Saç biti sadece çocuklarda değil her yaşta insanda görülebilen bulaşma kaynağı insan olan bir hastalıktır. Bitler kendi içinde 3’e ayrılır. Ancak bizi en çok etkileyen saç biti okul çağı çocuklarında oldukça sık görülen bir türdür. Bitlenmeyle ilgili merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızda cevaplandırmaya çalıştık.
Saç Biti Nedir?
3 mm kadar olan rengi değişiklik gösterebilen minik böceklerdir. Saç bitlerinin yaşam kaynağı insanlardır. Sizi ısırdığında hissetmezseniz ancak ilerleyen zamanlarda şiddetli kaşıntılara yol açar bu da sizin sağlığınız için pek iyi olmaz. Saç bitleri yalnız insanda yaşar. Herhangi bir yüzey ya da hayvan ile temas ettiğinde ölür. Çoğunlukla 3 ila 10 yaş arasındaki kız çocuklarında daha sık rastlanır.
İlk olarak saç derisinde yumurta olarak görülür. Bu yumurtalar saç derinize yapışır ve orada kalır. Bitler yumurtadan çıkmadan önce sirke olarak adlandırılır. Bu aşamada kepek gibi gözükürler bu yüzden karıştırmamakta fayda var.
Saç Biti Nasıl Bulaşır?
Yumurta şeklinde bulunan sirkeler bulaşıcı değildir. Fakat yumurtalar çatlayıp saç biti ortaya çıktıktan sonra son derece bulaşıcı olabilirler. Bitler diğer böcekler gibi uçamaz ya da zıplayamaz sadece temas yoluyla ile bulaşabilir. Bu yüzden okullar, toplu taşıma araçları hatta kamu kuruluşları bitleri bulaşması için uygun mekanlardandır.
Kişilerin birbirleriyle baş temasıyla ya da aynı şapka, saç tokası ve tarak gibi eşyaları kullanmasıyla da bulaşabilir. Ayrıca toplu taşımada bir yere seyahat ederken başınızı, koltuğun baş kısmına koymanızla da bitlerin bulaşma riski vardır.
Temiz Saça Bit Gelir Mi?
Bu sorunu cevabı evet. Çünkü saç biti, saç temizliğine bağlı olarak ortaya çıkmaz. Kişilerin saçlarının kirli ya da temiz olması saç biti için fark etmeyen bir durumdur. Bitler kan emerek beslenen canlılardır. Saçlarınızda kepek ya da kir olması bitin işini zorlaştırır. Bu yüzden bitler temiz saça gitmeyi daha çok tercih eder. Kısacası saçlarınızı çok sık yıkamanız bitlerin oluşmaması için bir etken değildir.
Bitlenmenin Belli Bir Belirtisi Var Mı?
Arada sırada yapacağınız kontroller ile erken tespit edilmesi mümkündür. Eğer çocuğunuzda şüpheli bir durum hissederseniz bir büyüteç ve tarak yardımıyla hemen inceleme yapın. Saç biti, saçta oldukça zor görülür. Deriye yapışıp saçın rengine büründüğü için ayırt etmeniz çok zordur. Sirke halindeyken yumurtalar açık renk olacağı için tespit etmeniz daha kolay olacaktır. Kişi sürekli olarak kafasını kaşıyorsa bitten şüphelenebilirsiniz. Böyle bir durumda bitlenen kişiyi vakit kaybetmeden doktora götürün.
Saç Biti Nasıl Tedavi Edilir?
Bitlerin tedavisi eski zamanlara nazaran oldukça gelişmiştir. Artık çocuğunuzun başına ilaçlı krem ve şampuan sürerek bitleri ortadan kaldırabilirsiniz. Saç biti ilaçları reçetesiz olarak satılabilmektedir. Eğer bu ilaçlar çocuğunuzun saçında işe yaramazsa doktora giderek reçeteli ilaçlar yazdırabilirsiniz.
İlaç ve kremin dışında bit tedavisi ve tavsiyeleri;
- İnce dişli bir tarak temin ederek ıslak saçtaki bit yavrularını tek tek çıkartmak
- Tarak ve fırçaları en az 15 dakika olacak şekilde sıcak suyun içinde şampuanla bekletmek
- Ailede başka birine bit bulaşıp bulaşmadığını görmek için evde bulunan herkesin kontrol edilmesi
- Evinizde bulunan bütün yatak takımlarını ve giysileriniz sıcak suda yıkayın. Yıkayamayacağınız eşyalarınızı ise 15 gün boyunca bir poşetin içinde kapalı olarak bekletin.
Bitlenme Önlenebilir Mi?
Söylediklerimizi yaparak saç bitini önlemeniz mümkündür.
- Bitli olabileceğini düşündüğünüz kişilerle yakın temas etmekten mutlaka kaçının.
- Çocuğunuzu tarak, şapka, havlu gibi kişisel eşyalarının yalnız kendisine ait olduğunu ve başkalarıyla paylaşmaması gerektiğini öğretin.
- Bitin bulaşmasını önlemek için evinizde bulunan kişisel eşyalarınızı düzenli aralıklarla yıkayın.
Böylece bitin bulaşmasını önlemek için üzerine düşeni yapmış olursunuz.
Bitlenen Çocuğun Saçı Kesilmeli Mi?
Buna hiç gerek yoktur. Saç bitinden kurtulmanız için saçlarınızın kısa olması gerekmez. Bu durumun yapılmasındaki tek sebep bitlerin saçtan daha kolay temizlenebiliyor olmasıdır. Eğer çocuğunuz kendi istemiyorsa lütfen saçını kesmeyin. Biraz uğraş gerektirecek bir süreç olacaktır fakat çocuğunuzun ileri dönemde travma yaşamasından daha iyi bir durum olacağını temin edebiliriz.
Siz de belirli periyotlarla çocuğunuzun saçını kontrol ederek bit veya sirke olup olmadığını görebilirsiniz. Böylece olası bir durumda hemen tedaviye başlayarak bitlerin çoğalmasının önüne geçebilirsiniz.