Adet kanaması, sağlıklı kadınların ergenlik döneminden menopoz dönemlerine kadar 28 günlük döngüler halinde yaşadıkları bir durumdur. Biz kadınların regl döngüleri pek çok sebebe bağlı olarak gecikmeye uğrayabilir. Bu gecikmeler çoğu zaman herhangi bir sağlık problemine neden olmazken gecikme sürecinin uzaması ve birkaç kez tekrarlaması sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Regl gecikmesi hakkında doğru bilgiler edinilmesi ve hangi durumlarda bu gecikmelerin yaşanabildiği hakkında bilgi sahibi olunması da oldukça önemlidir.
Regl gecikmesi neden olur sorusunun cevabına verilebilecek pek çok farklı etken söz konusudur. Fakat bu sorunun cevabına geçmeden önce hangi durumlarda reglinizin geciktiğini düşünmelisiniz. İlk olarak şuna değinelim ki regl gecikmelerinde bu durumu bir gecikme olarak adlandırabilmek için normal döngünüzün üzerinden minimum 7 gün geçmiş olması gerekir. Daha kısa sürelerde genellikle adet gecikmesinden bahsedilmez.
Regl Gecikmesi Nedir?
Biz kadınlar ergenlik dönemine girdiğimiz yaşlardan menopoz dönemine girdiğimiz yaşlara kadar belli bir döngü halinde âdet kanaması yaşarız. Öyle ki bu kanamalar 21 ile 35 günlük döngüler halinde gerçekleşir. Bu döngünün dışında yaşanan kanamalar ise regl gecikmesi olarak adlandırılır.
Kadınların normal süreçte ilerleyen regl dönemleri 3 ile 7 gün aralığındadır. Kadınların vücudunda bulunan hormonların düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışması regl dönemlerinin de sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Yani sağlıklı hormonlar sağlıklı bir regl dönemi anlamına gelir.
Regl Gecikmesi Belirtileri
Kadınların normal adet döngülerinin dışına çıktığı zamanlar genellikle regl gecikmesi olarak görülür. Regl gecikmesi neden olur sorusu sağlıkla alakalı faktörlere bağlı olabileceği gibi çevresel faktörlere de bağlı olabilir. Adet gecikmesinin en bilinen sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Regl gecikmelerinin en bilinen ve en çok rastlanan nedenlerinden bir tanesi hamileliktir. Korunmasız bir cinsel hayat sonucunda gerçekleşen hamilelik ile beraber adet gecikmesi görülmesi kaçınılmazdır. Çünkü hamilelik dönemlerinde kadınlar adet kanaması yaşamazlar.
- Adet gecikmelerinin sıklıkla yaşandığı bir durum ise ağır egzersiz programlarıdır. Kadınlar hayatlarının bazı dönemlerinde spor aktivitelerine ağırlık vererek farkında olmadan vücutlarını zorlayabilir. Hem egzersizlerin arttığı hem de besin değerlerinin düşürüldüğü bu dönemlerde adet gecikmeleri yaşanması görülebilir.
- Polistik over sendromu olarak bilinen sağlık sorunu regl gecikmesi yaşanmasının en temel nedenlerinden bir tanesidir. Kadınların yumurtalarının üzerinde oluşan bu kistler erkeklik hormonlarının normalden daha fazla üretilmesine neden olur. Böyle bir durumda da adet gecikmeleri yaşanabilir. İlaç tedavisi uygulanarak üstesinden gelinebilecek bir durum olan polistik over sendromunun düzelmesi adet döngüsünün de normale dönmesine neden olur.
- Doğum kontrol ilaçları adet döngüsünün seyrini etkileyen önemli faktörlerden bir diğeridir. Özellikle belli bir süre alınıp sonrasında bırakılan doğum kontrol hapları düzensizlik yaratır. Bu düzensizliğin toparlanabilmesi ise ortalama 6 aylık bir süreci kapsar.
- İnsan hayatının vazgeçilmez faktörlerinden bir tanesi strestir. Kişiler günlük hayatlarında hem doğrudan hem de dolaylı olarak çeşitli nedenlerle stres yaşayabilir. Kadınlarda stresin çok yoğun ve sürekli yaşanması regl gecikmesi ile karşı karşıya kalmalarına neden olabilir.
Bütün bu nedenlerin dışında hormonal bozukluklar, tiroit bozuklukları, emzirme ya da lohusalık dönemi, adet geciktirici ilaçların kullanılması gibi faktörler de regl döngünüzün bozulmasında etkili olabilir.
Regl Gecikmesine Ne İyi Gelir?
Görüldüğü gibi kadınların adet gecikmesi yaşamasına neden olan pek çok faktör bulunuyor. Peki, adet gecikmesinin belirtileri neler ve bu gecikmelere ne iyi geliyor?
Adet gecikmesinin en önemli belirtileri arasında yoğun bel ağrısı ve karın ağrısı gelir. Bununla beraber 16 yaşına kadar regl olunmaması ve hamile olduğunu tahmin etmeniz ya da biliyor olmanız en önemli belirtilerin başında gelir.
Adet gecikmesinin nedenlerine bağlı olarak hem tıp alanında hem de alternatif tıp alanında uygulanan pek çok yöntem vardır. Örneğin polistik over sendromu gibi bir durum nedeni ile regl gecikmesi yaşıyorsanız mutlaka bir ilaç tedavisi görmelisiniz. Fakat özellikle stres gibi bir nedenle bu gecikmeleri yaşıyorsanız çeşitli bitki çaylarından faydalanarak adet gecikmelerinin önüne geçebilirsiniz. Bu noktada iyi bir adet söktürücü görevi gören papatya, biberiye ve kekik çaylarını tüketerek adet döngülerinizi düzene sokmayı deneyebilirsiniz.
Unutmamalısınız ki regl gecikmesi normal döngünüzün üzerinden minimum 7 gün geçmesi ile başlayan bir durumdur. Eğer birkaç kez arka arkaya regl gecikmesi yaşarsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.