Müzik eğitimi her çocuğun kişisel gelişiminde harikalar yaratacak bir konudur. Müzik herkesin hayatına olumlu etkiler katar. Özellikle hala gelişmekte olan akıllara. Garip ama notaları öğrenmek alfabeyi öğrenmekten çok daha fazla avantaj doğurabilir. Araştırma, müzik öğrenmenin diğer dersleri öğrenmeyi kolaylaştırdığını ve çocukların, farkında bile olmadan, diğer alanlarda kullandıkları becerileri geliştirdiğini buldu.
Şarkı söyleme, dinleme ve çalma çocuklar için müzik açısından zengin bir deneyim kazandırır. Aynı zamanda daha resmi bir öğrenime girerken, yani okul hayatına başlarken ya da okurken, çok ciddi bir fayda sağlar.
Müzik yapmanın yararlarını destekleyen bir çok kurs, okul ve dernek bulabilirsiniz.
DİL GELİŞİMİ
Müzik açısından zengin bir ortamda yetişmek, çocukların dil gelişimi için genellikle avantajlıdır. Müziğin dil gelişimine etkisi beyinde izlenebilecek kadar nettir.
Son çalışmalar gösteriyor ki, müzik eğitimi fiziksel olarak beynin sol tarafının işlem diliyle ilgili olan kısmını geliştirebilir ve aslında beynin devrelerini belirli şekillerde birbirine bağlayabilir. Tanıdık şarkıları yeni bilgilere birbirine bağlamak ve aralarındaki deseni görebilmek, aynı zamanda genç beyinlerin bilgileri daha kolay tanımasına da yardımcı olabilir.
Zamanla dilin gelişimi, beynin müziği işlenmesine yardımcı olan bölümlerini geliştirme eğilimindedir.
ZEKAYI GELİŞTİRİR
Bir düzine altı yaşındaki çocuğa dokuz ay boyunca piyano ve ses dersleri, altı yaşındakiler grubuna drama dersleri (genel olarak sadece müziğe maruz kalınca mı yoksa yalnızca sanat da aynı etkiyi yaratabilir mi) ve üçüncü bir gruba hiç ders verilmedi. Çocukların IQ’ları birinci sınıfa başlamadan önce, sonra da ikinci sınıfa başlamadan önce test edildi. Şaşırtıcı bir şekilde, okul yılı boyunca müzik dersi verilen çocukların diğer gruplardaki çocuklara göre ortalama üç IQ puanı yüksek test edildi. Drama grubu IQ’da aynı artışı göstermedi, ancak daha fazla sosyal davranışı tecrübe etti.
BEYİN DAHA ÇOK ÇALIŞIR
Araştırmalar, bir müzisyenin beynini, hatta genç bir müzisyenin, müzikle ilgilenmeyen bir kişiden farklı çalıştığını göstermektedir. Müziğe katılan çocukların müzik eğitimi almayan çocuklardansa beyinin sinirsel aktivite büyümesine sahip olduğu konusunda bazı sonuç vermiş sinir-bilim araştırmaları yapılmıştır. Bir müzisyen olduğunuzda ve bir enstrüman çalmaya çalıştığınızda, beyninizi daha fazla kullanıyor olmalısınız.
İki ila dokuz yaşları arasındaki çocuklar için özel bir müfredat öğretilir ve güvendiğiniz bir kursta çocuğunuzu başlatmanız tavsiye edilir. Tabi ki çocuğunuz da bunu istiyorsa.