Evdeki En Kirli Şey Klozet mi Mutfak Süngeri mi? Cevap Şok Edici!


Evdeki En Kirli Şey Klozet mi Mutfak Süngeri mi

Evdeki en kirli şey klozet mi mutfak süngeri mi diye sorsak herkesin cevabı istisnasız klozet olacaktır. Ama cevap şok edici…

Arizona Üniversitesi mikrobiyoloji profesörü Dr. Chuck Gerba hastalıkların nasıl taşındığını araştırırken önemli bir bulguya ulaştı: Evdeki en kirli şeylerin mutfak süngeri ve mutfak bezleri olduğu ortaya çıktı. 

Gerba’nın araştırmasına göre ortalama bir tuvalet klozetinde 6.5 santimetre karede 50 bakteri varken, bir mutfak süngerinde santimetre karede 10 milyon bakteri, mutfak bezinde ise 1 milyon bakteri var. Yani kısacası mutfak süngeriniz tuvaletinizden 200 bin kat daha kirli olabilir.

Evdeki En Kirli Şey Klozet mi Mutfak Süngeri miMUTFAK SÜNGERİ TUVALETTEN 200 BİN KAT DAHA KİRLİ

Bu araştırmadan yola çıkarak evdeki en kirli yeri bulabilmek için BBC’de yayınlanan “Trust Me I’am a Doctor” programında bir uygulama yapıldı. Programda 3 aileye mutfak tezgahı verildi. Testin başında aileler mutfak tezgahlarını antibakteriyel bezlerle iyice sildiler. Ardından ailelerden tezgahları evde nasıl kullanıyorlarsa burada da öyle kullanmaları istendi ve tezgahlardan mikrop oranını ölçmek için düzenli olarak örnekler alındı. Örnekler Newcastle’da Northumbria Üniversitesi’de mikrobial fizyolog Lynn Dover’a gönderildi ve sonuçta tezgah temizlendikten bir saat sonra bakteri ve mantarların büyüdüğü tespit edildi. 12 saat sonra ise onlarca mantar çeşidi üremişti.

E.COLİ BAKTERİSİ EN ÇOK MUTFAKTA GÖRÜLDÜ

Konuyla ilgili başka bir araştırmayı da Kamu Sağlığı ve Güvenliği Örgütü NSF International yaptı.  Bu kez 22 aile her gün mutfak yüzeylerinden cep telefonlarına kadar 30 gündelik ev eşyasından örnekler aldı. Çıkan sonuçlara göre E.coli bakterisi de dahil coliform bakterilerinin yoğun olarak bulunduğu eşyaların başında bulaşık bezleri ve süngerleri bulunduğu ortaya çıktı.

MUTFAKTA

Bulaşık süngerlerinin ya da mutfak bezlerinin yüzde 75’i coliform bakterisi taşıyordu.

Bu bakterilerin bulunduğu diğer yerler şöyle:

Mutfak lavabosu yüzde 45
Mutfak tezgahları yüzde 32
Kesme tahtaları yüzde 18

BANYODA

Banyoda  coliform bakterilerinin bulunduğu noktalar ise şöyle:

Yüzde 27 diş fırçası sapları
Yüzde 9 banyodaki kapı, dolap kolları

Colifrom bakterisi dışkı bulaşmasının bir işareti olarak kabul edilir. Mutfağınıza tabii ki  insan dışkısı bulaşmıyor ancak çiğ ette bulunan dışkı bakterisi de colifrom bakterisi üretiyor. Bulaşık bezleri de ssıcak ve ıslak oldukları için bu tür bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturuyor.

BAKTERİDEN KORUNMAK İÇİN

Mutfağınızda bu tür bakterilerden korunmak için bulaşık bezini ve süngerini mümkün olduğunda kuru tutmalısınız ve sık sık yenisiyle değiştirmelisiniz. Ara ara çamaşır suyunda tutabilirsiniz. Bazı dergiler sünger ve bezleri mikrodalgada kurutmanın iyi bir çözüm olduğunu söylüyor.

Çiğ et için kesinlikle ayrı bir doğrama tahtasının lazım olduğunu sanırım anlamışsınızdır. Onu da sık sık sirke ile temizlemeniz gerekiyor.

 


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.