Son dönemin oldukça merak edilen ekmekleri arasında yer alan mor ekmek nedir derlemeye çalıştık. Evde kalınan günlerde çeşitli gelişmeler medyada oldukça yer bulmaktadır. Mor ekmek de yaygınlaşan ekmek türlerindendir. Peki, mor ekmek nasıl yapılır? Mor ekmeğin özelliklerini ve nasıl yapıldığını ifade etmeye çalışacağız. Mor ekmek, Japonya’da zorunlu tüketilen bir ekmek çeşididir. Türkiye’de ise ilk kez Malatya’da yapılmaya başlanılan bir ekmektir.
Türkiye’de İstanbul Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan İhsan Kaya ve ekibinin çalışması sonucu meydana geldi. Kırmızı dut, vişne, patlıcan, yaban mersini, kırmızı soğan gıda maddelerinin birlikte kullanılmasından dolayı renginin mor olduğu ifade edilir. Sağlıklı yaşam için uzmanlar tarafından önerilen bir ekmektir.
Mor Ekmek Evde Nasıl Yapılır?
Sağlıklı yaşamanın gerekliliklerinden birisi tüketilen besinlerdir. Sağlıklı beslenmek için dikkatli beslenmek gerekir. Uzmanlar, insanın sağlığı için 2,5 mg antosiyan maddesinin kanında dolaşmasını önerirler. Bu 2,5 mg antosiyon maddesinin 100 gram mor ekmekte olduğu belirtilir. Mor ekmek birçok açıdan insana fayda sağlamaktadır. Mor ekmek üreticileri, diyabet ve tansiyon için faydalı bir ekmek olduğunu belirtti. Birçok kişinin merak ettiği ise mor ekmek evde nasıl yapılır sorusudur.
Mor ekmek nasıl yapıldığını ifade etmeye çalışacağız. Diğer merak edilen sorulardan birisi de mor ekmek hangi undan yapılır sorusudur. Tüm bunları tarifini vererek belirtmeye çalışacağız.
Mor Ekmek Tarifi
Mor ekmek tarifi detayları şu şekildedir:
- Maya için 30 gram su, 30 gram un, 30 gram ekşi maya yeterlidir.
- Ekmek malzemeleri; 90 gram ekşi maya, 7 gram tuz, 270 gram havuç suyu, 115 gram tam buğday unu, 50 gram sert buğday unu, 200 gram beyaz un şeklinde sıralanabilir.
- Mor havuç suyunu hazırlamak için 2 mor havuç ve su yeterlidir.
- Havuçları rendeleyip su ilave ettikten sonra kaynamaya bırakın.
- Ekşi maya dört saat bekledikten sonra un ve havuç suyu ile karıştırın. Biraz tuz ilave edip dinlenmeye bırakın.
- Yaklaşık bir gün kadar bekledikten son döküm tencerede fırına sürün. Fırının 250 derecede olmasına dikkat edin. Afiyetle tüketin.