İnsan bedeni sağlığı için tüketilen besinlerin değeri çok önemlidir. Beslenmenin yanlış olması beraberinde birçok rahatsızlıkları getirmektedir. Fazla tüketildiğinde zarar veren besinler içeriğine bakıldığında yararlı besinlerin tüketiminin fazla oluşundan dolayı zararlı hale geldiği görülmektedir. Bazı hastalıkların temeli direkt vücuda giren besinlerdir.
Vücudumuzun bağışıklık sistemi gıdalardan alınan vitamin ve minerallerden etkilenmektedir. Sürekli olarak aynı besinlerin tüketilmesinden kaynaklı birçok sorun oluşmaktadır. Vücut yapısında fazla tüketildiğinde zarar veren besinler hemen değil fakat uzun zaman tüketim sonucu ciddi rahatsızlıklar oluşturur. Her gıdanın insan bedeni için farklı değeri vardır ve ancak o gıdanın alımıyla ihtiyacı karşılanmaktadır. Gıdaların yanlış tüketimi sonucu sağlıksız besinler yaygınlaşmaktadır. Bir gıdanın eksik tüketilmesi ondan gelecek değerlerin alınmaması, bir gıdanın fazla tüketimi ise o gıdadan gelecek değerlerin fazla alınmasından kaynaklı sağlık problemleri oluşmaktadır. Fazla tüketildiğinde zarar veren besinler çoğu zararı bilinmeden tüketimi yaygın besinlerdir.
İnsanların yanlış tüketimi sonucu yararlı yiyecekler bir süre sonra zararlı yiyecekler şeklini almaktadır. Bir besini tüketmek değil fazla tüketildiğinde zarar veren besinler dediğimiz tüketiminin fazla oluşu sorun oluşturmaktadır. Dengeli beslenmek kavramı bizim için önem taşır. Her çeşit değeri barındıran besinlerin her birinin tüketilmesi gerekmektedir. Burada sağlığımızda tüketimin miktarından gelen olumsuzluklar görülmektedir. Son zamanlarda fazla tüketildiğinde zarar veren besinler hakkında pek çok kişi bilgi edinmeye çalışıyor. Bu da demek oluyor ki günümüzde yaygınlaşan sağlık sorunlarının temelini yanlış ve sağlıksız beslenme oluşturuyor.
Tüketiminden dolayı zararlı yiyecekler listesi uzadıkça uzamaktadır. Bu sebepten fazla tüketildiğinde zarar veren besinler için 6 örnek vermek gerekirse;
Peynir
Tüketimi yaygın süt ürünüdür. Sağlığa yararlı fakat yanlış tüketim sonucu oldukça zararlı hale gelmektedir. Alerjik reaksiyonları ciddi tetiklemektedir. Aşırı tüketimi şişkinliğe yol açar. Sinir sisteminden kalp hastalıklarına etkisi görülür. Ciltte döküntüye yol açar. Baş ağrısında ve kan basıncında artış yaşanabilir. Yağlı ve tuzlu oluşunun kilo yapımına katkısı oldukça fazladır.
Muz
Muzun fazla tüketilmesi kabızlık problemine yol açar. İçerisinde bulunan tiramin sebebiyle migreni ve baş ağrısını tetiklemektedir. Fazla tüketimi sonuncunda kalp ritmini bozmakta geçici felçliğe bile sebep olabilmektedir. Muz yenildikten sonra fırçalanmayan dişte barındırdığı şekerden dolayı çürümeye yol açar. Fazla tüketimi en çok da karın ağrılarına sebebiyet vererek bağışıklık sistemini bozar.
Brokoli
Vücudumuz için yararlı olan brokolinin fazlaca tüketimiyle zararlı hale gelir. Vücutta şişkinlik ve gaz oluşturur. Bağırsak sistemi bozmakta karın bölgesinde kramplar oluşturmaktadır. Hipotiroid hastalığına sahip olanlar kullanımına dikkat etmelidir. İçerisinde K vitaminin yoğun olmasından dolayı kan sulandırıcı ilaç kullananlarının dikkatli olması gerekmektedir. Vücutta su kaybına sebep olmasından kaynaklı idrar yolu hastalığı olanların dikkatli kullanması gereken gıdalar arasındadır.
Ton Balığı
Ton balığı içerisinde cıva elementini barındırır. Fazla tüketimi oldukça tehlikelidir. Vücuttan kolay kolay atılamaz. Sık tüketimi sonucu hafıza problemlerine yol açar. Ara ara görme bozukları oluşturur. Cıva zehirlenmesine sebebiyet vermesinden dolayı dikkatli tüketilmelidir.
Yulaf
Kilo vermeye yardımcı bir besin olan yulaf yanlış tüketim sonucu zararlı hale gelmektedir. Sindirim sistemini bozmakta ve vücutta şişkinliğe yol açmaktadır. Kalsiyum çinko ve magnezyum emilimini sınırlar.
Pirinç
Oldukça zengin besin değerine sahip olan fazla tüketim sonucu kilo yapımına hatta obaziteye kadar sürüklemektedir. Yanlış tüketimiyle şeker hastalığına yol açarak sağlıkta ciddi bozulma meydana getirir. Çok fazla tüketilmesi kabızlığa ve hazımsızlığa sebep olur. Ülser ve reflü hastalıklarını tetikleyebiliyor. Özellikle pirincin tatlı tüketimi zararlarını ikiye katlamaktadır.
Görüldüğü gibi aslında sağlığımız açısından oldukça yararlı olan besinler yanlış tüketimi sonucunda nasıl zararlı bir hale gelebiliyor. Zararlı olmakla beraberinde sağlığımıza etki edip hastalıkların oluşmasına zemin hazırlıyor. Her besin bünyesinde değerler barındırmaktadır. Bu değerlerin vücuda fazla girmesi vücudumuzdan atılamayıp sorunları tetikliyor. Her besinin görevleri farklıdır. Birinin fazla tüketilmesi diğer besinlerin yerini tamamlamamaktadır. Hepsinin yeterli miktarda ve kararında tüketilmesi gerekmektedir.
İnsan vücudunun da bir kapasitede olduğu unutulmamalı ve besin tüketimi ona göre yapılmalıdır. Sağlıklı ve sağlıksız oluşumuzu tükettiğimiz besinler belirlemektedir. Tüketim şekli besinleri yararlı ya da zararlı hale getirmektedir. Vücudumuz için dengeli ve yeterli beslenmenin önemi unutulmamalıdır.