İşte Pozitif Çocuk Yetiştirmenin Formülü
Her dönem için çok değerli bir unsur; işte pozitif çocuk yetiştirmenin formülü! Aslında oldukça genel bir kavram olan pozitif çocuk tanımı temel manada yaşamında mutluluk duyan canlılara karşı duyarlı olan, arkadaşları ve çevresi ile iyi bir iletişimi olan, empati duygusuna sahip, düşüncelerini doğru ve net bir biçimde ifade edebilen ve karamsar düşüncelere karşı alternatifler üretebilen bir çocuk şeklinde ifade edilebilir.
Elbet bir çocuğun pozitif bir yaşama sahip olması için sevginin hakim olduğu bir ortamın ve güvenlik duygusunu bütüncül bir şekilde karşılandığı yaşam şartlarının olması önemlidir. Ayrıca çocuğun kendisinin önemsendiğini bilmesi de bu anlamda oldukça önemli.
Çocukların hem ihtiyaçlarına hem de yaşlarına uygun şekilde manevi desteğin sağlanması; onların mutlu ve pozitif bir yaşama sahip olmasında oldukça değerlidir. Bunun yanı sıra uzmanlar tarafından pozitif disiplin yöntemi ile mutlu ve kendine güvenen çocuklar yetiştirilebileceği ifade edilmektedir. Peki, pozitif disiplin yöntemi nedir ve doğru bir şekilde nasıl uygulanabilir?
Pozitif Disiplin Yöntemi
Bu yöntem aracılığıyla yetişen ve kendisine farkında olmadan geleceği hazırlayan çocukların organizasyon yetenekleri gelişmiş, özgüven sahibi ve üretken bir yetişkin olması amaçlanır. Ayrıca mutlu ve pozitif bakış açısına sahip çocukların yetişmesi için de kullanımı amaçlanan tekniklerden birisidir. Uzmanlar konu dahilinde temel olarak çocuğun gelişiminde yer alan olumlu tarafları takdir edilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini ele almaktadır.
Çocuklar her şeyi ilk olarak taklit yöntemiyle ve öncelikle ebeveynlerini inceleyerek öğrenir. Dolayısıyla sizin söylediklerinizin dışında yaşama pozitif bakışınız çocukların bu anlamda pek çok şeyi öğrenmesini sağlayacaktır. Ebeveynler tamamen negatif bir şekilde yaşama bakıyorsa; çocuktan yüksek bir pozitif tutun beklemek hatalı olacaktır.
Bununla birlikte önceden beri tartışılan ceza kavramı yerine ödül kavramının ve gerektiği noktalarda kural belirlemenin önemli olduğu bilinen bir diğer gerçektir. Bu anlamda pozitif çocuk yetiştirmek için hangi adımları uygulanabilir ve bunları yaşamınızı nasıl dahil edebiliriz?
Pozitif Çocuk Yetiştirmek İçin
Yukarıda da ifade edildiği şekilde; pozitif çocuk yetiştirmek için en temel unsurlardan birisi, elbette ailenin hayata pozitif yaklaşımıdır. Bunun yanı sıra dikkat edilmesi gereken bazı unsurlarda mevcuttur.
Dengeli Hedefler Kurmak
Çocuk ve ebeveyn tarafından ortaklaşa kurulan çeşitli hedeflerde dengeli olmak çocuğun pozitif bir bakış açısına sahip olması için önemlidir. Yani konulan hedefler ile hedefe ulaşmak için uygulanan içerik dengeli ve uyumlu olmalıdır.
Çocuğun başarabileceği ve gerçekçi hedefler sunulması onun daha yaşamının ilk yıllarında hayal kırıklığına uğramaması ve başarma duygusunu tatması açısından dikkate değerdir. Bu aşamada elbetteki çocuğun yaş ve yapısına uygun teşvik edici hedefler konulabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli unsur; buna çocuğun erişebilecek durumda olmasıdır.
İyi Bir Dinleyici Olmak
İyi bir dinleyici olmak demek aslında; çocuğun karakterinin anlaşılması açısından da gözlemci olmak demektir. Yani onun hayatta ilgilendiği içerikler nelerdir ve nasıl bir motivasyon biçimi var? Ayrıca hangi unsurlar motivasyonunu düşürüyor gibi çeşitli soruları kendinize sorarak çocuğunuzla ilgili belli ipuçları yakalayabilir ve onun daha motive şartları bulunmasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca çocuğunuzun zayıf yanlarını bulup onları tamir etme gibi uygulamalardan ziyade güçlü yanlarına odaklanmanız ve çocuğun bu yönlerinin farkında olup olmadığını anlamanız çok önemlidir. Yani her çocuğun kendine has güçlü bir tarafı vardır. Ancak bunun farkında mı ve gün içerisinde kullanma imkanı buluyor mu? Eğer çocuk özelliklerinin farkında değilse; farkına varması için ona yardımcı olabilirsiniz.
Deneme Yanılma Yöntemi
Pozitif çocuk yetiştirmenin formülü her an mükemmel olması hedeflenen bir çocuk olmamalıdır. Pozitif ve ortaya iyi işler koyabilen bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız kendi yolunu deneme yanılma ile bulabilmesine olanak tanımanız gerekir. Elbette bazı noktalarda ebeveyn olarak müdahale imkanınız bulunur. Ancak örneğin herhangi bir konuda başarısız olduğunda eleştiri yapmak yerine neleri yanlış yaptığını ve düzeltebileceğini öğrenmesidaha değerlidir.
Ceza Yerine Ödül/Kural Sistemi
Bu uygulama son dönemlerde çocuk yetiştirme açısından benimsenen ve benimsenmesi gerektiği bilinen içeriklerden birisidir. Ancak ceza yerine ödül kavramını ön plana alırken belli noktalarda çok katı olmadan çocukla uyum içerisinde kural oluşturulması da önem arz eder. Onun dışında yalnızca cezaya ya da yalnızca ödül sistemine dayalı bir çocuk yetiştirmede; fazla baskıya maruz kalarak sıkılan veya yaşam içerisindeki kurallarını oturtamayan çocuklar yetişebilir.