Dünyada cadılar bayramı ve Cadılar Bayramı benzeri gelenekler oldukça yaygındır. Dünya genelinde insanlar düzenli olarak bir şeyleri kutlamayı severler. Bazı kutlamalar ise biraz olağan dışı olabilmektedir.
Peki bu kutlamalar nelerdir? Dünyanın farklı bölgelerinde başka nasıl kutlamalar yapılmaktadır?
Ölüler Günü
Dia de los Mueryos olarak da bilinen Ölüler Günü, 1 ve 2 Kasım tarihlerinde Meksika’da kutlanmaktadır. Geleneksel bir ritüeldir. Bu ritüelde, Kasım’ın ilk günü gerçek dünya ile ruhlar dünyası arasında bulunan sınırın kalktığına inanılır. Sınırlar ortadan kalktığı zaman ölü ruhlar sevdikleri kişileri ziyarete gelirler.
Cadılar Bayramı benzeri gelenekler arasında yer alan Ölüler Günü, Meksika ve diğer Latin ülkelerinde festival havasındadır. Cadılar Bayramı’ndan tek farkı; o gün giyilen kostümlerin amacı insanları korkutmak değildir. Ölüler Günü’nde insanlar, ölen yakınları için yemek hazırlar, müzik çalar ve dans ederler.
Aç Hayalet Festivali
Ağustos ayının sonundan Eylül ayının ortalarına kadar Hong Kong’da düzenlenir. Bu festival, ruhların dünyaya geldiği inanışı üzerinedir. Bu inanışa göre, karnı aç olan ruhlar yiyecek ve birazda eğlence için dünyaya gelirler. Bu sebeple tam 1 ay boyunca Hong Kong sokaklarında kutlamalar ve eğlenceler düzenlenir.
Awuru Odo Festivali
Cadılar Bayramı benzeri gelenekler arasında yer alan bu festival, Nijerya’nın en eski geleneklerinden birisidir. Kutlamalar Nisan ayında yapılır. Festivalde arınma ritüelleri, kurban kesme geçit töreni düzenlenir. İnsanlar ruhları taklit etmek için çeşitli kostümler ve maskeler takarlar.
Azizler Günü
Cadılar Bayramı benzeri gelenekler hep kutlama ve eğlence havasında değildir. Azizler Günü İtalya’da 1 Kasım’da kutlanır. Azizler Günü onların resmî tatilidir. 4. yüzyıldan beri Hristiyan geleneği olarak kutlanan Azizler Günü, sadece İtalya’da değil dünyanın pek çok ülkesinde kutlanılan bir gündür. İnsanlar genelde şenlikler genelde birkaç gün öncesinde başlar. Dünyaya gelmesini istedikleri ruhlar için de yemek masalarında yer ayırırlar.
Kukeri
Asırlık bir Trak geleneği olan Kukeri Bulgaristan’da kutlanılan bir festivaldir. Festivalin Ocak ayının son hafta sonu kutlanıldığını belirtelim. Büyük kutlamalar genelde başkentin Pernik kent meydanında gerçekleşir.
Cadılar Bayramı benzeri gelenekler arasında bulunan Kukeri dünyanın en iyi kostümlü festivallerinden biridir. Ülkede her köyün farklı bir canavar kostüm stili vardır. Kostümler genelde ya hayvan derisinden ya da ağaç kabuklarından yapılıyor. Bu kıyafetler oldukça ağırdırlar. Çeşitli şekillerde süslenir.
Bu festivaldeki amaç bu kostümlerle kötü ruhları kovalamaktır. İki gün boyunca her grup meydanda kostümlerini sergilerler.
Gai Jatra
Bu festival, Nepal’de yaşayan Hindular tarafından ölen yakınları için düzenlenmektedir. Temmuz veya Ağustos aylarında yapılır. İnsanlar genelde inek maskesi takıyor veya inek kostümü giyiyorlar. Festival caddelerde ineklerin geçit yapmasıyla başlar. İneği olmayan insanlar ise inek kostümü giyerek bu geçiş törenine katılır. Geçidin, ruhların yolculuğunu kolaylaştırdığına inanılır. Festivalde inanışa göre, kahkaha ve sevinç, yaşayanların ve ölülerin kederini azaltıyor.
Totensonntag
Cadılar Bayramı benzeri gelenekler arasında yer alan bu bayram Almanya ve Hollanda’da düzenlenir. Amacı ise ölüleri anmaktır. Resmi olarak ilk kez 1816 yılında Frederick William döneminde kutlanıyor. O günden günümüze kadar da ölen insanları anmak amacıyla çeşitli etkinlikler yapılıyor.
Anma törenleri, 20 ile 26 Kasım tarihleri arasında gerçekleşir. O günlerde ülke genelinde büyük bir sessizlik oluşur. Bu tarihlerde ülkede müzik çalınması da yasaktır.
Radonitsa
Rodanistsa’nın Türkçe karşılığı sevinç günü demektir. Her yıl Paskalya’nın ikinci Salı günü Rusya’da gerçekleşen bir festivaldir. Bu festivalde insanlar sevdikleri kişilerin mezarlarına giderler. Anma etkinlikleri yaklaşık olarak 1 gece sürer. Paskalya yemekleri ise mezarlıklarda yenir. Bunların yanı sıra, bu festivalde çokça alkol tüketilmektedir.
Hayalet Festivali
Cadılar Bayramı benzeri gelenekler arasında bulunan Hayalet Festivali, Doğu Asya ülkelerinde düzenlenen geleneksel bir kutlamadır. Çin takvimine göre düzenlenir. Genelde yedinci ayın on beşi Hayalet Günü olarak anılıyor.
İnanışa göre bu dönemde ruhlar cehennemden salınıyor. İnsanlarda bu ruhlarda yardım etmek için tütsüler yakıyor ve yiyecekler getiriyor. Öteki dünyaya geçişi güvenli olmayan ruhlar için sokaklara fenerler bırakıyorlar.
Görüldüğü üzere Cadılar Bayramı benzeri geleneklere sahip olan birçok bayram ve festival dini inanışlara göre düzenleniyor. Hepsinin temel amacı ise ölülere yardım etmek ve onları anmaktır.