Renklere Kucak Açın; Evde Bitki Bakımı Nasıl Yapılır?


Evde bitki bakımı

Ev bitkilerine sahip olmak herkesi memnun eder. Ancak onları canlı tutabilmek genellikle tamamen başka bir konudur. Evde bitki bakımı için kaçırmamanız gereken bazı noktalar vardır. Her zaman daha yeşil olması için su, ışık, ısı ve nem arasındaki doğru dengeyle onlara bakmanız gerekir.

Evde bitki bakımı

Bitkilerin Güneş Işığına Olan İhtiyacı

Bir bitki ışıksız yaşayamaz. Ev bitkilerinizi, özellikle doğuya bakan pencereler gibi evin en parlak noktalarına yerleştirin. Evde bitki bakımı için bitkinizin güneşe hassasiyetini bilmeniz gerekir. Kışın, günler kısaldığında, bitkileri pencerelerden 1,5 m’den daha az uzakta tutun. Böylece birkaç saatlik ışıktan tam olarak faydalanabilirler. Yapay aydınlatma (floresan tüpler, cıva veya sodyum lambalar), karanlık köşelerde bile bitkileri düzenlemenizi sağlar.

Evde bitki bakımı

  • Bitkilerinizi doğrudan güneş ışığından korumaya çalışın. Çünkü ışınların yapraklarını yakma riski vardır. Bu olursa, ölü yaprakları çıkarın.
  • Toz ışığın geçişini engeller. Bitkilerinizin yapraklarını düzenli olarak temizleyin.
  • Bitkileriniz ışıktan yoksunsa sarı yapraklara ve yukarı doğru çıkıntı yapan gövdelere sahip olacaktır.

Bitkilerinizi Yakıcı Sıcaktan Koruyun

Çoğu ev bitkisi, iç ortam sıcaklıklarına iyi uyum sağlar. Ancak evinizi aşırı ısıtmamaya ve bitkileri radyatörün yanına yerleştirmemeye çalışın. Aksi takdirde kuruma riski vardır. Evde bitki bakımı için ayrıca bitkileri rahatsız edebilecek ve termal şoka neden olabilecek cereyanlardan kaçının.

Bir bitki için ideal sıcaklık 20 C°’dir. Ancak çoğu kişi kışın daha düşük bir sıcaklığı (15C ° ile 18C ° arasında) ve gündüz ile gece arasında 2-3 °’lik bir değişimi tercih eder. Bu bitkinizin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Yaz aylarında küçük veya kırılgan olanlar hariç bitkileri balkona veya bahçeye koyabilirsiniz.

ütülemeden ütülü gibi

Nem Bitkilerin Olmazsa Olmazıdır

Evde bitki bakımı nasıl yapılır? Bitkiler, en iyi şekilde %70 ile %90 arasında neme sahip bir ortamda hayatta kalır. Evde bu neme sahip olamayacağınız için bitkileri bir nemlendiricinin yanına yerleştirin. Bunun yerine tabaklara suya batırılmış kil topları koyabilirsiniz. Buharlaşan su, bitkinin çevresinde nemli bir atmosfer yaratacaktır. Sıcak havalarda veya sıcaklığı 20C°’nin üzerinde tutuyorsanız, bitkilerinizin yapraklarına düzenli olarak su püskürtün.

Ortam yeterince nemli değilse, bitkileriniz daha yavaş büyür. Yapraklarının kenarları siyaha döner, sararır ve düşer. Bunu gidermek için yaprakların tersini bir buharlaştırıcı ile bolca nemlendirin.

ütülemeden ütülü gibi

Bitkilerinizin Sulamasına Dikkat Edin

Bitkilerinizi sulamanız gereken sıklık havadaki neme ve ortamın sıcaklığına göre değişir. Evde bitki bakımı yaparken birkaç şeyi aklınızda tutmanız gerekir.

Pişmiş toprak saksılar, plastik saksılara kıyasla köklerin daha iyi nefes almasını ve suyu daha uzun süre tutmasını sağlar. Böylece daha az su ihtiyacı olur. Sulamadan önce taş saksı tamamen kuruyana kadar bekleyin. Bitkilerinizi çok sık sulamayın: bitkiler kuraklık dönemlerini şiddetli yağışlardan daha iyi tolere eder.

Bitkinizin gövdesi varsa, 15 günde bir sulayın. Diğer bitkilerin haftada bir sulanması gerekir. Sulamadan önce saksıdaki toprağın kurumasını bekleyin. Evde bitki bakımı yaparken kireçsiz su kullanın ve bitkiyi suladıktan bir saat sonra tabağı boşaltın.

ütülemeden ütülü gibi

Apartmanda Bitkilere Nasıl Bakılır?

Bir bitki çok fazla su aldıysa veya tam tersi suyu yeterli değilse, sararmış ve solmuş yapraklara sahip olacaktır. Bitkinizin suya ihtiyacı varsa, tencereyle birlikte su dolu bir leğene koyun. Tersi durumda, bitkiyi saksıdan çıkarın, toprağı kurumaya bırakın ve başka bir saksıya dikin. Bitki bakımı için:

Gübre: Bitkinin büyüme döneminde, Mart-Eylül ayları arasında, şişe üzerinde belirtilen dozu aşmamaya dikkat ederek gübre kullanabilirsiniz.

Saksı Değiştirme:  Bitkinizin kökleri çok gelişmişse, bitkiniz yeterince çiçek açmıyorsa veya çok yavaş büyüyorsa saksıdan değiştirmeniz gerekir. Bir öncekinden 2 ila 3 cm daha büyük bir çapa sahip bir saksı seçin. Evde bitki bakımı ile işlem tercihen kış sonunda, çiçeklenmeden önce yapılmalıdır.

Yaprak Bakımı: Bitkinizde ölü dallar, harap yapraklar, ince dallar veya solmuş çiçekler varsa, bunları makasla kesin.

ütülemeden ütülü gibi

Doğru Türleri Seçin

Evinize sığacak herhangi bir bitki türü değil; evinizdeki ışık, ısı ve mekân koşullarını kabul eden bir bitkiyi seçmeniz gerekiyor. Bunun için yeni fidenizi nereye koyacağınızı planlayın, araştırın ve çiçekçi ile konuşun. Size ideal bitkiyi önerebilir.

ütülemeden ütülü gibi

Bir bahçeye bakmak çok zevklidir. Doğal dünya ile ilişkiyi arttırır. Çevrede daha yüksek bir ruh hali yaratır ve alana ferahlık getirir. İster arka bahçede, ister saksıda, ister verandada… Bitki yetiştirmeyi seviyorsanız ama onlara nasıl bakacağınız ve onları nasıl daha uzun süre hayatta tutacağınız konusunda şüpheleriniz varsa artık endişelenmeyin. Yazımızı okuyarak evde bitki bakımı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.