İçilebilir su markaları yayınlandı. Büyük titizlikle hazırlanan raporda içilebilecek sular arasında büyük markaların olmaması dikkat çekici. İşte içilebilir suların listesi.
Sağlık Bakanlığı ve Gıda Güvenliği Hareketi tarafından hazırlanan içme suları raporu güncellendi. Türkiye’de ambalajlı su markalarının verilerini sıralayarak bir araya getirilen rapor, su maden, kimya ve biyoloji dalında uzmanların yardımı ile uluslararası kurumların su konusundaki standartlarının bir araya getiriyor.
Su raporunda su markası, kaynağın bulunduğu şehir, suda asla olmaması gereken biyolojik, radyolojik, kimyasa değerler ile suda mutlaka olması gereken mineral değerleri ölçülüyor. Ayrıca suyun PH’ını gösteren bölüme özel önem veriliyor. Kırmızı renkli bölüm, suda asla bulunmaması gereken tehlikeli maddeleri temsil ediyor, yeşil bölüm ise mineral ve PH değerlerini simgeliyor.
SIRALAMA VE PUANLAMA NEYE GÖRE YAPILIYOR?
Listede bulunan herhangi bir su markasının 100 puan alabilmesi için minerallerinin belirlenen aralık değerlerinde olması, Ph düzeyinin 7 ve 8,5 aralığında olması ve suda biyolojik, kimyasal, radyolojik açıdan hiçbir kirleticinin olmaması gerekiyor. Bir marka en yüksek 100 puan alabilirken, eksi 25 değere kadar da gerileyebiliyor. Orta değer sıfır (0) kabul ediliyor. Suyun mineraller ve PH açısından yüksek değerlere sahip olması, suyun sıralamadaki yerini yükseltebiliyor. Zıt şekilde kirleticiler eksi puan almasına yol açtığı için suyun sııralamadaki yerini aşağıya çekiyor.
ANALİZ NEYE GÖRE YAPILIYOR?
Gıda Hareketi, markalı sularla ilgili kendilerinin bizzat hiçbir analiz yapmadıklarını, su numunelerini alan ve analizleri yapanın Sağlık Bakanlığı’nın ilgili birimleri olduğunu ve Gıda Hareketi olarak sadece uzmanların yardımı ile bu verileri bir liste haline getirdiklerini belirtiyor.
BAZI MARKALAR SU DEĞERLERİNE ULAŞILSIN İSTEMİYOR
Türkiye’deki su markalarından su analiz verilerini talep etmenin hayli zorlu olduğunu belirten Gıda Hareketi yetkilileri, Sağlık Bakanlığı ve bazı firmaların bilgi erişimine izin vermediğini söylüyor. Bu yüzden birçok firmanın verileri eksik ve listede yer alamıyor. Verilerini göndermeyi reddeden markalar arasında Türkiye’nin en büyük su markaları olması oldukça dikkat çekici.
Tersi olarak bazı firmalar gönüllü olarak verilerini Gıda Hareketi’ne gönderirken, bazıları ise ne sitelerinde yayınlıyor, ne de Gıda Hareketi’nin ısrarlı isteğine rağmen vermeye yanaşmıyor.
EN SAĞLIKLI SU MARKASI HANGİSİ?
Gıda Hareketi’nin yayınladığı tabloda, doğal mineralli kaynak suyu kategorisinde 82,73 puanla Buzdağı, doğal kaynak suyu kategorisinde 62,80 puanla Fuska, içme suyu kategorisinde ise 4,22 puanla Erpınar markası birinci sırada yer alıyor.
EN İYİ SU LİSTESİ
Listede yer almayan markalar ise, verilerini paylaşmak istemeyen markalar olarak kayıtlara geçti. Verilerini paylaşmaktan kaçınan birçok büyük markanın olması yine oldukça dikkat çekici…