Bazı kaynaklar patlamış mısırı büyük bir zehir olarak gösteriyor, bazıları ise masum bir atıştırmalık… Peki patlamış mısır sağlıklı mı sağlıksız mı?
Patlamış mısır sağlıklı mı sağlıksız mı? Bunun cevabını bir çırpıda vermek çok kolay değil. Ama önce bir avuç, yani ortalama 20 gram, yağsız ve tuzsuz patlamış mısırın besin değerini verelim:
Kalori: 35
Protein: 1 gr
Yağ: 0.4 gr
Karbonhidrat: 6 gr
Fiber: 1 gr
Sodyum: 1 mg
Şeker: 0.07 gr
Bu rakamlara göre patlamış mısır düşünüldüğü kadar bol kalorili ya da zararlı bir besin değil. Ancak bu göstergeler bu kararı vermemiz için yeterli mi? Tabii ki değil.
TÜM MISIRLAR GDO’LU MU?
Mısır, yurt dışında genetiği değiştirilmiş ürünlerin başında yer alıyor. Oysa ülkemizde yetiştirilen mısırın GDO içermediğini Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Nevzat Artık geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Yani paketlenmiş ürün aldığında ürünün menşei Türkiye değilse o mısının GDO’lu olduğunu bilmeniz gerekiyor. Menşei Türkiye olan mısırların da pestitit oranlarının yüksek olma ihtimali çok yüksek ama bu sadece mısırda değil tüm sebze ve meyvelerde geçerli bir durum.
SİNEMA SALONLARINDA SATILAN MISIR 1200 KALORİ
Önceki yıllarda Kamu Yararı Bilim Merkezi’nin, sinema salonlarında satılan patlamış mısırın gerçek kalorisi ve yağ içeriğiyle ilgili yaptığı araştırmaya göre sinemalardaki orta boy patlamış mısırın 1200 kalori olduğunu ve 60 gram yağ içerdiğini tespit edilmişti. Yani bu bir insanın bir günde alması gereken kaloriye eşit. Üstelik sağlıksız yağlar kullanıldığı için sağlığa zararlı hale geliyor. O yüzden sinemaya giderken yanınızda evde kendi patlattığınız mısırı götürmenizde fayda var.
EVDE, OCAKTA PATLATIN!
Kendi evinizde, tercihen atalık tohumla üretilen mısırı patlatmanızın hiçbir sakıncası yok! Hatta az miktarda lif ve manganez içerdiği için iyi bir düşük kalorili atıştırmalık seçeneği. Hatta Scranton Üniversitesi’nin 2012 yılında yayınladığı sonuçlara göre; patlamış mısır meyveden daha fazla antioksidan içeriyor. Çalışma, bir paket doğal patlamış mısırda; çoğu meyvenin bir porsiyonunda bulunan 160 gramın neredeyse iki katı kadar polifenol olarak bilinen 300 mg antioksidan içerdiğini keşfetti. Ancak patlamış mısırın herhangi bir şekilde sağlıklı bir diyetteki meyve ve sebzelerin yerini alamayacağını kabul etmek gerekir. Antioksidanların varlığı yüksek olmasına rağmen, patlamış mısır, meyve ve sebzelerden aldığımız hayati minerallerin birçoğunu içermez.
MİKRODALGADA PATLATMAYIN!
Evde patlamış mısır yaparken zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlar kullanmak ve tuz kullanmamak yiyeceğin daha sağlıklı hale gelmesini sağlar. Uzmanlar mısırın mikrodalgada patlatılmasını da önermiyor. Ocakta patlatırken de yakmamaya dikkat etmek gerekiyor.
4 Adımda Baklava Nasıl Kesilir? |
İnsülin Direncine Karşı Bitkisel Çay |
Hacamat Nedir? Yararları Nelerdir? Zararı Var mıdır? |
Çocuklar için Sanat Eseri Gibi Tabaklar |
Orijinal Kot Paçası Nasıl Yapılır? |
Derin Dondurucu Nasıl Yerleştirilir? Muhteşem Çözümler! |
Şampuana Şeker Ekleyin! Farkı Görün! |
Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır? |
Yaşlılık Lekeleri Nasıl Yok Edilir? |
Çeken Kazak Nasıl Eski Haline Gelir? |
Bundan Sonra Patates Kabuklarını Asla Atmayacaksınız! |