Gençlerin ne denli zorluklarla ergenlik dönemlerini atlatmaya çalıştıklarını bazen anlayamayabiliriz. Kızların ergenlik dönemi ise erkeklere göre daha zor geçebilmektedir. Bedensel olarak ciddi değişimler yaşayabilmektedirler.
Kilo alma, kilo verme, bazı bölgelerin orantısız büyümesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu yüzden kızlar, ergenlikten önce spora başlayıp bunu kendilerine alışkanlık getirmelidirler. Bu alışkanlık ise ergenlik döneminde de sürdürülmelidir. Yani kızların ergenlik döneminde spora devam etmeleri bedensel gelişimlerini olumlu yönde etkileyecektir.
Ergenlik Döneminde Neden Spor Yapılmalı?
Fiziksel aktivite, yaşamın birçok döneminde sağlığa yararlıdır. Düzenli spor, çocukların, gençlerin sağlıklı büyümesinde, fiziksel gelişimlerinde, istenmeyen kötü alışkanlıklardan kurtulmalarında yardımcı olabilmektedir.
Ergenlik döneminde birçok sebeple spor arka plana atılır veya akla hiç gelmez. Lakin, özellikle de ergenlik döneminde spor yapmak, stres yönetimini sağlamakta oldukça etkilidir. Ergenlik döneminde spor yapmak:
- Beraberinde sağlıklı beslenmeyi getirmektedir. Bu dönemde yaşanabilecek yemek bozukluklarının, obezitenin, diyabetin önüne geçilebilir.
- Hızla gelişen bedenin, sağlıklı, dayanıklı ve çok daha güçlü olmasını sağlar.
- Duyguların kontrolünü sağlamaya destek olur. Özellikle öfkenin, fiziksel enerjiye dönüştürülerek vücuttan, çevredeki insanları kırmadan, atılmasına yardımcı olur.
- Takım sporları, ergenlik dönemindeki bireyin sosyal becerilerini geliştirir. İş birliği, empati ve takım çalışması gibi sosyal gelişimi de olumlu yönde etkilemektedir.
- Bireyin, başarı, başarısızlık, rekabet gibi kavramlarla daha güvenli bir ortamda tanışmasını ve benimsemesini sağlar.
- Gençlerin istikrarlı ve disiplinli yaşamaya alıştırır.
- Gencin özgüvenini olumlu yönde geliştirir.
- Ergenin sorumluluk almasını sağlayarak, hayata karşı daha bilinçli olmasını sağlayabilir.
- Depresyon belirtilerine iyi gelir, gencin psikolojik olarak da iyileşmesine katkı sağlar.
- Gençler, yetişkinlik dönemine geçerken aktif yaşama biçimini kendilerinde oluşturabilirler.
- Yüksek tansiyon, kalp hastalığı, kemik erimesi, insüline bağlı olmayan şeker hastalığı, kolon kanseri gibi birçok hastalığın görülme riskini azaltır.
Spor yapan öğrencilerin, yapmayanlara göre okul hayatlarında daha başarılı oldukları yapılan bir araştırmada gözlemlenmiştir. Analitik düşünebilen, hayatını planlayarak yaşamaya alışan bireyler yetişir. Uyku düzenlerine de dikkat eden ve düzenli beslenen gençlerin vücut dirençleri daha çok artacaktır. Bütün bunlar ise okul başarısını olumlu yönde etkilemektedir.
Ergenlik Dönemindeki Kızları Spora Nasıl Yönlendirebiliriz?
Ergenlik döneminde erkekler sporu kızlardan daha çok benimserler ve onlar spora daha yatkındır. Peki, kızlar ergenlik dönemi sporu nasıl benimseyebilir? Onlara nasıl destek olmalıyız?
Öncelikli olarak kız erkek fark etmez, ergen bireye bir şeyi yapması için ısrar edilmemeli, baskı hiç yapılmamalıdır. Çünkü bilindiği üzere ergenlerin en meşhur özelliği inatlarıdır. İnat eden bir ergene inatlaşarak bir şeyler kazandırmanız pek de sağlıklı bir tutum değildir.
Kız çocuklarının, ergenlik dönemine girmeleri ile başlayan regl, göğüslerin büyümesi, tüylerinin çıkması ve vücut kokusu sorunu yaşamaları, bu dönemi kabullenmelerini geciktirebilir. Bu tür değişiklikler kızların spordan aldığı keyfin önüne geçebilir ve spor yapan genç kızları spordan alıkoyabilir. Çevresel birçok faktör ergenlik dönemindeki kızların özgüvenlerini yitirmelerine sebep olmamaktadır. Eksiz özgüven ile de kızlar hareket etmekten çekinir hale gelmektedirler.
Yapılan birtakım araştırmalarla dünyanın birçok yerinde, spordan ve sporun hayat boyu devam eden yararlarından kız çocuklarının mahrum kaldığı gözlemlenmiştir. Ergen kızların bir kısmı izlenmekten hoşlanmadıkları için bir kısmı da kendine güvenmediği için beden eğitimi derslerine katılmamaktadır.
Egzersiz yapmaya erken yaşta başlayan kızların ergenlik dönemi ve sonrasında da spora devam etmeleri yüksek bir ihtimaldir. Yani kız çocuğunuzu erken yaşta spora yönlendirerek bu aktifliği kazandırmak sizin elinizde. Çocuğunuzun dışarıda oynadığı oyunlara, sosyal aktivitelerine göre bir spor dalı seçerek işe başlayabilirsiniz. İlk seçtiğiniz spor dalında çocuğunuz başarılı olamadı diye diğer spor dallarını da yapamaz şeklinde bir düşünceye kapılmayın. Bırakın çocuğunuz kendisini keşfettin.
Ergenlik döneminde, özellikle regl süreçlerinde kızlar spor yapmalarına daha da teşvik edilmelidir. Çünkü egzersiz yapmak, regl semptomlarını azaltır ve kızların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar. Bu dönemde bu rahatlığı bir kere yaşayan genç bir kız spora devam etmekte daha kararlı olacaktır.
Kızların ergenlik döneminde spora devam etmeleri için çocuğunuza karşı her zaman teşvik edici olmalısınız. ‘Yapamazsın, edemezsin, senlik değil, sen ne anlarsın, kız çocuğu spor mu yaparmış’ gibi cümlelerle heves kırmamalısınız. Başarısızlıklarla yüzleşmeyi öğretmeli, vazgeçmemesini empoze etmelisiniz. Başarılı olduğu zamanda ödüllendirmeyi ihmal etmemelisiniz.
Kızların ergenlik dönemi biraz çetrefilli geçebilmektedir. Kızınız zor bir dönemden geçerken ona destek olmalı, yanında olduğunuzu hissettirmelisiniz. Yalnız olmadığını bilen bir ergenin yenemeyeceği bir zorluk yoktur.