Bostan Nasıl Kurulur?


Bostan

Bostan meyve-sebze yetiştirilen yerdir. Bugün sizinle mükemmel bir sebze bahçesi oluşturabilmeniz için 20 püf noktası paylaşacağım.

*Eğer bostan yetiştiriciliğine yeni adım atıyorsanız, ilk tecrübeniz için ilgilenmekte zorlanmayacağınız küçük bir alanla başlamalısınız.

*Bahçenizin boyutları ne olursa olsun, ilk olarak güzel bir planlama yapmalısınız.

*Bir bahçe günlüğü tutmanızı tavsiye ederim. Yazacağınız günlük bahçe deneyimleri ilerleyen günlerde size yardımcı olacaktır. Almanız gereken notlar içerisinde; hava ve toprak sıcaklığı, ekim ve fidelerin taşınma tarihleri, sulama kayıtları, zararlı ot ve böceklere karşı alınan önlemler, gübreleme işlemleri, hasat bilgileri yer alıyor.

*Işık, eğim, nem gibi özelliklerin dışında, bostanınızın eve uzaklığı da önemlidir. Sulamanın kolay olması için çeşmenizin ulaşabileceğiniz bir bölgede bulunmasına dikkat edin.

*Bostanınızın evinizin penceresinden görünüyor olması, sebzelerinizle ilgili planlamalarınızı evinizden de yapabilmenize olanak sağlar.

Bostan Nasıl Kurulur?

*Ekim yaptığınız alanın genişliğini isteğinize göre belirleyebilirsiniz ancak kazılan toprağın derinliğini sebzelerin ihtiyaçları belirler. Çünkü; havuç, kereviz, soğan gibi sebzelerin zannedilenden daha derine uzayan kök sistemleri vardır.  

*Yabancı otları ayıklayabilmek, rahat budayabilmek ve hasat edebilmek için ekim alanının ortasına rahatlıkla ulaşabilmelisiniz. Ekim alanının genişliği ne olursa olsun, üzerinde asla dolaşmayın.

*Bostan planlamasında en önemli etken güneş ışığıdır. Bazı bitkiler güneş ışığını az alsa da yaşayabilir ancak birçok sebze genelde güneş ister. Sabah güneşi pek çok hastalığı önler ve çiğ tanelerini kurutmada etkilidir.

*Bostanınızın dörtte üçü bitki ve sebze yetiştirmek için kalan dörtte birlik kısmını ise yürüyüş yolu olarak tasarlamalısınız. Bu şekilde sebzeler bahçedeki topraktan maksimum verim elde ederler.

Bostan

*Hafif esen bir rüzgar bahçedeki hava akımı üzerinde olumlu bir etki yaratır. Şiddetli ve sık esen rüzgarlar yapraktaki nemi alır, sebzelerin gövdelerinin kırılmasına sebep olur ve yaprakları yırtar. Bu sebeplerden ötürü bahçenize giren rüzgarın hangi yönden estiğini önceden hesaplamalısınız.

*Drenajın iyi olup olmadığını toprağın kuruma süresinden ve çamur oluşumundan anlayabilirsiniz. Aşırı ıslak toprak sorununu çözmek için drenaj olukları kazabilir veya toprak altı boru sistemi kurarak, çözebilirsiniz.

*bahçe aletleri bostanınızın en iyi dostudur. Burada önemli olan ise gerekli anda gerekli aletle müdahale edebilmektir.

*Bahçe sebzelerinin çoğu günde 6 saat kadar güneş ışığı almak ister. Uzun olan sebzeleri bostanınızın kuzey kesimine ekerseniz kısa boylu sebzelerinizin güneş ışığı almasını engellemelerini önlemiş olursunuz.

Bostan

*Derin köklü sebzeleri sığ köklü sebzelerin yanına ekerek köklerinin birbirini engellemesini önlersiniz. Serinlik seven sebzeleri uzun boyu sebzelerin yanına ekerseniz, bu sebzeleriniz için doğal bir gölge oluşturmuş olursunuz.

*Aynı familyadan olan sebzeleri aynı toprağa ekerseniz, birbirlerini olumlu etkileyecektir.

*Sebzeler topraktaki besini paylaşabilirler. Besinlerin dengeli dağılması için ekim alanındaki sebze sayısına dikkat etmelisiniz.

*Çok fazla besine ihtiyaç duymayan sebzeleri, daha fazla besine ihtiyaç duyan sebzelerin yanına ekerseniz birbirlerini dengelerler.

*Sebzelerinizi rotasyonlu olarak ekmelisiniz.

*Topraktaki besin değerini fazlasıyla tüketen sebzeleri hasat ettikten sonra, besin değerine çok ihtiyaç duymayan sebzeleri tercih etmelisiniz.

*Otlar boş kalan yerlerin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlar. Çiçek yerine ot ekmeyi tercih etmelisiniz.

Bu püf noktaları sayesinde siz de kendinize hoş bir bostan kurabilirsiniz.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.