklayabilirsiniz. Haşlama işlemini doğru yapmak için bir litre suya yarım limon suyu ekleyin.
Yer Elması Nasıl Tüketilmelidir?
Yer elmasını çiğ olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca dilim dilim doğrayıp güneşin altında kurutarak da tüketmeniz mümkündür. Yaptığınız salatanın içine ister dilimleyerek isterseniz de rendeleyerek tüketebilirsiniz.
Yer Elması Kızartması Tarifi
Yemek istediğiniz kadar yer elmasını ister kabuklu isterseniz kabuksuz olarak halka şeklinde doğrayın. Geniş bir kaba doğradığınız yer elmalarını dökün ve üzerinde zeytinyağı gezdirin. Yağın eşit olarak dağılması için bir kaşık ile nazikçe karıştırın. Yarım kilo yer elmasına iki kaşık zeytinyağı yeterlidir. Üstüne tuz, kekik ve kırmızı biber karışımını serpiştirin. Tüketmek istediğiniz baharatlar sizin tercihinize bağlıdır. Fırın tepsinizi çıkartın ve içine yağlı kâğıt serin. Kabınızın içinde bulunan yer elmalarını fırın tepsisine alın. Daha önceden ısıtmış olduğunuz 180 derecelik fırına tepsinizi yerleştirin. 20 dakika boyunca fırında kızartın. Piştikten sonra yer elmalarınızı tabağa alın ve soğumasını bekleyin. Dilerseniz baharatlı olarak tüketin dilerseniz de üzerine çırpılmış yoğurt dökerek tüketin. Bu tamamen sizin tercihinize kalmıştır.
Yer elmasını salata olarak, zeytinyağlı olarak, meze olarak ya da turşusunu kurarak tüketebilirsiniz. Besin değerinden hiçbir şey kaybetmeyecek olan yer elması sağlığınız açısından size oldukça iyi gelecektir.