Mevsiminde alınan meyve ve sebzelerden kışa özel konserveler hazırlamak, özellikle ev hanımları için büyük bir kazanç! Kırmızı biber konservesi de yaz aylarında hazırlayıp, bir dahaki yaza kadar yıl boyunca tüketebileceğiniz lezzetlerden biri.
Bu yazımızda kırmızı biber konservesinin yapımını ve yapımındaki püf noktaları sizinle paylaşarak sofralarınıza lezzet katmayı hedefliyoruz!
Kırmızı Biber Konservesi Nasıl Yapılır?
Kırmızı biber konservesi yapımında kullanılacak olan malzemeler aşağıdaki gibidir:
- 1 kg kaypa biber
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı elma ya da üzüm sirkesi
- 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu
Evet, şimdi de kırmızı biber konservesinin yapımına geçelim. Lezzetli bir sonuç için tüm adımları dikkatle okumayı ve ölçüleri doğru bir şekilde uygulamayı unutmayın.
1.Adım
Yalnızca kırmızı biber konservesi için değil, kavanoza yerleştirerek rafa kaldıracağınız her türlü yiyecek için uygulamanız gereken ilk adım, kullanacağınız kavanozları kaynatmaktır. Bu kaynatma işlemi, kavanozlarda bulunan bütün mikropları öldürür ve temizleyerek dezenfekte eder. Özellikle uzun süre saklayacağınız yiyeceklerde bu dezenfeksiyon işlemi oldukça önemlidir. Bu sebeple tarife geçmeden önce kaynatma işlemini kullanacağınız her kavanoza uyguladığınızdan emin olun.
Bunun için kavanozları, içi su dolu bir tencereye kapakları açık ve ters bir şekilde yerleştirin. Suyu kaynamaya bırakın. Bir süre kaynayan suyun içinde bekleyen kavanozları, soğuduktan sonra tencereden çıkarıp kurumaya bırakın.
2.Adım
Kavanozlarınızı güzelce dezenfekte ettiyseniz, işe kapya biberlerinizi közleyerek başlayabilirsiniz. Kapya biber, kabuklarının sert olmasından ötürü, konserveleneceği zaman közlenerek kabuklarından ayırılır. Bu sebeple uygulamanız gereken ilk adım, kırmızı biberlerinizi közlemek olmalıdır.
Kapya biberlerinizi közlemek için farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Mangalınızın üzerine bir ızgara koyup, biberleri ızgaranın üzerine yerleştirerek közleyebilirsiniz. Sönmüş közün üzerine koyarak da biberleri közlemeniz mümkündür. Mangalınız yok ya da mangal yerine ocak kullanmak niyetindeyseniz, ocağı en yüksek seviyeye getirip, biberleri ateşin üzerine yerleştirerek kontrollü bir şekilde közleyebilirsiniz. Ancak bu yöntemi uygularken ısı geçirmeyen bir maşa kullanmanız ve biberleri yakmadan her yerini közlemeniz önemlidir. Son bir yöntem olarak biberlerinizi, üzerlerine ince yarıklar açıp, en yüksek dereceye aldığınız fırına yerleştirerek de közleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
İsteğe bağlı olarak, tarifin bu adımında bibere ek olarak domates de ekleyebilirsiniz. Domates ve biberin karışık olduğu bir konserve hazırlamak isteyenler, eşit ya da yarı miktarda domatesi aynı yöntemlerle közleyerek tarife ekleyebilirler.
3.Adım
Biberlerinizi ve kullandıysanız domateslerinizi, henüz sıcakken kabuklarından ayırın ve biberlerin içerisindeki çekirdekli kısımları çıkarın.
Bunu yaparken biberleri bir kabın içerisine alıp kapağını kapatın. Kapağınız yoksa bu işlemi streç filmle de yapabilirsiniz. Bu şekilde biberleriniz terleyecek ve kabuklarını soymak daha kolay olacaktır. Kabuklarını soyduğunuz biberleri ortadan ikiye ayırarak içlerini boşaltın ve hepsini üst üste yığın. Bu adımda biberleri üst üste yerleştirmek önemlidir çünkü bu sayede biberlerden akan sıvı kabın dibinde birikecektir. Bu su, tarifin devamında kullanılacaktır.
4.Adım
Bu adımda biberleri kavanoza yerleştirecek ve aralarına sarımsakları ilave edeceksiniz.
Kırmızı biber konservesinde sarımsak kullanımı tamamen damak zevkinize bağlıdır. Bu tarif için ideal sarımsak miktarı 3 diştir, ancak isteğe bağlı olarak bu miktarı artırabilirsiniz. Eğer sarımsak sevmiyorsanız, hiç kullanmamayı da tercih edebilirsiniz. Sarımsak yerine ya da sarımsak ile birlikte, bu adımda konserveye birkaç dal maydanoz da ekleyebilirsiniz. Ayrıca sarımsakları bütün ya da dilim halinde kullanmak da yine tercihinize bağlıdır.
5.Adım
Biber, sarımsak ve isteğe bağlı olarak maydanozları kavanozlara güzelce yerleştirdikten sonra, biberlerin terleme aşamasında çıkardıkları suyu kavanozların üzerlerine eşit şekilde ilave edin. Bu işlemin ardından bir spatula ya da kaşık yardımı ile kavanozun üstüne ve yanlarına hafifçe bastırarak, içerideki fazla havanın dışarı çıkmasını sağlayın.
6.Adım
Zeytinyağı, sirke ve tuzu ayrı bir kapta karıştırarak kavanozların içerisine eşit miktarlarda dökün. Bu işlemin amacı, uzun süre bekleteceğiniz konservelerin dayanıklılığını artırmaktır. Eğer tuz tüketmemekten yana iseniz, bu adımda tuzu çıkarabilir ya da konserveyi tüketeceğiniz sırada ekleyebilirsiniz.
7.Adım
Konservelerin ağzını sıkıca kapatın ve bir tencereye ters bir şekilde yerleştirerek kaynatın. Kaynamanın ardından kavanozların soğumasını bekleyin ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin.
İşte bu kadar! Yazın hazırladığınız kırmızı biber konservesi, lezzetiyle kışın hem sofranızı, hem de içinizi ısıtacak!