Son günlerde herkesin dilinde kinoa… Zayıflatıyor, çok sağlıklı, tok tutuyor cümlelerini her gün duyar olduk. Peki nedir bu kinoa? Nasıl kullanılır ve gerçekten zayıflatır mı?
Bizim bulgura çok benzeyen kinoayı herkes tahıl zanneder ama aslında kinoa, ıspanakgiller familyasına ait olan aynı isimli isimli bitkinin yemişlerinden elde edilen tohumdur. Güney Amerika’da uzun yıllardır tüketilen kinoanın adını 2013 yılına kadar kimse bilmiyordu. Ancak zengin besin içeriği sayesinde NASA astronotların besin ihtiyacını kinoa ile karşılama kararı alınca Birleşmiş Milletler 2013 yılını Kinoa Yılı ilan etti ve böylece kendisi dünya çapında meşhur bir yiyecek oldu.
KİNOA NASIL TÜKETİLİR?
Kinoa tahıl olmamakla birlikte tahıllarla yapılan her tarifte yer alabilir. Üstelik onlardan daha da erken pişer. Gluten içermediği için çölyak hastaları tarafından tercih edilir ve içeriğindeki yüksek protein nedeniyle vejetaryenlerin baş tacıdır. Ayrıca kolesterol de içermez.
Son zamanlarda her türlü yemeğin ana malzemesi haline getirilen bu besin, lezzetli ve hafif bir besindir. Garnitür olarak yemeklere eklenebilir, çorbalarda kullanılabilir, pilavı yapılabilir. Un haline getirilerek kek, pasta ve kurabiye hamurlarına konulabilir. Haşlanmak suretiyle pişirilen kinoa, salatalar için uygundur. Pirinç ve bulgurun kullanıldığı her türlü yemekte de kullanılabilir.
KİNOA’NIN BESİN DEĞERLERİ
A, B, C, D ve K vitaminleri, magnezyum, demir, çinko, kalsiyum ve fosfor mineralleri ile zengin bir besin değerine sahiptir.
100 gram pişmiş kinoa tohumu besin değeri şöyledir;
120 kalori, 7 gram karbonhidrat, 2 gram yağ, 4.4 gram protein, 11 gram besin lifi, 5.0 IU A vitamini, 0.1 mg tiamin, 0.6 mg E vitamini, 0.1 mg riboflavin, 0.1 mg B6 vitamini, 0.4 mg niasin, 42.0 mcg folat, 17.0 mg kalsiyum, 1.5 mg demir, 64.0 mg magnezyum, 172 mg potasyum, 7.0 mg sodyum, 1.1 mg çinko, 0.2 mg bakır, 0.6 mg manganez, 2.8 mcg selenyum, 0 kolesterol içerir.
Pişmiş 100 gram kinoada su miktarı 71.6 gramdır. Yani 100 gram kinoa pişirildiğinde içerdiği su miktarı yaklaşık %77’dir. Çiğken ise 100 gramında ise sadece 13.3 gram su içerir.
KİNOA NEREDEN TEMİN EDİLİR?
Aktarlardan temin edilebileceği gibi artık büyük marketlerde de satılmaya başlandı. İnternetten, online alışveriş sitelerinden de alabilirsiniz.
KİNOA ZAYIFLATIR MI?
Kinoa aslında çok da az kaloriye sahip değildir ancak yüksek miktarda protein ve lif içerdiği için uzun süre tok tutar ve insülini dengeler. Zengin kalsiyum içeriği metobolizmayı 5 misli hızlandırır. Böylece vücuttaki yağ hücrelerinde kayda değer bir düşüşün gerçekleşmesine katkıda bulunur. Az tüketilmesine rağmen vücuda enerji verir. Spor ve diyet yapanların kas ve kemik sağlığını korur. Tüm bunlar da zayıflamaya yardımcı olur. Kinoa ayrıca kabızlık için çok faydalıdır.
KINOANIN FAYDALARI
Kinoa hipofiz bezinin büyüme hormonu salınmasını teşvik eder. Bu nedenle yaşlanmayı geciktirir. Cildin genç görünmesini sağlar ve uyku kalitesini artırır. Dokuları yeniler.
İçeriğindeki A, B, C, D,E, K vitaminleri vücudu güçlü ve dinç tutarak, hastalıklara karşı koruma sağlar. Aynı zamanda bahar alerjisine karşı da koruyucudur.
Zengin kalsiyum içeriği sayesinde kemikleri ve dişleri güçlendiren bu besin, aynı zamanda protein açısından da oldukça zengindir.
KİNOAYI KİMLER TÜKETEBİLİR?
Kolay hazmedilen kinoa bebeklerden yaşlılara kadar her yaş grubu için uygundur, vejetaryenlerin protein ihtiyacını gidermesi için de ideal bir besindir, aynı zamanda gluten içermemesi ile de çölyak hastaları için uygun bir besindir. Kinoayı bebekler ve çocuklar da kullanabilir.
NASIL TÜKETİLİR?
Son zamanlarda her türlü yemeğin ana malzemesi haline getirilen kinoa, lezzetli ve hafif bir besindir. Garnitür olarak yemeklere eklenebilir, çorbalarda kullanılabilir ve pilavı yapılabilir. Un haline getirilerek kek, pasta ve kurabiye hamurlarına konulabilir. Haşlanmak suretiyle pişirilen kinoa, salatalar için uygun bir bileşendir. Bunun yanında bulgur ve pirincin kullanıldığı her türlü yemekte dE kullanılabilir.