Peeling Nedir? Pürüzsüz Bir Cilde Kavuşmanın Yolları


Peeling Nedir? Pürüzsüz Bir Cilde Kavuşmanın Yolları

Dilimize İngilizceden geçmiş olan peeling aslında soymak demektir. Bunu kozmetik alanında tanımlamak gerekirse cildimizin üst katmanında bulunan ölü derinin, fiziksel ya da kimyasal etmenler aracılığı ile kısmi olarak soyulması işlemine denilmesidir. Bu yazımızda peeling nedir? Nasıl yapılır? Doğru yöntemler nedir gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

ütülemeden ütülü gibi

Peeling Nedir?

 

Peeling, ölü derileri cildinizden uzaklaştırmak için yapılan bir temizleme işlemidir. Peelingin birden fazla uygulama çeşidi mevcuttur. Bu uygulama yöntemlerine göre farklı isimlerle adlandırmak mümkündür.

  1. Kimyasal peeling: Cilt üzerine belli kimyasal solüsyonlar sürülerek yapılan uygulama yöntemidir. Bu yöntem kullanılarak sadece cilt soyulmaz aynı zamanda derinlemesine temizleme ile cildi rahatlatır.
  2. Fiziksel peeling: Fırça ya da benzer ürünlerin elle kullanılıp vücutta bulunan ölü hücrelerden arındırılmasıdır.
  3. Doğal peeling: isminden de anlaşılacağı üzere doğal malzemelerle hazırlanarak uygulanan peeling yöntemidir.
  4. Lazer peeling: Yine isminden belli olacağı gibi lazer yardımıyla ciltte bulunan ölü derilerin soyulmasına verilen addır.

Doğru yöntem uygulanıldığı takdirde cildiniz tazelenir, oluşabilecek cilt sorunlarınız azalır ve derinlemesine bir cilt temizliği yapılmış olur. Yukarıda sıraladığımız peeling türleri her cilt tipi için uygun olmayabilir. Peeling işlemi uygulanmadan önce bir uzman tarafından cilt tipinizin belirlenmesi gerekir.

ütülemeden ütülü gibi

Cilt Tipine Göre Peeling Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Peeling işlemini ister bir uzmana giderek isterseniz de evde kendi yöntemlerinizle uygulayabilirsiniz. Derin, orta ve yüzeysel olarak gerçekleştirilen peeling işlemlerinden evde sadece yüzeysel olanını uygulayabilirsiniz. Orta ve derin işlemler mutlaka işinde uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.

Kuru ciltler, alkol içeren ürünlerle peeling yapmamalıdır. İçeriğinde nemlendirici bulunduran hindistan cevizi yağı gibi ürünler kuru ciltler için daha uygun olacaktır.  Cilt yapısı kurumaya müsait olduğu için uygulama haftada bir ya da iki kez yapılmalıdır. Peeling işleminden sonra ise mutlaka nemlendirici kullanılmalıdır.

Yağlı ciltlerin toleransı oldukça yüksektir. Bu sebeple peeling işlemini haftada 5 kereye kadar uygulayabilirsiniz. Glikolik asit içeren ürünler yağlı cilt tipi olan kişiler için uygundur. Peeling yapıldıktan sonra gereğinden fazla nemlendirici kullanmamanız gerekmektedir.

Normal cilt tipine sahip olan kişiler haftada iki veya üç kez peeling işlemini uygulayabilir. Cildinizin neyi tolere edeceğini öğrenmek için granül şeker, ceviz kabuğu ya da hafif asit içeren ürünler denenerek öğrenilebilir. Fırça yardımı ile kendinize fiziksel peeling uygulayabilirsiniz.

Karma ciltlerde çoğunlukla T bölgeniz yağlı, yanaklarınız ise kuru cilt tipi özelliği göstermektedir. Bu cilt tiplerinde peeling işlemi genel olarak T bölgesine yapılır. Kuru cilt bölgelerine ise daha aza peeling daha çok nemlendirici tavsiye edilir.

ütülemeden ütülü gibi

Peeling Nasıl Yapılır?

Evde peeling uygulaması yapacak kişiler belli aşamaları takip ederek etkili bir sonuç elde edebilmektedir. Bu basamaklar ise şu şekildedir:

  • İlk başta ılık bir duş alarak vücudunuzdaki bütün gözenekleri açmalısınız.
  • Duş almak istemezseniz ya da peeling işlemini yüzünüze uygulayacaksanız bir kap yardımıyla buhar banyosu yapabilirsiniz.
  • Peeling işlemi göz ve dudak çevresi hariç bütün yüze uygulanabilir.
  • Parmaklarınızı ılık su ile ıslatarak yüzünüze dairesel hareketlerle masaj yaparsanız daha etkili sonuçlarla ile karşılaşmanız mümkün olabilir.
  • Satın alacağınız ürünü ya da evde hazırlayacağınız ürünü mutlaka cilt tipinize uygun seçmelisiniz.
  • Yüzünüze uygulayacağınız maddeyi 5 dakika bekletin daha sonra ılık su yardımıyla yüzünüzü iyice durulayarak maddeyi uzaklaştırın.
  • Peeling işlemini bitirdikten sonra yine kendi cilt tipinize göre belirlediğiniz nemlendiriciyi yüzünüze sürebilirsiniz.
  • Peeling işlemleri sadece yüze değil, vücudunuzda ihtiyaç duyduğunuz her bölgeye kolaylıkla uygulanabilmektedir.

ütülemeden ütülü gibi

Peeling Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Peeling işleminden sonra cildiniz olduğundan daha hassas bir hale gelir. Bu yüzden cildiniz güneşten korunmalıdır. Güneş koruyucu sürerek cildinizde oluşabilecek lekelenmelerin önüne geçebilirsiniz. Cildinizin kendisini onarmasına zarar vermelisiniz. Bu yüzden bakımlarınızı zamanında yapmalı ve dışarıdan gelebilecek zararlı etkenlere karşı cildinizi korumalısınız. Yüzeysel peeling uygulaması yaptıysanız gün içinde yaptığınız işlere kolaylıkla dönebilirsiniz. Orta ve derin işlemlerde ise iyileşme süreci için birkaç hafta gerekebilir.

 

Cildinizde aktif sivilceleriniz mevcutsa peeling işlemi yaptırmadan önce mutlaka doktorunuza bu işlemin uygun olup olmadığını sorun. Hassas ciltler için özel olarak hazırlanmış peelingleri satın alarak cildinize doğru bakımı sağlayabilirsiniz. Siz de evde kendi yöntemlerinizle cildinize peeling uygulaması yapabilir ve ölü deriden kendinizi arındırabilirsiniz.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.