Kimilerimiz için kilo vermek ne kadar zorsa, kilo almakta o derece zor olabilir. Bu yazımızda kilo alamayanlar için kilo alma yöntemleri hakkında detaylı bilgi aktaracağız.
Bizim amacımız kilo almak değil, sağlıklı kilo almaktır. Çünkü, normalden fazla yemek yiyerek de kilo alabiliriz. Ama bu sefer de şişmanlarız ve zayıflama derdine düşeriz. Böyle olunca da vücutta çatlaklar kaçınılmaz olur. Sağlıklı kilo alırsak eğer şişman bir bedene değil de normal insan vücuduna sahip olmuş oluruz ki şu an bizim istediğimiz de bu.
Öncelikle, zayıf insanların hızlı kilo alması oldukça zararlıdır ve biraz da imkansızdır. Sağlıklı kilo almak için direkt kilo almaya odaklanmalısınız. Kütle indeksine göre zayıf olarak tanımlanan insanlarda, kilo alımının istenilen kas ve yağ oranlarına uygun şekilde olmasına dikkat edilerek, sağlıklı bir şekilde kilo alınması ve istenilen vücut tipine girilmesi hedeflenir.
Kilo almaya ya da vermeye karar verilmeden önce ideal kilo aralığınızı öğrenmeniz, kilo alma yöntemleri için önemlidir. Beden kütle indeksinden yararlanılarak ideal kilonuzu bulabilirsiniz. Eğer beden kütle indeksinin altındaysanız kilo almanız gerekmektedir.
Kilo Almak İsteyenler Nelere Dikkat Etmeli?
Vücutta kilo kontrolünün sağlanması gerekir. Bunu için, vücuda alınan enerji ile metabolizma ve fiziksel aktiviteyle harcanan enerjiler arasındaki dengeye dikkat edilir. Alınan enerji harcanan enerjiden fazlaysa, kilo artışı olur fakat bu durum tam tersi ise kilo kaybına sebep olur. Bu yüzden kilo almak isteyenlerin enerji alımını arttırmaları gerekir. Sağlıklı kilo alımı için doğru bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Kilo almak kadar alınan kilonun vücuda dengeli bir şekilde yayılmasını sağlamakta önemlidir.
Hızlı kilo almak için yüksek yağ oranına sahip diyetleri yapmak kolesterol ve diğer yağ çeşitlerinin artmasına neden olur. Bu artış ise birçok kalp hastalığını doğurabilir.
Sağlıklı Kilo Nasıl Alınır?
- Öncelikle vücudunuzda protein ihtiyacınızı yeteri kadar karşılayabildiğinize emin olmalısınız. Yeterli protein alırsanız, yağ kütlesinin yanında kas kütlenizi de arttırmaya başlarsınız. Bunun için bazı kilo alma yöntemleri araştırdık.
- Tokluk hissi midenin hacim ve doluluk oranı ile orantılıdır. Küçük mideye sahip kişilerin, hacimce ufak proteince zengin, enerjisi yüksek besinleri diyetlerinde fazlasıyla yer vermelidirler. Tahin, pekmez, bal, kuru meyve ve yemişlerin yanı sıra kahveye konulan doğal süt kreması gibi ürünler bu tür besin çeşitlerindendir.
- Öğün sayınızı arttırmalısınız. Ana öğünleri arasına zengin besin içerikli ara öğünler koymalısınız. Yemeklerden önce ve yemek sırasında su tüketiminden kaçınmalısınız.
- Alkol ve sigara kullanmamalısınız. Uykunuzu düzene sokmalısınız.
- Cips, kızartma, kek, çikolata, gazlı içekler ve ambalajlı gıdalar sağlıksız besin türlerine girdiği için bunları kullanmayı bırakmalısınız. Besinler sağlıksız kilo almanıza sebep olur.
- Kilo alma programı sırasında bölgesel kilo alımını önlemek için fiziksel aktivite programı oluşturmalısınız. Yürüyüşlere ve hafif egzersizlere zaman ayırmalısınız.
- İdeal kiloya ulaştığınız zaman daha fazla kilo almamanız için yüksek enerjili besin tüketmeyi azaltınız. Tekrar kilo kaybı yaşamamak içinde bu besinleri tamamen kesmeyin.
Denenmiş Kesin Kilo Alma Yöntemleri
İşinize yarayacak kilo alma yöntemleri ve bir tane diyet listesi ile sizlerleyiz.
- Kahvaltıda pekmez-tahin tüketin. Pekmez-tahin ikilisi enerji ve besin içeriği olarak oldukça zengindir.
- Ara öğünde kuru yemiş-süt-kuru incir tüketin. Gün boyu ufak ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketmek kilo alımını artırır.
- Ana öğünlerde karbonhidratla proteini birlikte tüketin.
- Ara öğünlerde taze sıkılmış meyve suyu içmek önemlidir. Kilo almak ve iştah arttırmak isteyen bireyler lifli besinlerin tüketimini abartmamalı, az miktarda tüketmeli. Bu yüzden meyve yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edebilirsiniz.
- Omega-3 desteği almalısınız. Omega-3 tüketiminin iştah arttırmayı ve kilo alımını desteklemektedir.
- Uyumadan 3 saat önce ara öğün yiyin.
Etkili Kilo Alma Programı
Sabah: 1 tane mevsim meyvesi, 2 tane poğaça ve 1 bardak süt.
Ara öğün: 1 kâse yoğurt.
Öğle: 1 adet orta boy karışık pizza, 1 bardak meyve suyu ya da ayran.
Ara öğün: 2 porsiyon meyve ve bir avuç kuru yemiş.
Atıştırmalık: Bir avuç kuru yemiş, 1 bardak ayran, 1 adet tost.
Akşam: 1 tabak sebzeli et yemeği, 1 tabak pilav, 1 kâse yoğurt, 3 dilim ekmek.
Ara öğün: Bir porsiyon tatlı.
Gece: hafif sandviç ve bir bardak süt.
Bu diyet listesini size örnek olsun diye verdik. Doktor kontrolüne gitmeden ve doktor tavsiyesi olmayan diyetleri uygulamanızı tavsiye etmiyoruz.