Gebelik ve Anne Vücudu
Bir bebek sahibi olmaya karar verdiğinizde vücudunuzla birlikte psikolojik dünyanızda da değişimler olur. Hem fiziksel hem ruhsal farklılıklarınızı yaşayacağınız bu dönemde hamilelik takibinin düzenli olarak yapılması oldukça önemlidir.
Gebelik ve anne vücudundaki değişimlerin düzenli takibinin yapılması normal olan değişikliklerle hastalık belirtisi olanların ayrımının yapılabilmesi için oldukça gereklidir.
Gebeliğin ilk gününden itibaren 9 ay boyunca yaşayacağınız değişimler bazı anne adayları için ayak uydurması zor olsa da yaşayacağınız değişimleri bilmeniz ve buna göre adım atmanız gerekir.
Hamilelik Döneminde Vücudunuzda Olacak Değişiklikler
Hamilelik döneminde kilo artışı, ciltte değişiklikler, uyku düzeninde farklılıklar, kalp, dolaşım ve solunum sistemlerinde değişimler, hormonal farklılıklar, vücut duruşunda değişim, üriner sistemde farklılaşmalar ve ruhsal değişimler gibi pek çok değişim yaşamaya hazır olmalısınız.
Kilo artışı 9-16 kg arasında olmaktadır. Kilo alımı normalden az ya da fazla ise anne veya bebek için birtakım sorunları da beraberinde getirebilir.
Hamilelik boyunca hormonal değişimlerden dolayı cilt, saç ve tırnakarda değişiklikle görülecektir. Ciltte kuruluk, çatlaklar, yüzde lekeler oluşması, sivilceler çıkması gibi sıkıntılar yaşanabilir. Bu nedenle temizliğe dikkat etmek ve bakım yağları kullanmak faydalı olacaktır.
Hamilelikte Uyku Düzeni
Araştırmalar anne adaylarının büyük bölümünün hamileliklerinin bir döneminde uyku problemi yaşadıklarını göstermektedir. Özellikle gebeliğin ilk aylarında hormonal değişimler nedeni ile sürekli bir uyku hali uyuma isteği ve dikkat eksikliği görülmesi normaldir. Progesteron hormonunun zamanla azalması ile bu şikayetler de azalacaktır.
Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde fiziksel değişimlere ve sırttaki ağrılara bağlı olarak rahat uyku pozisyonu bulmakta sıkıntılar yaşanabilir bu da uyku problemleri yaşanmasına sebep olabilir. Bebeğin hareketlerinin fazla hissedilmesi de zaman zaman uykuyu bölebilmektedir.
Kalp ve Solunum Sisteminde Oluşan Değişimler
Gebelik görünen fiziksel değişimlerin yanı sıra sindirim, üriner, solunum, kalp ve dolaşım sistemlerinde de değişikliğe yol açar.
Anne karnında gelişen bebeğin büyümesi için rahime pompalanan kan miktarı artar. Büyüyen fetüs diyaframı yukarı iter, kalbi öne ve sola doğru döndürür. Bu dönemde belirlenmemiş kalp hastalıkları ortaya çıkabilir ya da var olanlar daha kötüye gidebilir bu nedenle dikkatli olunmalıdır.