Kokulu mum evimizin kokusunu, ambiansını değiştirmek için sıklıkla başvurduğumuz bir ev eşyası ancak büyük tehlike saçıyor. Bir anne tesadüfen keşfetti.
ABD’li anne Meghan Budden New Jersey’deki evinin havasını değiştirmek için kokulu mumlarını yaktı ve 6 saat boyunca da söndürmedi.
BEBEĞİN BURNUNA KURUM DOLMUŞTU
Ertesi gün bebeğini beslemek için kucağına aldığında burnunun içinin “siyah benekler” ile dolmuş olduğunu gördü. Önce bunun nedenini anlamayan anne, daha sonra mumdan kaynaklı olabileceğini düşündü ve mumun üzerindeki uyarıyı okudu: Bir kerede üç saatten fazla yakmayınız.
6 saat boyunca yaktığı mumlar kurum üretmeye başlamıştı. Doktorlara göre “Küçük parçacıkları solumak koroner kalp rahatsızlığı, astım, bronşit ve diğer birçok solunum yolu hastalığına neden olabilir. Parçacık maruziyeti her yıl Amerika’da yaklaşık 20.000 erken ölümle sonuçlanıyor. Bu ölümlerin çoğunda kurum ile ilişkili hastalıklar nedeniyledir. Veriler aynı zamanda kurumun solunum problemleri nedeniyle yılda yaklaşık 300.000 astım atağı ve 2 milyon iş günü kaybettiğini gösteriyor. ”
FİTİLİ SIK SIK KESİN
Uzmanlar bir mumun havaya bırakacağı kurum miktarını azaltmaya yardımcı olması için, fitilin sık sık kırpılmasını ve uzun süre yanık kalmamasını öneriyor
BBC News tarafından yapılan bir araştırmaya göre, birçok kokulu mum, portakal kokusu için kullanılan limonen adı verilen organik bir bileşim içeriyor. Limonen ozonla temasa girdiğinde tek başına tehlikeli olmasa da formaldehit üretebilir. Formaldehit uzun zamandır kanser gelişimiyle bağlantılıdır. Mum yakarken buna dikkat etmek gerekiyor.
Budden’ın bebeği ise erken teşhis nedeniyle herhangi bir zarar almadan kurtuldu.