Sürekli Hapşırmanızın Nedeni Alerjik Rinit Olabilir


alerjik rinit

Sürekli hapşırmanızın nedenini mi merak ediyorsunuz. Doktorlara göre bunun sebebi alerjik rinit olabilir. Peki bundan nasıl kurtulacağınızı biliyor musunuz?

Sabah kalktığınızda ya da günün herhangi bir saatinde hapşırmaya başlıyor ve durduramıyorsanız bir doktora görünmenizde yarar var. Çünkü büyük ihtimalle alerjik rinit hastası olabilirsiniz.

Alerjik rinit veya saman nezlesi (ya da bahar nezlesi) , belirli alerjenlere karşı alerjik bir tepkidir. Polen , mevsimsel geçişler alerjik rinitte en yaygın alerjendir. 

SÜREKLİ HAPŞIRMA ALERJİK RİNİT BELİRTİSİ

Alerjik belirtileri nelerdir?

Alerjik rinitin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • hapşırma
  • burun akıntısı
  • tıkalı bir burun
  • kaşıntılı bir burun
  • öksürme
  • Geniz kaşıntısı
  • kaşınan gözler
  • sulu gözler
  • gözlerin altındaki koyu halkalar
  • sık sık baş ağrısı
  • Egzama tipi semptomlar, örneğin aşırı kuru, kaşıntılı cilde sahip olmak, kabarma ve ağlama
  • kurdeşen
  • aşırı yorgunluk

Saman nezlesi ya da alerjik rinit hastaları genellikle bir alerjenle temasa geçtikten hemen sonra bu semptomlardan birini veya birkaçını hisseder. Tekrarlayan baş ağrıları ve yorgunluk gibi bazı semptomlar, ancak alerjenlere uzun süre maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Ateş, saman nezlesinin bir belirtisi değildir.

Belirtileriniz birkaç haftadan uzun sürerse ve düzelmiyor gibi görünüyorsa, olası alerjiler hakkında doktorunuzla hemen iletişime geçmenizde fayda var.

Alerjik rinite ne sebep olur?

Vücudunuz bir alerjenle temas ettiğinde, vücudunuzu alerjenden koruyan doğal bir kimyasal olan histamin salgılar. Bu kimyasal alerjik rinite ve burun akıntısı, hapşırma ve kaşıntılı gözler gibi semptomlarına neden olabilir.

En yaygın alerjen olan ağaç polenine ek olarak, diğer yaygın alerjenler şunlardır:

  • çim poleni
  • Toz akarları
  • eski deri hayvan kepeği
  • kedi tükürüğü
  • küf

Yılın belirli zamanlarında polen alerjik rinit hastaları için büyük sorundur. İlkbaharda ağaç ve çiçek polenleri daha yaygındır. Otlar ve yabani otlar yaz ve sonbaharda daha fazla polen üretir.

Alerjik rinit türleri nelerdir?

İki tür alerjik rinit vardır: mevsimsel ve uzun ömürlü.. Mevsimsel alerjiler genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsiminde ortaya çıkar ve tipik olarak polen gibi dış mekan alerjenlerine tepki olarak ortaya çıkar. Uzun ömürlü alerjik rinitler ise; toz akarları ve evcil hayvan tüyleri gibi iç mekan maddelerine tepki olarak yıl boyunca veya yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir.

Alerjik rinit tedavisi

Alerjik rinitinizi çeşitli şekillerde tedavi edebilirsiniz. Alerjik rinite ne iyi gelebilir diye baktığımızda bunlar arasında alerji karşıtı ilaçlar (antihistaminikler), ev ilaçları ve alternatif tıp yöntemlerini sayabiliriz. Alerjik rinit için herhangi bir yeni tedavi önlemi denemeden önce doktorunuzla konuşun.

Peki atak esnasında alerjik rinite ne iyi gelir? İlaçlar dışında tıkalı burnunuzu açmak ve sinüs baskısını hafifletmek için üç günden fazla olmamak kaydıyla dekonjestanları (burun spreyi) ve göz damlalarını kullanabilirsiniz. Daha fazla kullanmak ters tepkiye neden olur.

Göz damlaları ve burun spreyleri, kaşıntıyı ve alerji ile ilgili diğer semptomları kısa bir süre için hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak ürüne bağlı olarak uzun süreli kullanımdan kaçınmanız gerekebilir.

Herhangi bir alerji tedavisine başlamadan önce semptomlarınız için en iyi ilaçları aldığınızdan emin olmak için doktorunuzla konuşun. Doktorunuz ayrıca hangi ürünlerin kısa süreli kullanım için üretildiğini ve hangilerinin uzun vadeli yönetim için tasarlandığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Alerjik rinit geçer mi?

Alerjik rinitin ömür boyu süreceği düşünülse de bu hastalıkla baş etmenin yolları yok değil. İmmünoterapi yani alerji aşısı, hastalığa karşı bilinçli bir yaklaşım, korunma ve ilaçları zamanında kullanarak hastalığın semptomlarını hissetmemek mümkün olabilir.

Alerjik rinitle evde tedavi yöntemleri

Evde de alerjik rinitle tedavi yöntemleri vardır:  Mevsimsel veya polen alerjiniz varsa, pencerelerinizi açmak yerine klima kullanmayı deneyebilirsiniz. Mümkünse alerjiler için tasarlanmış bir filtre ekleyin.

Bir nem giderici veya bir yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi , iç mekandayken alerjilerinizi kontrol etmenize yardımcı olabilir. Toz akarlarına alerjiniz varsa, çarşaflarınızı ve battaniyelerinizi sıcak suda yıkayın. Elektrik süpürgenize bir HEPA filtre eklemek ve haftada en az 1 kez evi süpürmek de işe yarayabilir. Halıyı evinizde sınırlandırmak da faydalı olabilir.

Alternatif ve tamamlayıcı tıp

Olası yan etkilerle ilgili endişeler nedeniyle, alerjisi olan daha fazla insan saman nezlesi semptomlarını “doğal yollarla” geçirmenin yollarını arıyor. Bununla birlikte, herhangi bir ilacın doğal kabul edilse bile yan etkileri olabileceğini unutmamak önemlidir. 

Çoğu hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da bağışıklık sistemini güçlü tutmak önemlidir. O yüzden probiyotik beslenmeye önem gösterin ve alerjik yiyeceklerden uzak durun.

 


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.