Cinsellikte Altın Çağ! Hazzı İki Katına Çıkartın
Cinsellikte altın çağ! Hazzı iki katına çıkartıyor. Cinsellik kavramı, pek çok toplumda mahrem ya da tabu olarak değerlendirilen bir konu olduğu için bazen cinsel sağlık ile ilgili konularda sağlıklı yaşama dair bilgiler sınırlı kalabiliyor.
Örnek olarak yaşamın doğal bir parçası olan cinsellikten alınan hazzı artırmak için pek çok etken sayılabilir. Bunlardan birisi de fiziksel egzersizlerin devamlılığıdır. Örneğin kegel egzersizi; bu aşamada oldukça faydalı olduğu bilinen ve hem genel sağlık için hem de etkili bir cinsel yaşam için önemli egzersizlerden birisidir.
Kegel Egzersizi
Kegel egzersizi; erkeklerde erken boşalma ve prostat gibi sorunların önüne geçerken kadınlarda da vajinismus gibi rahatsızlıkların oluşmasının önlenmesine yardımcı oluyor. Bu egzersiz temel olarak; pelvik taban kaslarını sıkıştırarak bırakmayı sağlayan ve bölge kaslarının etkin şekilde çalıştırılmasına dayanan bir uygulamadır. Pelvik kasları; pelvik kemik bölgesinin altında yer alır ve üreme organlarını da tutan bir kas serisi olarak tanımlanabilir. Pelvik kaslarının bağırsak, mesane ve rahimi desteklediği biliniyor.
Bu kaslar erkeklerde yaşlanma ve kilo alma gibi nedenlerden dolayı ve kadınlarda da genelde doğumdan sonra zayıflayabilir. Pelvik kaslarında zayıflama meydana gelmesi ile birlikte dışkı ve idrar kaçırma sorunları oluşabilir. Ayrıca erkeklerde bu kas grubunu zayıflaması ile; erekte olamama ve erken boşalma gibi sorunlar görülebilir. Dolayısıyla pelvik kasları aktif olarak çalıştırılması gereken ve genel sağlık için önemli olduğu bilinen bir unsurdur.
Pelvik Kaslarını Bulma
Bu alanda doğru şekilde egzersiz yapabilmek pelvik kaslarının hangi bölge olduğunu anlamak gerekir. Çok basit bir yöntemle bunun anlaşılması mümkün. Tuvaleti oturulduğu sırada idrar hızlıca bırakılır ve ardından idrarı tutma hareketiyle çekme uygulanır. Bu idrarı bırakma ve çekme işleminde pelvik bölgede kasılma olur. İşte tam da burası pelvik kasının bulunduğu yerdir. Peki, bu durum kegel egzersizine nasıl yansıtılır? Şimdi kegel egzersizi yöntemi ve ayrıntılarını anlatalım:
Kegel Egzersizi Yapılışı
Uygulama otururken ya da sırt üstü uzanırken gerçekleştirilebilir. Bu aşamada kalçayı ve karnı baskılayan herhangi bir unsur olmaması gerekir. Kegel egzersizinin yapılışı temel olarak aşağıda belirtildiği şekildedir:
- Egzersizin yapılmaya başlanmasından önce mesanenin tam olarak boşaltılması gerekir.
- Pelvik kaslarının kasılması gerekir ve bu şekilde içinizden 10’a kadar sayabilirsiniz.
- Ardından kaslar gevşetilir ve yine 10’a kadar sayılır.
- Sabah öğle ve akşam bu egzersiz günde 3 kez uygulanabilir. Ancak birkaç dakika yapılması yeterli olacaktır.
Kegel egzersizi yapmak için size yardımcı olabilecek bir başka teknikte ise bir misket ya da bilyenin üzerinde oturduğunuzu ve bu misketi içe ve yukarıya doğru kaldırıyormuş gibi pelvik kaslarınızı sıktığınızı hayal etmektir. İlk seferde bu kasları üç saniye kadar kasın, ardından üçe kadar sayarak rahatlayın.
1940’lı yılların sonunda Amerikalı Jinekolog olan Dr. Arnold H. Kegel tarafından cerrahi olmayan bir yöntem olarak geliştirilen ve kadınların idrar kaçırmasını önlemek amacıyla ortaya atılan bir egzersiz yöntemidir. Temelde idrar kaçırma sorununun ameliyatsız şekilde çözümü için ortaya çıkarılan egzersizin bugün pek çok farklı alanda faydası olduğu biliniyor. Bunlardan birisi de; cinsellikte hazzı iki katına çıkarıyor olmasıdır. Ayrıca günümüzde idrar kaçırma sorunu olan erkeklerde de işe yaradığı gözlemlenmektedir.
Taban kaslarının bağırsak ve mesane gibi alanları kontrol etmeyi yardımcı olmasının yanı sıra cinsel işlev açısından da önemi olduğu anlaşıldıktan sonra kegel egzersizi bu amaçla da uygulanmaya başlanmıştır. Pek çok farklı sebepten dolayı günümüzde pelvik taban kaslarının kuvvetli olması önemsenen içeriklerden birisidir.
Kegel Egzersizi Neden Yapılmalı?
Konu dahilinde en temel sorulardan birisi; kegel egzersizi neden yapılmalı sorusudur. Bunun için birden fazla sebep sayılabilir. Ancak genelde bazı sorunların pelvik taban kaslarının zayıflamasına sebep olduğu bilinmekte ve bunun önüne geçilmek için egzersiz önerilmektedir.
Örnek olarak kadınların pelvik taban kaslarını aktif şekilde tutamaması, kabızlık sorunu, ağır kaldırma, aşırı kilolu olma, doğum yapma ya da hamilelik süreci ve ileri yaş gibi etkenlerde egzersizin varlığı daha da önemli hale gelir. Bunun yanı sıra uzun süren ya da kronik öksürüğe sahip olmak da yine pelvik taban kaslarının güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu gösterebilir.
Ayrıca; kegel egzersizi ayaktayken, otururken ya da yatar vaziyette uygulanabilecek bir egzersiz olduğu için gün içerisinde rahatlıkla tekrar edilebilir. Kegel egzersizi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar vardır.
Kegel Egzersizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle bu egzersizin yapılmasından nefes unsuru önemlidir. Pek çok spor hareketinde olduğu gibi nefes kontrolü sağlanarak gerçekleştirilmesi önerilir. Ayrıca kalçaların sıkılmaması ve uyluk uylukların rahat tutulması beklenir. Uygulamanın doğru şekilde gerçekleştirilmesi; sayı etkeninden daha önemli olduğu için çok fazla sayıda egzersiz yapmak yerine doğru şekilde yapmayı tercih etmelisiniz.