Histeri veya isteri olarak anılan psikonevrotik bir bozukluktur. Taşkınlık, ani sinirlenme, hareket bozuklukları gibi çeşitli etkilerle ortaya çıkmaktadır. Histeri ani olarak gelişen sinirsel bozukluk hastalığıdır. Bunu yaşayan kişi ruh sağlığının bozuk olduğunun farkına varamaz. Genellikle 30 yaş altındaki bireylerde farklı duyu bozuklukları, çırpınış veya inmeler şeklinde görülmektedir. Bilinçaltında kalan bir olayın çeşitli fiziksel ve ruhsal bozukluklara neden olması şeklinde ifade edilir. Şiddetli krizlere ve davranış bozukluklarına yol açabilen bir hastalıktır.
Histeri nedir diye soranlara Charcot adlı Fransız doktor ‘büyük kriz’ şeklinde bir tanım yapar. Farklı belirtiler ile ortaya çıkabilir. Bazen ciddi belirtiler göstermektedir. Histerinin toplumsal olarak görüldüğü de ifade edilir. Bazı toplumlarda panik duygularının yoğun olduğu gözlemlenmiştir.
Histeri Belirtileri Nelerdir?
Histerinin belirtileri daha önce belirttiğimiz gibi farklı şekillerde ve ciddi boyutlarda olabilir. En büyük belirtileri felçler ve ağrıya duyarsızlık olarak ifade edilir. Bunun yanı sıra titreme, kasılma, nefes darlığı görülen diğer belirtilerdir. Görme, işitme ve konuşma bozuklukları da görülen belirtilerdendir. Spazm ve dahası yalancı gebeliklere varana kadar çeşitli histeri belirtileri bulunur.
Amnezi adı verilen bellek kayıpları, uyurgezerlik ve konuşma bozuklukları daha az olarak görülür. Ciddi boyutlarda hatta hastalık boyutunda yalan söyleme eğilimi bu hastalıkta ortaya çıkan belirtilerdir. Çok fazla duygusal bağlılık ve teşhircilik durumlarında da histerik kişilikten bahsedilebilmektedir.
Histeri Sebepleri Nelerdir?
Her hastalıkta olduğu gibi histeri için de kesin bir sebep belirtmek oldukça zordur. Histeri sebepleri arasında en bilineni ruhsal kökenli olması olasılığıdır. Özellikle yaşanan aile içi problemler, boşanma süreçleri yaygın olarak görülen sebepleridir. Bunların yanında yaşanan cinsel sorunlar histerik kişiliği tetikleyebilir. Maddi veya manevi yaşanan sorunlar, çeşitli travmalara neden olan olaylar histeri hastalığının ortaya çıkmasını destekleyebilir.
Histeri krizleri anında kişi kendini kaybedebilir, kendinden geçebilir ve ani davranışlar sergileyebilir. Yıllar boyunca bilinçaltında kalan olayla bu şekilde fiziksel etkilerle gün yüzüne çıkmaktadır. Ruhsal olarak ortaya çıkan histeri, zihinsel yaşanan bir sürecin fiziksel olarak dışa vurumu şeklinde genel olarak belirtilir. Kişi gerçek ve düş arasında kalır, bunların farkını idrak edemez.