Her zaman her şeyin en doğalını ya da ev yapımı olanını kullanmak isteriz. Ev yapımı gül suyu yaptınız mı hiç? Ya da duydunuz mu? Evet, gül suyunu da evinizde yapabilirsiniz. Ama, önce şu soruya cevap vermek istiyorum: Gül suyu nedir?
Gül Suyu Nedir?
Gül suyu, gül yapraklarının damıtılmasıyla elde edilir. Parfüm sanayisinde ucuz bir yan üründür. Gül suyu ilk kez İranlılar tarafından üretilmiştir. Berberiler ’in İspanya’yı ele geçirmeleri ile gül suyunun Avrupa’ya yayılmasını sağladıkları iddia ediliyor. Gül suyu genelde güney, batı ve doğu Asya ülkelerinde kullanılmaktadır. Çoğu zaman hamur işleri ve şekerlemelere tatlandırıcı olarak ilave edilir. Bunların en bilineni ve yaygın olanı ise lokum ve güllaçtır. Bunlar dışında, kurabiye, dondurma ve çaya da konulmaktadır. Hinduizm ve İslam’da da dini değeri vardır.
Gül suyu batıda, daha çok kozmetikte kullanılır. Uzakdoğu ülkelerinde şeker, süt ve pembe gıda boyası ile karıştırılarak bir içecek yapımında kullanılmaktadır. Kabe’nin temizliğinde de gül suyu ve zemzem suyu karışımı kullanılır.
Evde Gül Suyu Nasıl Yaparız?
Ev yapımı gül suyu hazırlamanın 2 yolu vardır ki bunlarda kaynatma ve damıtmadır.
Kaynatma İle Gül Suyu Yapımı
Malzemeler: 10 adet gül, 1,5 litre su, tencere ve cam kavanoz.
10 adet gülün yapraklarını kopartın ve ılık su ile yıkayın. Kuru gül yaprakları da kullanabilirsiniz. Büyük bir tencerenin içine 1,5 litre sıcak suyu ve hazırladığınız gül yapraklarını koyun. Tencerenin kapağını kapatın ve güller rengini suya salana kadar kısık ateşte 10 dakika kaynatın. Güller rengini salınca suyu ılımaya bırakın. Ilıyan suyu bir cam kavanozun içine süzün ve güneş almayan bir dolapta ağzını kapatarak saklayın. Elde edilen gül suyunun raf ömrü kısadır. Bu yüzden kullanmak için fazla zaman kaybetmeyin.
Evde Damıtma İle Gül Suyu Yapımı
Malzemeler: 6-7 tane taze gül, 500 ml su, içi buz dolu poşet.
Büyük bir tencereye gül yapraklarını ve yaprakların üzerini kapatacak kadar su koyun. Tencerenin ortasına ısıya dayanıklı kâse yerleştirin. Gül suları buharlaşınca bu kâsede toplanacak. Tencereyi, kapağını ters çevirerek kapatın. Buharlaşmayı kolaylaştırmak için kapağın üstüne buz poşetini yayın. Orta ateşte suyu kaynatmaya başlayın lakin fazla kaynamamasına dikkat edin. Su kaynamaya başladıktan 30 dakika sonra gül suyu buharlaşarak kâsenin içinde birikmeye başlayacaktır. Biriken suyu bir şişeye aktarabilirsiniz.
Peki, Hangi Gül Yapraklarını Kullanmalıyız?
Ev yapımı gül suyu hazırlarken kullanacağımız gül yaprakları önemlidir. Mesela, bahçenizdeki gülleri kullanacaksanız, bu gülleri sabahın erken saatlerinde toplamalısınız. Çünkü, sabah saatleri güllerin en yoğun koktuğu saatlerdir. Eğer gülleri satın alacaksanız üretilirken kimyasal ilaçların kullanılmadığı organik güllerden almalısınız. Çünkü bu kimyasallar, hazırlayacağınız gül suyuna da geçecektir ki bunun olmasını istemeyiz.
Gül Suyunun Faydaları
- Gül suyu içeriğinde fazlasıyla antioksidan içerir! Gül yağı, gül suyu ve gül yaprakları hücre hasarını engelleyen ve tedavi etme gücü olan antioksidanlar içerdiği, yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu sebeple, ciltte oluşan yara ve iltihaplarda gül suyu kullanmak ciddi anlamda yarar sağlar.
- Yaşlanma karşıtıdır! Doğal yollarla veya ev yapımı gül suyu düzenli olarak yüze uygulandığında, yüzdeki kırışıkları azaltmada ve kırışık oluşumunu önlemede etkilidir.
- Gül suyu anti bakteriyeldir! Cilde uygulanan gül suyunun yüzdeki yaraları hızla iyileştirdiği gözlemlenmiştir. Ciltte var olan kesiklerin ve yanıkların sebep olduğu enfeksiyonları gül suyu ile tedavi ederek izlerden kısa sürede kurtulabilirsiniz.
- Sinir sistemine iyi gelir! Gül yaprağı ekstresinin anti-anksiyete özellik gösterdiği ve antidepresan gibi bir etkiye sahip olduğu uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır. Gül yaprağı özütlerinin merkezi sinir sistemini rahatlattığı, farelerle yapılan test ile tespit edilmiştir.
Gül suyunun sayamayacağımız kadar çok faydası vardır. Doğal bir ürün olması şifa verici özelliğini de arttırmaktadır. Ev yapımı gül suyu, fabrika yapımı gül sularından her zaman birkaç adım öndedir. Çünkü sizin hazırladığınız gül suyu yüzde yüz doğal bir ürünken, fabrikadan çıkma ürünün doğallık oranı pek de iç açıcı değildir. Gülün şifasından yararlanabilmek için gül suyunun en doğalını kullanmamızda her zaman daha sağlıklıdır.
Siz de evinizde kendiniz için en doğal gül suyunu yaparak cilt bakımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede hem kozmetik ürünlerinin içerisinde bulunan kimyasal maddelerden çekinmenize gerek kalmaz. Hem de kendi cildinizin yapısına uygun bir ürün elde etmiş olursunuz.