Orkide çiçeğinin bakımı, hiç de gözümüzün korktuğu kadar zahmetli değilmiş. Birkaç noktaya dikkat edince yıllar boyunca bizimle yaşayacak muhteşem bir çiçeğe sahip olacağız.
Orkide güzel olduğu kadar bakımı da zahmetsiz bir çiçektir.Orkide çiçeği oda sıcaklığında rahat eder. Haftada 1 bardak su yeterlidir ancak dikkat etmeniz gereken tek nokta, suladıktan 10 dakika sonra tabağında biriken suyu boşaltmaktır. Köklerinin çürümemesine dikkat ederseniz uzun yıllar güzelliğini devam ettirir.
ORKİDE ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Orkide satın alırken büyümüşlerini satın alırsanız evinizin ortamına daha kolay uyum sağlar. Çiçekleri açmış olanları değil de tomurcuk olanları tercih ederseniz de çiçekler açtığında, dökülene kadar daha uzun süre kalır.
Orkide alırken yapraklarına dikkat etmekte fayda var. Lekeli yapraklı orkideleri satın almayın, çünkü bu orkideler fazla güneşe maruz kalmışlar ve yaprakları yanmış demektir. Kökleri koyu kahve veya siyah olan orkideleri de satın almayın, çünkü görünüşe göre kökleri çoktan ölmüş.
ORKİDE ÇİÇEĞİNİN BAKIMI NASIL YAPILIR?
Orkideyi alıp eve geldiğinizde koyacağınız yeri iyi belirleyin. Aydınlık ancak direk ışık almayan bir yer olması gerekiyor. Yani tam pencere önüne değil ama yanlara ya da içeriye doğru koyabilirsiniz. Doğu yönüne doğru koyduğunuz orkideler daha iyi büyürler. Güney ya da batı cephesine koyduysanız, bir perde ile korunmaları sağlıklı olur.
Işığın az ya da çok mu olduğuna karar vermek için orkidenizin yapraklarına bakın. Yaprakları eğer zeytin yeşili ise yeterli ışık alıyor demektir. Ancak yaprakların renkleri koyulaşmış ise yeterli ışık almıyordur.
ORKİDE İÇİN İDEAL ODA SICAKLIĞI NEDİR?
Sağlıklı bir orkide için ideal oda sıcaklığı gündüzleri 23 derece, akşamları da 18 derecedir. Yerini benimserse oda sıcaklığındaki artış ya da azalış onu çok fazla etkilemez ancak tomurcuklanma döneminde yine de dikkat etmek gerekir. Çünkü serin ortamlar tomurcuklanmasını durdurabilir.
ORKİDE NE SIKLIKLA VE NE KADAR SULANIR?
Orkideyi genelde 4 ile 7 günde bir sulamak gerekir ancak sulama sıklığı ışık ve oda sıcaklığı ile değişkenlik gösterebilir. Yaz aylarında daha çok su isteyebilirken kış aylarında sulama sıklığı azalabilir. Ancak dikkat edin, orkideler kuraklığa hiç dayanamaz, toprağının hep bir miktar nemli olmasını ister. Her bitkide olduğu gibi sabah saatlerinde sulamak faydalı olacaktır.
ORKİDEYİ SULAMA TEKNİĞİ
Orkidenin kendine has bir sulama tekniği vardır. Önce çiçeği akan suyun altında tutarak toprağın suyu tamamen emmesini sağlayın. 10 – 15 dakika çiçeği su içinde beklettikten sonra tabağında biriken fazla suyu dökün.
ORKİDE İÇİN SAKSI SEÇİMİ
Orkide için saksı seçimi çok önemlidir. 10-12 cm civarında ufak saksılar yeterli olacaktır. Eğer kökler gelişmiş ve saksının içine sığmayacak hale gelmişse saksıyı bir büyüğüne geçirebilirsiniz. Köklerinin ezilmeyeceği büyüklükte yeni bir saksıya geçirebilirsiniz. Çok büyük saksı seçmemeniz de orkidenizin yararına olur. Bir de önemli not; çiçek açmış haldeyken saksı değişikliği yapmayınız. Çiçekleriniz dökülebilir.
ORKİDELER NEM SEVER
Orkidelerin tümü nemi çok sever. İdeal olarak %55-75 arası bir nemde kalmaları gerekir. Bunu sağlamak için iki yöntem var: Gün içerisinde ara ara spreyleme yapabilirsiniz ya da bitkinizi altı çakıl taşları ve su ile dolu bir saksıya koyabilirsiniz. Ancak saksı tabanının içinde su kalmamasına dikkat edin.
Orkide bakımı nasıl yapılır
ORKİDE GÜBRESİ: ORKİDE COŞTURAN
Her çiçekçide satılan orkide coşturan gübresini çiçeğin ihtiyacına göre verebilirsiniz.
ÇİÇEK DÖKÜMÜNDEN SONRA BAKIM
Piyasada en çok satılan Phalaenopsis orkideleri yılda 2 ya da 3 kez çiçek açabilir. Ağırlıklı olarak ilkbahar ve sonbaharda çiçek açar. Çiçekleri döküldükten sonra yapacağınız bakım onların yeniden çiçeklenmesi için önemlidir. Önce orkidenizin bulunduğu ortamın sıcaklığını biraz düşürün. Sıcaklık yaklaşık 16 derecenin altında olsun. Orkidenizi 2-3 hafta kadar böyle serin bir ortamda tutmanız yeterli olacaktır. Bu süre zarfında özellikle geceleri hafifçe spreyleme yapmanız orkidenizde canlanma etkisi yaratır.
ORKİDELER NASIL BUDANIR?
Çiçekler döküldükten sonra saplar öylece kalır. Sanki 1 gün önce muhteşem güzelliğiyle endam gösteren o değil de kupkuru saplı bir hale dönüşür. Budamak için acele etmeyin. Bir müddet sapların sararıp kahverengine dönmesini bekleyin. Sonra keskin bir falçata ile dolgun boğumları geçerek kurumaya başlayan boğumun bir altındaki boğumun biraz üzerinden kesin.