Doğum sonrası kilo vermek için diyetinizin içeriğinde sıvılar, tam tahıllar, meyveler, sebzeler, balıklar, süt ve süt ürünleri olmalıdır. Çünkü bu besinler yeni annenin hızlı bir şekilde vücudunuzu yeniden şekillenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda enerji gereksinimlerine cevap verebilecek besinler açısından zengindir. Kısıtlayıcı bir diyet kadının iyileşmesini ve anne sütü üretimini bozabileceğinden, doğum sonrası kilo verme diyeti dengelenmelidir.
Doğumdan Sonra Vücudunuzdaki Değişiklikler
Hamilelik sırasında ve sonrasında vücudunuzun değişmesi doğaldır. Peki, doğum yaptıktan sonra ne olacak? Hamileliğin korunmasına yardımcı olan aynı hormonlar, gebelikten sonra vücuttaki birçok değişiklikten sorumludur. Bu değişikliklerin çoğu doğumdan hemen sonra tersine çevrilir. Bazıları daha uzun sürebilir ve hatta kalıcı olabilir. Birçok anne çatlaklar, daha geniş bel, kalçalar ve daha yumuşak karın gibi değişiklikler yaşar. Bu yüzden doğum sonrası kilo vermek için annelerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Elbette emzirme durumlarınızı da göz önünde bulundurmalısınız.
Emzirme Hamilelikten Sonra Hızlı Kilo Vermenize Yardımcı Olur Mu?
Süt üretmek için vücudunuz günde yaklaşık 300 ila 500 ekstra kalori harcar. Bu enerji harcaması, doğum sonrası kilo vermek için gerekli olan kalori açığını oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Emzirirken, karnınızı daha hızlı düzleştirebilen doğum sonrası rahmin küçülmesine yardımcı olacak hormonlar da salgılarsınız.
Doğum Sonrası Sağlıklı Kilo Verme
Sağlıklı Beslenme
Doğumdan sonraki ilk birkaç ayda emziriyorsanız, kendinizi çok acıkmış hissedersiniz. Besin değeri yüksek, yağ ve şeker oranı düşük gıdalara ihtiyaç duyacaksınız. Salatalar, mevsim meyveleri ve balık gibi vitamin bakımından zengin fakat kalorisi düşük yiyecekleri seçin. Bu sayede doğum sonrası kilo vermek sizin için daha sağlıklı hale gelecektir. Sote veya kızarmış yiyecekler olmadan basit yemekler yapın. Sadece biraz zeytinyağı ve sarımsak ile ızgarada pişirilmiş beyaz et ve buharda pişirilmiş yiyecekleri tercih edin. Bununla birlikte bol su içmeyi ihmal etmeyin.
Mümkünse Bebeğinizi Emzirin
Emziren annelerin özellikle ilk 3-4 ayda normal kilolarına daha çabuk dönme ihtimalinin daha yüksek olduğu doğrudur. Ancak, doğum sonrası kilo vermek için beslenmenize ve fiziksel aktivitenize dikkat etmelisiniz. Bu nedenle tek başına emzirmenin kilo vermede çok faydası olmayacaktır. Emziriyorsanız, sizin ve bebeğiniz için gerekli besinleri almaya özen göstermelisiniz. Enerji ihtiyaçlarınıza uygun kişisel bir beslenme planı belirlemek için bir beslenme uzmanıyla görüşmek iyi bir fikir olabilir.
Zorlayıcı Diyetler Yapmayın
Hamilelik ve doğum sonrası, kısıtlayıcı diyetlere başlamak için uygun zamanlar değildir. Çünkü bunlar bebeğin gelişimini ve daha sonra emzirmeyi etkileyebilecek besinlerin alımını sınırlandırır veya yasaklar. Mucize diyetler orta ve uzun vadede işe yaramaz. Hızlı bir şekilde birkaç kilo vermiş olsanız bile, diyeti bıraktığınızda kısa sürede geri alacaksınız.
Sağduyulu yiyin, yüksek kalorili (kızarmış, tuzlu, tatlı) ve işlenmiş gıdalardan (fast food ve önceden pişirilmiş gıdalar gibi) kaçının. Öğün atlamayın, yavaş yiyin ve yiyecekleri iyi çiğneyin. Doğal beslenme sağlıklı ve tutarlı doğum sonrası kilo vermek için anahtardır.
Besinlerin Etiketlerini Okuyun
Gıda etiketlerini okumak her zaman kolay değildir. Ancak bilmeniz gereken bilgiler vardır: Enerji değeri, proteinler, karbonhidratlar, lipidler, tuz ve lif. Birçok ürün daha az kaloriye sahip olsa da, bu onların daha sağlıklı oldukları anlamına gelmez. “Karbonhidratlar” açıklamasında ürünün içerdiği şeker miktarını anlayabilirsiniz. Ancak çoğu zaman şeker ‘kamufle’ edilmektedir. Sükroz, glikoz, fruktoz gibi ‘oz’ ile biten tüm kelimelere dikkat edin. Hidrojene yağlar, vücudun dönüştüremediği endüstriyel yağlar içeren yiyecekleri satın almayın. Yağları ve şekerleri düşük ve diyet lifi yüksek yiyecekleri tercih edin.
Enerji Seviyenizi Korumak İçin Öğün Atlamayın
Amaç, doğum sonrası kilo vermek ama aynı zamanda sağlıklı kalmanız. Bu yüzden günlük aktivitelerle başa çıkmak için enerji ile beyninizi ve duygularınızı beslemek ve ürettiğiniz sütün zengin ve besleyici olmasını sağlamaktır. Ana öğünler arasında açsanız, bir parça meyve, az yağlı yoğurt veya sebzeler yiyin. Havuç, portakal, armut, soya sütü, pancar, lahana, keten tohumu, zencefil, nane tüketebilirsiniz.
Doğumdan sonraki ilk birkaç ay geçici bir dönemdir ve kilo kaybı doğal olarak kademeli ve yavaş bir süreçtir. Hamile kıyafetlerinizi bir süre daha giymeye devam etmeniz çok olasıdır ki bunu da kaygılanmadan yapmalısınız. Doğru bakımla, sağlığınızı ve zindeliğinizi korurken kilo verebileceksiniz. Zaten sağlıklı bir yaşam tarzı izliyorsanız, hamilelik öncesi şeklinizi geri kazanmak için büyük bir değişiklik yapmanız gerekmeyebilir. Sadece vücudunuzu dinleyin. Sağlıklı şeyler yiyin. Dinlenin ve düzenli egzersiz yapın. Vücudunuz kısa sürede istediğiniz formu alacaktır!