Hacamat Nedir? Faydaları Nelerdir? Zararı Var mıdır?


ankara tatlısı

Hacamat yaptıranların sayısı gittikçe artıyor. Peki eski bir alternatif tedavi yöntemi olan hacamat nedir? Faydaları nelerdir? Zararı var mıdır?

Hacamat Çin’de ortaya çıkan alternatif bir tedavi türüdür. 2 şekli vardır. Eskilerin bardak çekme dediği işlem, hastanın vücudunun belirli bölgelerinde bardaklar kullanarak vakum oluşturma yoluyla vücuttaki kan dolaşımını artırarak hastalığın iyileşmesi sağlanır.

2. yöntemde ise yine aynı işlem yapılır ancak bu kez küçük bir kesi ile insan vücudunun atamadığı toksin ve zehirlerin hacamat kanı ile çıkması sağlanır.

Hacamat ağrı, iltihaplanma, rahatlama gibi birçok amaç için kullanılır. Üşütme, baş ağrısı, kulak ve göz sorunlarında şifalı olduğu söylenir. Vücuttan ödem atmaya, kandaki toksini ve gazı sökmeyi sağlar. Kırmızı kan hücreleri olan alyuvarları büyütür ve kanı katılaştırır. Dolaşımı bozan gereksiz kan asitlerini dışarı atar. Kan üretimini tetikler ve dolaşımı tazeler.

NASIL YAPILIR?

Hacamat yapan kişi bir bardağa alkol, ot veya kağıt gibi yanıcı bir madde koyar ve yakar. Ateş söndüğünde, bardağı cildinize ters çevirir. Kupanın içindeki hava soğuduğunda, bir vakum oluşturur. (Ancak antık gelişen tekniklerle birlikte bardağın içinde yanıcı bir madde koymadan da vakum işlemi yapılabilmektedir.) Vakum etkisi bardağın yapıştığı bölgeyi içine doğru çeker. Böylece kan damarlarınız genişler, cildiniz vakumun etkisiyle kabarır ve kızarır. Bardak genellikle 3 dakikaya kadar yerinde bırakılır.

hacamat nedir hacamat nedir

Daha sonra hacamatı yapan kişi bardağı çıkarır ve bir neşter yardımıyla cildinizde hafif, küçük kesikler yaparak kirli kanın dışarı atılmasını sağlar.

Hacamatın ilk seansında en fazla 3-5 bardak uygulanması öneriliyor.

Hacamat sonrasında, enfeksiyonu önlemek için antibiyotik merhem ve bandaj kullanabilirsiniz. İşlem sonrasında cildiniz moraracaktır ancak 10 gün içinde tekrar normal haline döner. .

Bazı insanlar ayrıca, terapistin önce akupunktur iğnelerini taktığı ve daha sonra bardakları üzerlerine koyduğu “iğne çukurluğu” çeker .
PLoS One’da yayınlanan 2012 raporunun bulgularına benzer . Avustralyalı ve Çinli araştırmacılar, çukurlaşma ile ilgili 135 çalışmayı inceledi. Çukur terapisinin, insanlar gibi çeşitli hastalıklar ve durumlar için akupunktur veya ilaçlar gibi başka tedaviler aldıklarında etkili olabileceği sonucuna varmışlardır :

HACAMAT NE İÇİN KULLANILIR?

hacamat nedir

Anemi ve hemofili gibi kan bozuklukları
Artrit ve fibromiyalji gibi romatizmal hastalıklar
Doğurganlık ve jinekolojik bozukluklar
Egzama ve sivilce gibi cilt problemleri
Yüksek tansiyon
Migren
Anksiyete ve depresyon
Alerjiler ve astımın neden olduğu bronş tıkanıklığı
Varisli damarlar

HACAMATIN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Eğitimli bir uzmana yaptırıldığı müddetçe hacamat güvenilirdir. Ancak bardakların cildinize temas ettiği bölgede aşağıdaki yan etkiler görülebilir.

Hafif rahatsızlık
Morarma
çürükler
Cilt enfeksiyonu

KİMLER HACAMAT YAPTIRAMAZ?

hacamat nedirHacamat tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktalar mantar ve sedef gibi cilt hastalığı olanlara tavsiye edilmez. Başka rahatsızlıkları tetikleme riskinden ötürü tıp doktorları gözetiminde yaptırmak daha faydalıdır.

HACAMAT TEDAVİSİ HANGİ BÖLGELERE UYGULANIR?

Hacamat tedavisi yaygın olarak sırt bölgesinden yapılmaktadır ama burada kişinin şikayeti ve isteği doğrultusunda baş, karın gibi diğer bölgelerden de yapılabilmektedir. Vücutta bulunan akupunktur noktaları hacamat tedavisinin yapılabileceği noktalardır.

HACAMAT YAPTIRIRKEN AĞRI ÇEKİLİR Mİ?

Hacamat deriyi çizerek yapılan bir işlemdir. Uzman kişiler tarafından yapılırsa hasta acı da hissetmez, vücudunda iz de kalmaz. Ancak uzman olmayan kişilerin hacamat yapması hem acıyı artırır, hem de deride iz kalmasına neden olur. Hacamat yaptıranlar hissettikleri acının iğne yaptırmaktan daha az olduğunu söylerler.

4 Adımda Baklava Nasıl Kesilir?

ütülemeden ütülü gibi

 

İnsülin Direncine Karşı Bitkisel Çay

insülin direncine karşı

 

Her Gün 5 Saniye Bu Noktaya Basın! Mucizeyi Yaşayın!

akupunktur noktaları

Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.