Çocuğunuz Size Bağımlı Mı? Anneye Çok Düşkün Olmak
Elbette her çocuk özellikle anne ve babasına düşkündür; ancak çocuğunuz size bağımlı mı, bunu anlamanın en temel yolu bazı ayrıntılara dikkat etmekten geçiyor. Anneye bağımlı olmak bazı durumlarda hem anne hem de çocuk için birçok olumsuz sonuç doğurabilir.
En temel olan belirtiler;
- Onsuz bir yere gitmenize izin vermemesi,
- Oyun oynarken bile yanında olduğunuzdan emin olmaya çalışması,
- Okula giderken sizi bırakmak istememesi ve tepki göstermesi gibi unsurlar aklınıza bağımlılık olgusunu getirebilir.
Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi koşullarında çocukların aileleriyle birlikte daha fazla vakit geçirme fırsatı oldu. Bu durum pek çok açıdan faydalı olmakla birlikte bazen çocuklardan özellikle anne bağımlılığına yol açabiliyor. Aile üyelerinin birlikte geçirdiği zamanın artmasıyla çocuk sosyal ortamlardan uzak kalabiliyor ve alışkanlık nedeniyle aile ile daha fazla vakit geçirmek isteyebiliyor.
Aslında belli bir aşamaya kadar bu durum oldukça doğal. Ancak bazı durumlarda çocuklardaki davranışlar anne ve babalarına karşı bağlılıktan ziyade bağımlılık aşamasına varabiliyor. Bu tarz durumlarda belli noktalara dikkat etmek ve mümkünse bir uzmandan destek almak önemlidir.
Çünkü ilerleyen durumlarda çocuğun bu yöndeki davranışlarının artış göstermesi ve bireysellik gelişiminin olumsuz etkilenmesi riski doğabilir. Bilişsel, ruhsal ve pek çok gelişim aşamasında ciddi sorunlar oluşturabilen anneye olan bağımlılık durumu çocukların okul fobisi yaşamasına da sebep olabiliyor.
Anneye Çok Düşkün Olmak
Genellikle anneler tarafından sevilen ve olumlu bir durum olarak nitelendirilen; anneye çok düşkün olmak, sakıncalı olabilir. Genellikle bir sevgi belirtisi gibi algılanmasının yanı sıra; yukarıda da ifade edildiği şekilde bunun bir bağlılık duygusu mu yoksa bağımlılık durumumu olduğunu doğru anlaşılması gerekir.
Çocukların sosyalleşme kavramını ilk 3 yaş içerisinde kazandığı bilinmektedir. Bu sürece kadar çocuğun hem temel ihtiyaçları sebebiyle anneye bağımlı olduğu hem de kendi bireyselliğini oluşturmaya çalıştığı ve ayrışma yoluna gitti biliniyor. Çocuk zaman içinde yaşının getirdiği yetki ve becerilerle hareket etmeye başladık ya bağımlılık durumun doğal olarak azalıyor. Gelişimin ilerleyen süreçlerinde özellikle bebeklerde bağımlılık davranışlarının yerine bağlılığın ön plana çıkması bekleniyor.
Fakat bu süreç içerisinde bazı çocuklarda durum olması gerektiği şekilde gelişmeye biliyor ve çocuklar anneye bağımlı şekilde yaşamaya devam ediyor. Çocukların psiko-sosyal gelişimi açısından bakıldığında bireyselliğini ön plana çıkarmaya zaman içerisinde yatkın olduğu bilinmekle birlikte, anneye bağımlılık durumunun devam etmesi genellikle ebeveynlerin yanlış tutumları ile ilişkili olabiliyor.
Aşırı Koruma ve Kısıtlama Davranışları
Çocuğun aileye özellikle de anneye bağımlılık göstermesinin pek çok farklı sebebi olmakla birlikte genellikle ebeveynlerin yaşadığı kaygı, koruma ve kısıtlama davranışlarınınbu aşamada çok etkili olduğu bilinen bir gerçek.
Aslında iyi niyetle hareket edilmesine rağmen çoğunlukla bu tarz davranışların çocuğun gelişimini engelleyici bir etkisi olduğu bilinmelidir. Dolayısıyla her şeyin kararında uygulanması ve özellikle yersiz kaygıların çocuğa aşılanmaması çok önemlidir.
Anneye Bağımlılık Tedavisi
Bu durum gözlendiği takdirde aşırı bir hal almasına gerek duyulmadan bir uzman yardımına başvurmak faydalı olacaktır. Örnek olarak çocuğun elbette doğru koşullar altında kendi başına da bir şeyler yapmasına izin verilmesi, özgüvenini destekleyecek söylem ve eylemlerin varlığı ve aynı zamanda; bağımlılık sürecinin devam etmemesi için çocuktaki gelişmekte olan yetilerin desteklenmesi gibi unsurlar oldukça önemlidir. Onun yapabileceği işlere izin vermek, kendine güven duygusunu sağlamak ve onaylama hissini oluşturmak açısından değerlidir.
Anneye bağımlılık durumu oluşan çocukta özgüven eksikliği sık rastlanan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bunun en temel sonuçlarından birisi de okul fobisinin yaşanmasıdır. Okul içerisinde uyum sorunu oluşması arkadaş ilişkilerinde yaşanan sorunlar, utangaçlık ve bazen hırçın davranışların varlığı görülebiliyor. Genellikle okuldaki süreçlerde annelerinin hep yanında durmasını isteyen ve gitmesini kabul etmeyen çocuklar bu tarz bağımlılık tepkileri gösterebiliyor.
Anneye Aşırı Düşkün Bebekler
Anneye aşırı düşkün bebekler; biraz daha normal bir sürecin varlığına işaret ederken bebeklik sürecinde dahi bağımlılık durumunun fazlası doğru olmayabilir. Özellikle çocuğun kendi gelişimini tamamlamaya çalıştığı ilk 3 yaş ve sonrasında bu bağımlılık etkeninin azalması beklenir.
Bu durum; aslında çocuğun kendi bireysel sürecini ve bağımsızlık algısının oluşmaya başladığı çok doğal bir sürece tekabül eder ve sağlıklı bir gelişimi ifade eder. Bu nedenle bağımlılık ve bağlılık kavramlarının ebeveynler tarafından da birbirine karıştırılmaması önemlidir.