Kararan muz yenir mi? Dolabı açtık. Muzumuzun üzerinde kahverengi benekler gördük. Hatta bazıları iyice kararmıştı. Peki bunları atalım mı? Yoksa yiyelim mi?
Kararan muzları çoğunlukla atarız. Ancak kararan muzlar daha yüksek antioksidan seviyesine sahipdir. Ayrıca irritabl bağırsak sendromu ve fonksiyonel abdominal şişkinlik dahil, sindirim rahatsızlığı olan kişiler için sindirimi daha kolaydır. Yani kararan muzlarınızı atmayınız yiyiniz.
DAHA FAZLA ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Muzlar çok iyi bir potasyum, B-6 vitamini ve lif kaynağıdır. Ancak muz kahverengi aşamaya ulaştığında, antioksidan miktarı artar. Bunun yanı sıra muz kahverengileştikçe ya da diğer bir deyişle olgunlaştıkça mevcut mikro besinlerin bazıları azalır. Bu kaybı azaltmak için de olgunlaşmış muzları dondurucuda saklayın.
KAHVERENGİ MUZDA ŞEKER ORANI YÜKSELİR
Kahverengi muzda antioksidan içeriği arttığı gibi maalesef şeker içeriği de artar. Muz olgunlaştıkça yani karardıkça şeker oranı neredeyse sıfırdan yüzde 80’e yükselir. Yani bir muzda ne kadar kahverengi leke varsa, muz o kadar fazla şekerli olur diyebiliriz. Lezzeti artar ancak glisemik indeksi de arttığı için kan şekerini daha hızlı yükseltir. Oysa biliyoruz ki; düşük glisemik gıdalar yemek, kilonuzu yönetmenizi kolaylaştırabilir ve diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik sağlık durumları riskinizi azaltabilir. Şeker hastalığınız varsa, kan şekerinde ani yükselme riskini azaltmak için daha az olgunlaşmış muzları yemekten kaçınmalısınız. Şekeri azaltmaya veya kan şekeri seviyesini sabit tutmaya çalışıyorsanız daha az olgunlaşmış muzları tercih etmelisiniz.
KARARAN MUZLARI ŞEKER YERİNE KULLANABİLİRSİNİZ
Kahverengi lekeli muzların yüksek şeker içeriği, pişirme işleminde kullanılmalarını sağlar. Çok olgunlaşmış muzları şeker yerine kek, kurabiye, vs. yapımında kullanabilirsiniz.
MUZUN BOZULDUĞUNU NASIL ANLARIM?
- Bunun için en iyi yöntem koklamaktır. Muz kötü kokuyorsa, küflenmişse yemeyin.
- Ve aşırı şekilde kararmış, çürümüş muzları da yemeyin.
- Kabuğu soyulmamış muza dokunduğunuzda içi çok yumuşaksa ve dışarıya sızıntı varsa onu da direkt çöpe atın.