Yemek sadece beslenmek değil aynı zamanda kültürlerin de yansımasıdır. Lezzet ya da damak tadı denilen ve kişisel olarak ele alınan aslında kültür ögesi olan alışkanlıklar toplumların ayırt edici özelliklerinin önemli maddelerinden biridir aynı zamanda.
Yemek yeme zevkleri, damak tadı esasında kültürlerin bir yansımasıdır. Günümüzde ulaşım ve iletişim yollarının kolaylaşması ile birbiri ile iç içe girmiş ve gittiği her topluma adapte olmuş halleriyle kabul edilseler de yemekler içerisinde ait olduğu kültüre ait pek çok detay barındırmaktadır. Eski kültürlerde yemekler yeniliğe kapalı olsalar da yeni toplumlar yenilikleri kolayca kabullenip uygulamaktadır. Modern mutfaklarda yöresel lezzetler ile küresel tatlar iç içe geçmiş durumdadır ve bu ürünler küresel kültürün ortak ürünleri olarak kabul edilir.
Yemek Zevkimiz Ve Emperyalizm
Günümüzde insanlar her konuda olduğu gibi yemek konusunda da yeniliklere çok açıktır ve bunun en güzel örneğini hiç ummadığımız bir ülkede karşımıza çıkan Çin restoranı ya da fast food dükkanı ile görebilmekteyiz.
Günümüzde gördüğümüz bu kültürlerin iç içe geçmesi durumu önceden mevcut değildi. Örneğin baharatlar yüksek sınıfın tükettiği ürünlerken küreselleşmesi ve her evde bulunur hale gelmesi ancak yeniçağ başlarında olmuştur. Bunun temeli ise sömürgeciliğin ortaya çıkışı ve ulaşım yollarının artmasına dayanır. Bu tarihlerden sonra doğu batı kuzey güney tüm dünya ülkelerinin yemekleri faklı yerlerde tüketilmeye başlanmıştır.
Gelişimine baktığımızda mutfak aslında sadece bir mutfak olarak değil jeopolitik bir ortam olarak da ele alınmalıdır ve emperyalizm de bu alanda oldukça etkili bir kavramdır. Son yıllarda tercih edilen yaygınlaşmış markaların yemek zevkimize etki etmesi ve çok tüketilmesi de sadece emperyalizm değil kapitalizmin de yemek zevkimizi şekillendirdiğinin bir ispatı olarak kabul etmek mümkündür.
Lezzetler Ve Yemek Zevkimiz
Yemek zevkimiz son zamanlarda izlenilen, okunan yayınlarla kolayca şekillenebilir yapıdadır aslında. Nerde ne yeniz, nasıl yenmeli, nasıl pişirilmeli gibi temalarla sunulan yayınlar seçimlerimizi de biz farkında olmadan şekillendirmektedir.
Lezzet ya da damak tadı alışkanlıklarımız, yemek zevklerimiz kültürel bir miras ve sermaye birikimidir. Aileden aktarılan, eğitimle gelen bu alışkanlık ve zevkler, beğeniler sosyal sınıf göstergesidir aynı zamanda.