Avrupa birliği destekli bir proje olan bakıcı maaşı desteği projesi kadınların iş hayatında daha aktif olması için ortaya atılmış bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Bu projede amaç sadece çalışan annelere değil aynı zamanda bakıcılık mesleği yapan bireylerinde bu mesleği sigortalı şekilde çalışmalarını sağlamak amaçlanıyor. Bu yönleriyle bakıcı maaşı desteği projesi iki taraf içinde faydalı bir proje olarak karşımıza çıkıyor.
Elbette bakıcı maaşı desteği almak isteyen kişilerin belirli kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Aksi halde bu destek çalışan annelere sağlanamamaktadır.
Çalışan Annelere Bakıcı Desteği
Proje Avrupa Birliği-Türkiye arasındaki bir iş birliği ile gerçekleştiriliyor. Projede ana amaç annelere bakıcı desteği verilerek çalışma hayatlarına rahat bir şekilde dönmelerini ya da daha rahat bir çalışma hayatı geçirebilmelerini sağlamak. Bu destek aylık 150-200 Euro civarında değişiyor ve ilerleyen yıllarda bu desteğin daha da artacağı da söylenenler arasında bulunuyor.
Bu destekten yararlanmak için ise annenin sağlaması gereken bazı şartlar bulunuyor. Şartları sağlayan her anne gerekli belgeler ile bakıcı maaşı desteği projesine başvuruda bulunabiliyor. Başvuru yapan anne gerekli kriterleri sağlıyorsa ve bir pürüz çıkmazsa başvurusu kabul ediliyor ve desteği almaya başlıyor.
Projedeki en önemli unsur ise bakıcılarında sigortalı çalışan olarak literatürde yer edinmesinin sağlanması. Bu yüzden bakıcının sigorta primlerini tam zamanında ödemeniz çok önemlidir yoksa verilen destek kesilebilir. Bunun yanında verilen destek direkt bakıcıya verilecek ücret olarak da değerlendirilmemelidir.
Amaç annenin maddi yönünü daha az düşünerek bir bakıcı tutabilmesidir. Bu yol ile annenin daha rahat çalışması ya da annelik sürecinde işinin bırakmaması ve daha rahat bir şekilde bakıcı tutabilmesi sağlanmaya çalışılıyor. Bakıcı maaşı desteği projesi genel hatlarıyla bu şekildedir.
Bakıcı Maaşı Desteği Almak İçin Şartlar Nelerdir?
Sağlanması gereken pek çok şart vardır. Bakıcı maaşı desteği için şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Başvuran kişi Ankara, İstanbul, İzmir illerinde ikamet etmelidir ve çocuğu ile resmi olarak aynı ikametgâh adresine sahip olmalıdır. Çocuğun 0-24 yaş arası aralığında olması da gerekmektedir.
- Başvuran kişi bekar ise çocuğun velayeti onun üzerine olmalıdır. Proje yalnızca 1 çocuğunuz için destek vermektedir.
- Başvuran kişinin tam zamanlı olarak çalışması da aranan şartlardandır. Bunun yanında başvuran kişinin annelik izni sürecinde olmaması da gereklidir.
- Başvuran kişi tam zamanlı ve sigortalı şekilde bir çocuk bakıcısını yanında etkin olarak çalıştırıyor olması gereklidir ve bakıcının maaşı minimum asgari ücret düzeyinde ödeniyor olmalıdır.
Bunun yanında yanınızda çalışan bakıcının da sağlaması gereken birçok şart vardır. Bu şartları şu şekilde özetleyebiliriz;
- Bakıcı başvurucu ile aynı ilde yaşamalıdır.
- Bakıcının anne-baba ile birinci dereceden akraba olmamalıdır.
- Bakıcının özellikle 0-36 ay arası çocuk bakımına sertifikalı ve eğitimli olmalıdır.
Bu şartların tamamı sağlanıyorsa başvuru rahatlıkla yapılabilir.
- Öncelikle ön kayıt yaptırılır sonrasında ise kesin kayıt randevusu oluşturulur. Başvuru durumunuzu ise e-devlet üzerinden takip edebilirsiniz. Bu yüzden başvurudan önce bir e-devlet şifresi edinmenizde önemlidir.
- Kesinleştikten sonra ise gerekli evraklar toparlanmalı ve eksiksiz verilmelidir.
Başvuru İçin Gereken Doküman ve Belgeler
Başvuran kişinin bakıcı maaşı desteği için son süreçte götürmesi gereken belgeler şu şekildedir:
- Ön kayıt işlemi tamamlandığında oluşan formun çıktısı alınmalı ve başvuran kişi ve bakıcının bu belgeyi imzalaması lazımdır. Yani imzalı ön kayıt başvuru formu gereklidir.
- Halk bankası nezdinde başvuran kişi ve bakıcı adına açılan hesaplara ilişkin banka muvafakat formu getirilmelidir.
- Taahhütnamede getirilmesi gereken belgelerdendir.
- Başvuran ve bakıcı ile doldurulmuş ve imzalanmış Ek-9 kayıt formu da gereklidir. Bu form bakıcının sigortalı çalışma başlangıcı için gerekli bir formdur. Bu formda işveren başvuran kişi yani anne olarak gözükmelidir.
- Bakıcının 0-36 aylık çocuk bakımını kapsayan sertifika ve diploması olmalıdır. Bu diploma ya da sertifika MEB-MYK onaylı olmalıdır.
- Başvuran kişi bekar yani boşanmış durumdaysa çocuğun velayetine ilişkin belgeyi de yanında bulundurmalıdır.
- Son aşamada kesin kayıt için bu doküman ve belgeleri ildeki SGK’ye bağlı kayıt ofislerine götürülmelidir. Son aşamada ise son olarak sözleşme ve taahhütname belgelerini imzalandıktan sonra başvuran kişi projeden yararlanmaya başlayacaktır.
- Bakıcı maaşı desteği projesinden bu şartları sağlayarak ve gerekli belgeleri hatasız şekilde getirerek bu projeden faydalanabilirsiniz.