Hamilelik sürecinde nasıl beslenileceği hamileler tarafından çok sık sorulan ve sorgulanan bir soru. En çok sorulan sorular arasında ‘hamilelikte süt tüketimi’, ‘hamilelikte yoğurt tüketimi’ gibi sorular geliyor. Özellikle yoğurt ile süt arasındaki karşılaştırmalar ile de çok sık karşılaşabiliyoruz. Peki, gerçekten de hangisi tercih edilmeli ya da hangisi hamilelik süreci için daha sağlıklı ve avantajlı?
Hamilelikte Süt Tüketilmeli Mi?
Uzmanlar çoğunlukla sütten uzak durma, sevmeme gibi durumlarınız olmadığı sürece günde 2-3 bardak süt içmenin hamilelik sürecinde yararlı olacağını ve bebeğiniz ve sizin için gerekli kalsiyum miktarının büyük ölçüde karşılanacağını söylemektedirler. Yani hamilelikte süt tüketimi kesinlikle yapılabilir hatta mümkünse yapılmalıdır. Sütün ayrıntılı içeriği ve bunun yanında avantajları ve dezavantajları şu şekildedir;
- Süt içeriğinde protein vitamin ve mineraller içeren bunun yanında özellikle bol miktarda kalsiyum içeren bir kaynaktır. İki-üç bardak süt hem sizin hem de bebeğinizin günlük kalsiyum ihtiyacını büyük ölçüde karşılayabiliyor.
- İçeriğinde özellikle B grubu vitaminler barındırıyor. Bunun yanında demir ve C vitamini de az miktarda bulunuyor. Bundan dolayı hamilelikteki B vitamini ihtiyacınızı da büyük ölçüde karşılayabiliyor.
- Sütün içindeki karbonhidrat kendini laktoz olarak gösteriyor. Eğer laktoza karşı alerjik bir reaksiyonunuz varsa ‘hamilelikte süt tüketilmeli mi?’ sorusunun cevabı tüketilmemeli şeklinde değişebilir. Böyle durumlarda alternatif olan yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerine yönelmeniz gerekir.
- Süt keçi sütü, inek sütü, gibi birçok çeşide ayrıldığından hangi tür süt tercihi yapılacağı da önem kazanıyor. Protein yapıları, içerdikleri yağ çeşitleri, tat farkı, kıvam farkı gibi farkları olduğundan dolayı size uygun olan sütü tercih etmeye çalışmalısınız.
- Hamilelik döneminde açıkta satılan sütleri çok tercih etmemelisiniz. Açıkta satılan sütlerin içeriğinde tam olarak ne olduğunun bilinememesi, bu sorunun önüne geçmek için kaynattığınızda bile içeriğindeki mikroplar ile beraber vitamin ve minerallerin de kaybolması gibi sıkıntılar görülebildiğinden dolayı açık süt tercihinde bulunmamanız daha doğru olacaktır.
Hamilelikte Yoğurt Tercihi
Eğer sütteki laktoza karşı alerjiniz varsa, sütü sevmiyorsanız ya da sütün bebekte ve sizde gaz yapma gibi durumlara yol açacağından endişeliyseniz hamilelikte yoğurt tüketimi süt tüketimi yerine bir alternatif olabilir. Çünkü yoğurtta süt kadar kalsiyum içeriklidir. Peki, yoğurdun içeriği, avantajları ve dezavantajları nelerdir?
- Sütteki laktoz ve kazein proteini gibi protein ve karbonhidrat türleri bazı insanlarda alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Yoğurtta ise böyle bir problem ile karşılaşma durumu gözükmez.
- Yoğurtta süt kadar kalsiyum ihtiyacını ve diğer vitaminlerin ihtiyacını karşılayıcı bir etkiye sahiptir.
- Yoğurt süte nazaran birçok farklı içerikle ve birçok farklı biçimde yenilebileceğinden dolayı sizlere çeşitlilikte sağlar.
- Yoğurt süte göre daha probiyotik içerikli olduğundan dolayı bağırsak bariyerinizi güçlendirir ve sindirim sisteminizin daha düzenli çalışması için vücudunuza destek olur.
- Yoğurt süt gibi gaz yapıcı bir etki göstermediğinden daha rahat bir şekilde tüketilebilir.
- Yoğurt sütten farklı olarak A ve E vitaminleri de içeriyor ve içeriğindeki yağlar süte göre daha kolay eriyebilen yağlar olduğundan sindirimi de daha rahat oluyor.
- Yoğurt yerken içeriğine yaban mersini, granola, zerdeçal, kuruyemiş, bal katarak hem tadını ve albenisini arttırabilir hem de vücudunuza katkılarını arttırabilirsiniz. Süt ise bu konuda bu kadar çeşitlilik sunamaz.
Hamilelikte yoğurt tüketimi avantajları ve dezavantajları da bu şekildedir.
Hangisi Tercih Edilmeli?
Hamilelik sürecinde sütte yoğurtta tercih edilebilir. Hangisinin tercih edileceği kişiye bağlı olarak değişir. Eğer sütün içinde bulunan laktoza ve bazı proteinlere karşı vücudunuz reaksiyon gösteriyorsa yoğurt süt yerine çok rahat biçimde alternatif olabilir. İkisinin de kendi içlerinde bazı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır ama genel olarak ikisi de vücut için benzer ihtiyaçları karşılamaktadır en önemlisi de ikisi de vücut için gerekli kalsiyumu rahatlıkla karşılayabilirler. İstenirse süte karşı da bir uzaklığınız yoksa süreç boyunca ikisi birden de kullanılabilir.
Hamilelikte süt tüketimi ve hamilelikte yoğurt tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer şey ise fazla tüketmemeye dikkat etmektir. Bazen hamilelik döneminde olan kadınlar hamile olmanın verdiği etki ile birlikte fazla tüketme yoluna gidebilir. Eğer fazla tüketilirse kemik ve böbrek sağlığı üstünde olumsuz birçok etki görülebilir. Bu yüzden hamilelik sürecinde günde 2-3 bardak süt veya 2-3 kase yoğurt tüketiminin üzerine çıkılmamalıdır.