Nergis Çiçeği ve Büyülü Etkisi


nergis çiçeği

Havaların ısınmasıyla birlikte güzel görüntüsü ve hoş kokusuyla bahara bir hoş geldin diye Nergis çiçeği, beyaz ve sarı renkleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Nergis çiçeği adını mitolojiden gelen Narcissus’tan almıştır. Mitolojiye göreyse bu çiçek imkânsız aşkın biricik sembolü olarak günümüze kadar gelmiştir. Daha çok Akdeniz bölgesinde rastlamak mümkündür.

nergis çiçeği

Nergis Çiçeğinin Anlamı

Nergis çiçeği saygı duyma anlamına gelir. Bunun yanı sıra güzelliği ve etrafa yaydığı kokuyla herkesi büyülediği için aşk çiçeği de denmiştir. Kendisine zarar verebilecek kadar çok sevmektir nergis.   Bilhassa ilkbahar aylarında açan çiçeği kışın görmeniz pek mümkün değildir.

 

Nergis Çiçeğinin Özellikleri

  • Nergis çiçeği soğanlı bitki türlerine girer. Bu aslında çiçek severler için güzel bir haberdir. Çünkü soğanı 1 sene dinlendirdikten sonra tekrardan kullanıp çiçek yetiştirebilirsiniz.
  • Nergis, beyaz veya sarı renkten oluşmaktadır. Başka renkleri yoktur.
  • Soğanından her ne kadar yeniden çiçek üretilse de zehirlidir.
  • Çiçeğin yaprakları soğandan ortaya çıkar.
  • Nergis çiçeğinin taç yaprakları ovaldir ve 6 adetten meydana gelir. Simetrik bir şekilde ortaya çıkan çiçek görüntüyse bir sanat eserini anlatır.

nergis çiçeği

Nergis Çiçeğinin Yararları Nelerdir?

Yazının başından beri nergis çiçeğinin kokusunu övüyoruz. Bunun bir sebebi vardı tabii ki, bu sebepte nergisin kokusunun geniz tıkanıklığına iyi gelmesidir. Aynı zamanda bu çiçeğin temizleyici özelliği de vardır. Mideniz bulandığında ilaç içemiyor musunuz? O zaman nergis çiçeği tam size göre! Kaynatıp içtiğiniz zaman mide bulantınızı kesiyor. Evinizde rutubet varsa ve bu durumdan dolayı sürekli başınız ağrıyorsa, bu çiçek baş ağrılarınıza da iyi gelecek. Son olarak nezle olduğuysanız artık ilaç yerine bu harika çiçeğe sahip olmanız sizin için yeterli olacaktır.

 

Nergis Çiçeğinin Türleri

Bu çiçek için 2 renktir dedik fakat türlerinden bahsetmedik. Nergisin bilinen türleri;

  • Çin nergisi
  • Güz nergisi
  • Fulya
  • Yabani nergis
  • Zerrin

Bunlar dışında 50’ye yakın çeşidi olduğu bilinmektedir.

nergis çiçeği

Nergisin Bakımı Nasıl Yapılır?

Yetiştirmek için nergis çiçeği almaya karar verdiniz.  Çiçeği ekmek için ağustos ayından kasım ayına kadar vaktiniz bulunmaktadır. Bu süreçte nergis soğanlarının ekimi gerçekleştirebilirsiniz. Ekimini yaptığınız çiçekler mart ayında açmaya başlayarak sizi büyüleyecektir. Ekeceğiniz toprak organik maddelerce zengin olmalıdır. Kil oranı yüksek olan bir toprakta nergis yetiştiremezsiniz. Rüzgâr bu çiçeğin gelişiminde oldukça önem taşır. Lodosun sıcak rüzgarları gelişimi hızlandırırken poyrazın sert rüzgârı geriletmektedir. Saksı yerine bahçenize ektiyseniz ekstradan bir sulama işlemi yapmanıza gerek yoktur. Doğal ortam çiçeğin büyümesine yetecektir.

Saksıda yetiştirecekseniz haftalık olarak sulayabilir ya da 4 günde bir sulama yapabilirsiniz. Ne demiştik nergis kendi kendine yetebilecek kadar güzel ve güçlü bir çiçek. Bu yüzden toprak tam olarak ıslaklığını kaybetmeden sulama yapmayın. Gün ışığını doğrudan sevmez. Dolaylı olarak ışık gelmesi ona daha iyi gelir. Yapraklarını yeşil gördüğünüz sürece güneşten yararlanmasını asla engellemeyin. Güneş hem fotosentez açısından iyidir hem de nergis sıcağı seven bir çiçektir. Nergisler kendilerini yapraklarından yenilemektedir. Bu yüzden yaprakları sarardığında ya da solduğunda koparmayın. Çünkü yapraklar öldüğü zaman dökülecektir. Siz yaprağı koparttığınızda nergisin soğanına da zarar vermiş olursunuz.

nergis çiçeği

Nergis Nasıl Çoğaltılır?

Nergisin çoğaltılması için 3 yol bulunur. Bu çoğaltma işlemleri genel olarak soğanlar yoluyla yapılır. Birinci yöntemde soğanlar 1 yıl boyunca dinlendirilir ve ertesi yıl tekrar ekilmek üzere çıkartılır. Bu işlemin yapılabilmesi için çiçeklerin tamamen kuruması beklenmelidir. Aksi takdirde çoğaltamazsınız. Toprakta yeşil renge ait bir şey kalmayana kadar bekleyin ve soğanlara zarar vermeden topraktan çıkartın. Bir sonraki sonbahara kadar da soğanları güzelce muhafaza edin. Bu saklama işlemi genellikle soğuk ortamlarda yapılır.

İkinci yöntem ise soğanlar büyüdükçe siz farkında olmadan dip kısımlarından yavru veriyor oluşudur. Bu yavrulardan iyi gelişenleri sezon bittikten sonra toprağı temizlerken ayırıp saksıya ektiğinizde büyütmeye devam edebilirsiniz.

Üçüncü ve son yöntem ise tohumla yapacağınız çoğaltmadır. Bu yöntem oldukça zaman alan bir yöntemdir çünkü tohumdan bir çiçek yetiştirmek aşağı yukarı sizin 5 senenizi alacaktır.

Siz de bu yöntemlerden birini kullanarak evinizde kolaylıkla nergis yetiştirebilirsiniz. Nergis çiçeği görsel olarak güzel ve sahip olan kişileri kendine hayran bırakan bir çiçektir. Siz ister hikayesinden deyin ister kokusundan, nergis çiçeğinin kimsenin tam olarak anlamlandıramadığı bir sihri vardır.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.