Devetabanı Nasıl Çoğaltılır? Bakımı Nasıl Yapılır?
Devetabanı ya da diğer adıyla Monstera evde kolaylıkla bakacağımız bir bitkidir. Ilık ve nemli havaları sever. Yılda üç veya dört kez dengeli bir gübre uygulayın. Bitki 3 metre veya daha fazla büyüyebilir. Bir ev bitkisi olarak tasarlandıysa, birçok drenaj deliği olan derin bir saksı seçin.
DEVETABANI NASIL ÇOĞALTILIR?
Devetabanı yani monstera bitkisini çoğaltmak sanılanın aksine çok kolay… Bitkinin boğumlarından kesip suya koymak yeterli. Yaklaşık 2 ay içinde köklenecek ve toprağa dikilmeye hazır hale gelecek.
Birkaç noktaya dikkat etmenizde fayda var.
🌱Kestiğiniz bıçağı kolonya ile dezenfekte edin. Bıçaktaki mikropların bitkiye geçmesini istemeyiz
🌱Kestiğiniz dala tarçın sürün ki ana bitkiniz hastalanmasın.
🌱Ve ara ara suyunu değiştirin ama içme suyu kullanın.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
🚀Köklenince artık saksıya alabilirsiniz. Toprağınız torf ve kum karışımı olmalı. Devetabanı suyu, nemi sever unutmayın.
IŞIK
Bu yaprak dökmeyen, sürekli olarak 19 -24 derece arasında kalan sıcaklıklarda parlak, dolaylı güneş ışığını tercih eder. Sıcak aylarda çok fazla doğrudan ışık yaprakları yakabilir. Yine de, yemyeşil büyümeyi teşvik etmek için iç mekan bitkilerini yılda en az bir kez doğrudan güneş ışığına maruz bırakın.
TOPRAK
Yerleştirdiğiniz saksının birçok drenaj deliği olduğuna emin olun. Dış mekanlarda hafif kumlu, orta tınlı ve ağır killi topraklar için uygundur. Buna rağmen, en çok iyi drene edilmiş, orta derecede nemli toprakta gelişir.
SU
Büyüme mevsimi boyunca her bir ile iki haftada bir bitkiye düzenli sulama yapın. Fazla suyu bitkinin kabına geri koymayın çünkü bitki ihtiyacı olan tüm suyu almıştır. Sulamalar arasında toprağın hafifçe kuruması gerekir. Sadece ara sıra sonbahar ve kış aylarında sulayın. İç mekandaki nemi artırmak için , demineralize su veya yağmur suyu içeren bir sprey şişesi kullanarak yapraklara buğulayın.
GÜBRE
Büyüme mevsimi boyunca bitkiyi birkaç haftada bir beslemek için dengeli bir sıvı gübre seçin. 1/2 çay kaşığı gübreyi bir galon suda seyreltin. Normal sulama yerine seyreltilmiş gübre kullanın. Karışımı drenaj deliklerinden akmaya başlayana kadar toprağa dökün. Fazla seyreltilmiş gübreyi atın, çünkü bitki ihtiyacı olanı almıştır ve tahliye ettiği fazlalığı kullanamaz.
SAKSININ DEĞİŞTİRİLMESİ
Her iki yılda bir, bitki büyük olasılıkla saksıdan taşacaktır. Bu durumda daha büyük bir saksıya transfer edin. Bu bitki, hava akımını ve drenajı sevdiği için için toprak veya kil gibi iyi drene olan gözenekli saksıları tercih eder, ancak drenaj delikleri olan herhangi bir saksı da iş görecektir.
Bitkinin saksısını değiştirirken;
Saksını alt üçte birini saksı toprağı ile doldurun.
Sapın üzerine tırmanması için hafifçe bir kazık saplayın.
Kökleri kaba yerleştirin. Köklerin etrafını toprakla doldurun.
Kazığı toprakla sıkıca çevreleyin ve sapı kazığa bağlamak için bitki bağları kullanın.
DEVETABANININ YAYGIN SORUNLARI
Kolay bir ev bitkisi olmasına rağmen, monstera bitkisinin yaygın sorunları şöyledir
Yaprakların uçları kahverengiye dönüyorsa, bu genellikle toprağın kuru olabileceği veya bitkiyi nemli tutmak için bir programa göre sürekli olarak sulamanız gerektiği anlamına gelir. Etkilenen yaprakları çıkarın.
Kahverengi noktaların veya uçların etrafında sarı bir halka varsa, bu, bitkinizin bir mantar kaptığı anlamına gelir. Mantar muhtemelen aşırı sulama veya bitkiyi aşırı ıslak toprakta çok uzun süre tutma nedeniyle oraya varmıştır. Etkilenen yaprakları çıkarın ve sulamadan önce bitkinin biraz kurumasını bekleyin.
Sarı Yapraklar
Sararmış yapraklar kuru toprağın bir göstergesidir. Bitkideki en eski yapraklar önce sararır. Etkilenen yaprakları çıkarın. Toprağı kontrol edin ve kemik kuru ise, iyi bir sulama yapın.
Solan Yapraklar
Solmuş yapraklar görürseniz, sulama sorunu da var demektir. Bitki ya aşırı sulanır ya da su altında kalır. Aşırı sulanırsa, bitki kök çürümesinden mustarip olabilir. Kökleri değerlendirmek için bitkiyi saksıdan çıkarmayı deneyin. Kökleri temizleyin, duygusal kısımları budayın ve yeni toprağa koyun.
BONUS BİLGİ
Devetabanı bitkisinin bir evde salon bitkisi olarak var olması 40’lı yıllarda zenginliğin göstergesiydi. Çok gösterişli yaprakları ile günümüz de hala en çok tercih edilen süs bitkilerindendir. Anavatanı Tropikal Amerika ülkeleridir. Güneş gören bölgelerde yaprakları devleşir ve karakteristik şekillenmeleri oluşur. Karanlıkta kalırsa hem yaprak rengini hem de şekillenmeleri bozulmaya başlar.