Evinizdeki eşyaları korumak için illa plastiğe sarmanız ya da hayvan beslemekten kaçınmaya gerek yok! Onun yerine, uzmanlardan öneriler alarak toplanmış bu bilgileri kullanın ve yatağınızdan mutfak eşyalarınıza kadar her şeyin mükemmel tutulma yollarını keşfedin.
Koltuklar
Korumak için : Ayda bir, yüzeydeki tozları temizledikten sonra minderleri kaldırın ve elektrik süpürgenizin doğru ucunu kullanarak arkalara kadar girişin. Mutlaka kumaşın yüzeylerini koruyan ve dökülmelere dayanıklı spreylerden satın alın ve üzerine sıkın.
Canlandırmak için : Mindere bir şey döküldüğü an temizlemeye başlayın. İz kalmayacak çözümlerle temizleyin. Nemli havlularla nazikçe silmeyi unutmayın.
Plastik Saklama Kutuları
Korumak için : Domates sosları ya da çorba lekelerini korumak için içine leke bırakma ihtimali olan bir yemeği koymadan önce içine yapışmayı engelleyen pişirme spreylerinden sıkın.
Canlandırmak için : Çoktan oluşmuş leke ve kirlerden kurtulmak için kağıt havluya limon suyu dökün ve onunla silin. Sildiğiniz kutuyu en az bir saat güneş altında bekletin.
Havlular
Korumak için : Daha fazla sabun kullanmak daha çok ve daha çabuk temizleneceği anlamına gelmez. Tam tersi havlularınızı daha sert halde bulursunuz. Hatta mikrop içinde daha çok yüzmesine sebep olur. Bunun yerine köpüklü sabunlardan uzak durup az miktarda kullanacağınız güçlü deterjanlara güvenin.
Canlandırmak için : Yumuşatıcıyı döktüğünüz yere havlularınızı yıkamadan önce beyaz sirke de dökün. Sirke kokusu olmadan yumuşatacak ve kalıntılardan kurtaracaktır.
Bıçaklar
Korumak için : Çekmecede diğer aletlerin yanına atmayın. Onun yerine bıçaklara özel hazırlanmış bloklardan alın. Mutlaka çekmeceye koymanız gerekiyorsa mutlaka özellikle korunuyor olsunlar. Bulaşık makinesinden uzak tutmaya çalışın çünkü zarar verebilir.
Canlandırmak için : Düzenli olarak bilemek keskin kalmalarını sağlayacaktır. Ama en azından yılda 1 kez yapmalısınız. Nalbur dükkanları size bu konuda yardımcı olabilir.
Fırın Tepsisi
Korumak için : Her pişirmeden önce parşömen ya da silikonla kaplayın. İkisi de pişme zamanına bir etkide bulunmadan yanık izlerini engelleyecektir.
Canlandırmak için : Sabunlu bir suda bir süre bırakın. Karbonat serpip çiğ bir patatesle ovmaya başlayın. Sebzenin içerdiği oksalik asit pasın dağılmasına olanak verecektir. Bulaşık teli yüzeye zarar verebilir ve çizikler oluşturur. Bu çiziklere yanmalar ve yapışmalara sebebiyet verecektir. Bu yüzden onu kullanmaktan kaçınmak gerekir.
Yatak
Korumak için : Uyuduğunuz yere yemek sokmayın. Kalın dokumalı ve fermuarlı bir yatağa para ayırın ki dış etkenlerden korunabilsin. Mikroplar ve alerjenler gibi.
Canlandırmak için : Yılda iki kere yatağınızın üstünü ince katman karbonatla kaplayın ve 15 dakika bekletin. Daha sonra elektrik süpürgesinin ince ucuyla temizleyin.
Duş Perdesi
Korumak için : Duştan çıktıktan sonra mutlaka tekrardan eski pozisyonuna getirin. Kenarda birbirine girmiş halde durursa içinde nem birikir ve küf oluşmasına sebebiyet verir. Banyodan sonra camı veya fanı 10 dakika açık bırakmak odadaki nemi temizleyecektir.
Canlandırmak için : Sabundan kalanlardan ve küflerden kurtulmak için normal deterjan ve beyaz sirke kullanarak perdeyi yıkayın. İçine bir iki de havlu katın. Kumaşı ekstra sürtünme yaratarak daha derin temizliğe olanak verir.
Makyaj Fırçaları
Korumak için : Makyaj fırçalarınızı tuvalet bölgesinden uzak tutmaya çalışın çünkü evin en mikroplu bölgelerinden biridir.
Canlandırmak için : Haftada bir sıcak bir suyun altında sabunla yıkayın ve kurutun. Fırçanın temelini çok ıslatmamaya çalışın. Bu orayı bir arada tutan yapışkanı gevşetebilir ve yaşam süresini kısaltır. Kuruması için düz yatırın.
Tost Makinesi
Korumak için : Kırıntılar sadece dağınıklık yaratmaz. Aynı zamanda makinenin ekmeği kızartma şeklini bile etkiler. Makineyi çöpün üstünde ters çevirin ve nazikçe vurarak içindekileri dökmeye çalışın. İçindeki tepsiyi haftalık olarak temizleyin.
Canlandırmak için : Fişini çekin ve içindeki delikleri oraya sığan herhangi bir temizlik aleti yardımıyla temizleyin.