Kilosunun 3 bin Amerikan Doları olması nedeniyle Kırmızı Altın olarak da adlandırılan Safran üzerine yapılan araştırmalar, safranı plasebo ile kullanan kişilerde depresif semptomların yüzde 20 ile 40 oranında azaldığını ortaya koydu. Etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkartması haline plasebo deniliyor. Söz konusu araştırma ile hali hazırda gıda, ilaç ve kozmetik sektörlerinde yoğun şekilde kullanılan safranın bu özelliklerine bir yenisi eklenmiş oldu.
BİTKİ VE BAHARAT OLARAK SAFRAN
Sonbaharda mor çiçekler açan, 20-30 cm boyunda soğanlı bir kültür bitkisi olan safran ve bu bitkiden elde edilen baharatın 100 gramında 6 gram yağ, 11 gram protein ve 65 gram karbonhidrat bulunur. Kolesterolün miktarı ise sıfır olduğu için dikkat çeker. Antioksidanlar arasında önemli bir yeri olan ve seksüel fonksiyonları destekleyen bu baharat, kilo kaybetmek isteyenlerin diyet programlarında da kendisine rahatça yer buluyor.
SAĞLIK AÇISINDAN SAFRAN
Safrana altın rengini veren ve krosin olarak adlandırılan karoten maddesi vardır. Bu madde birçok kanser türünde kanser hücrelerini kontrol eden ve engelleyen bir özelliğe sahip. Öğrenme ve akılda tutma (hafıza) kapasitelerini artırması nedeniyle Parkinson hastalarına iyi geldiği bilinen bu baharatın ergenlik döneminde yararlanılan bir diğer özelliği ise, hormonları canlandırıyor olması.
NEZLE VE GRİPTEN KORUNMAK İÇİN
Soğuk algınlığı ve yüksek ateş tedavisinde çok etkili olan safran, tüm bu özellikleri nedeniyle; sütle karıştırılarak içilmesi, sarımsakla birlikte balığın marine edilmesinde kullanılması, zengin aroması için kek ve kurabiyelere katılması, karanfil ve tarçınla karıştırılıp yemeklere lezzet katması gibi yöntemlerle mutfaklardan eksik olmuyor.
HİNT AYRANI: LASSİ
Yoğurt ve ayranın Türkler için önemi yadsınamaz. Özellikle Amerika’da yoğurdun sade tüketilmek yerine çilek ve muz gibi meyvelerle karıştırılarak meyveli yoğurt şeklinde bolca tüketildiğini de bilmeyeniniz yoktur. Meditasyon içeceği olarak da bilinen Lassi ise; yoğurda bal, tarçın ve safran ile karıştırılıp su ilave edilmesiyle hazırlanıyor. Bir nevi ayrana dönüşen bu içecek de dünyaca bilinen ve beğeniyle tüketilen gıdalar arasında.
SAFRANLI PİLAV
Son olarak da yine ülkemizde bolca tüketilen pirinç pilavının safranlı hali için bir tarif paylaşalım. Hemen her çeşit yemeğe bir miktar katılması tavsiye edilen bu baharatın pilavı nasıl daha leziz ve sağlıklı hale getirdiğini görmeniz için denemeniz tavsiyesiyle:
Malzemeler: 2 su bardağı pirinç, 100 gram tereyağı, 3 su bardağı su, az miktarda tuz ve 1 çay kaşığı safran.
Hazırlanışı: 3 bardak suyu küçük bir tencerede safranı ekleyerek kaynatın. 5 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alarak beklemeye bırakın. Tuzlu sıcak suda beklettiğiniz pirinci sudan geçirip, tereyağını erittiğiniz pilav tenceresinde kavurun. Safranlı suyu ince bir süzgeçle süzerek pirince ilave edin ve bir miktar daha su ekleyerek, suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Daha sonra ateşin üzerinden alarak dinlenmeye bırakın.
Afiyet olsun.