Montignac Diyeti bir dönem oldukça popüler bir diyetti. Şu sıralar yerini ketojenik diyet, Karatay Diyeti gibi diyetlere bıraksa da bu diyetle aç kalmadan kilo vermek mümkün!
MONTİGNAC DİYETİ NEDİR?
Montignac diyetinde zayıflamak için aç kalmanıza gerek yok. Fransız doktor Michel Montignac tarafından geliştirilen bu diyetin özetle “karbonhidratla proteini birlikte yememek” olarak açıklayabiliriz. İstisnası ise ister karbonhidrat ister protein öğünü olsun her öğünde mutlaka ev yapımı yoğurt tüketmek. (Ev yapımı bulamıyorsanız az yağlı yoğurt yiyebilirsiniz.) Öğünlerde miktar kısıtlaması yok ancak patlayana kadar değil doyana kadar yemeye dikkat ediyoruz.
AÇ KALMADAN KİLO VERİN!
Montignac diyetinin inceliklerine gelecek olursak;
1. Önce yememeniz gerekenleri yazalım: Bu diyette de her diyette olduğu gibi basit karbonhidratlar (pastane ürünleri, unlu mamuller, vs), şeker, patates, havuç, mısır, bezelye gibi yoğun nişasta içeren sebzeler ve kavun, karpuz, muz, üzüm gibi çok tatlı meyveler yasak. Meyveleri ya yemekten yarım saat önce ya da 2 saat sonra yiyebiliyoruz. Öğün aralarının ise en az 3 saat olmasına dikkat!
2. Meyvenizi sabah kahvaltıdan 15 dakika önce ya da yemekten 2 saat sonra yiyebiliyorsunuz. r
3. Bu diyette sadece kahvaltıda ekmek yiyebiliyoruz. Ekmeğimiz kesinlikle integral yani tam buğday ekmeği olmalı. Bizim önerimiz ekşi mayalı ekmekleri tüketmeniz.
Kahvaltı için iki alternatif var:
– Birincisi 2 dilim ekmek, az yağlı ya da yağsız peynir ve domates, salatalık, biber, 4-5 siyah zeytin (yeşilse daha fazla yiyebiliyoruz)
– İkincisi ise yumurtalı kahvaltı. Eğer kahvaltıda yumurta yemek isterseniz, bu kez ekmek yemiyorsunuz ancak kaç yumurta isterseniz yiyebilirsiniz.
Eğer canınız kahvaltıda tatlı yemek isterse şöyle alternatifler yaratabilirsiniz: Kayısı püresini elma suyuyla ya da çileği hurma püresiyle kaynatıp reçel gibi bir şey yapabilirsiniz. Ama kesinlikle şeker tüketmek yasak 🙂
4. Yediğiniz yiyeceklerin in glisemik indeksinin düşük olması önemli. Bunu Montignac’ın kendi sitesinden öğrenebilirsiniz. Mesela noodle’ın (ya da çin makarnası mı desek) glisemik indeksi spagettiden bile daha düşük.
5. Kilo verme aşamasında sabah kahvaltısı haricinde karbonhidrat almayın. Peki ne yiyebilirsiniz?
– Balık, tavuk veya et, yoğurt, sebze üçlemesini dilediğin kadar yiyebilirsin. Yani tavuk ızgara, zeytinyağlı fasülye ve yoğurt senin için ideal bir menüdür.
– Etli sebze yemeği ve yoğurt tüketebilirsin. Mesela içinde patates olmayan bir türlü, salata ve yoğurt, kıymalı yeşil fasulye, salata ve yoğurt…
– Bakliyatları nasıl tüketeceğim diyorsan yanında et yemeden tüketebilirsin. Mercimek çorbası, salata, yoğurt iyi bir öğün olur.
DIŞARIDA NE YİYEYİM?
Montignac diyetindeyken dışarıda yemek zorundaysan çok kolay yiyecek bulmanız mümkün: Mesela Ali Nazik kebabı Montignac’a uyan bir kebap. (Közlenmiş patlıcanın içinde un olmamasına dikkat! Bazı yörelerde konuluyor) Adana ya da Urfa kebap da öyle… Tabii yanında ekmek yemeden. Ama doyana kadar yemek serbest… Tabii tüm etli ve zeytinyağlı sebze yemekleri de serbest! Hepsinin yanında yoğurt ve salata yemeyi unutmamak lazım tabii
6. Kiloyu koruma aşamasına geçtiğizde karbonhidrat almaya başlayabilirsiniz. Ama dediğimiz gibi onlar da iyi karbonhidratlar olmalı. Esmer pirinç, esmer spagetti gibi. Hatta spagettiyi sadece 9 dakika pişirirsek istediğimiz kadar yiyebiliyoruz. Mesela domatesli fesleğenli sos ve yoğurtla harika oluyor. Çünkü 9 dakikadan sonra glisemik indeksi yükseliyor ve hem çabuk acıktırıp, hem kilo aldırıyor.
3) Gelelim yasaklara; bu diyet boyunca havuç, patates, karpuz, kavun, muz, üzüm, mısır yasak. Meyveleri ya yemekten yarım saat önce ya da 2 saat sonra yiyebiliyoruz. Öğün aralarının ise en az 3 saat olmasına dikkat!