Bel Fıtığı Belirtileri ve Önlemleri Nelerdir?


bel fıtığı belirtileri ve önlemleri nelerdir

Bel fıtığı genelde yetişkinlerde ortaya çıksa da her yaş grubunu tehdit eder. Bir yaş grubundansa yaptığınız faaliyetlerin buna yol açmamasına dikkat etmek gerekir. En yaygın belirtilerini bilirseniz önlemlerini alıp ağrıları olabildiğince azaltmanız daha hızlı ve kolay olur.

1-Uzun Ağrılar

Bel fıtığının en büyük belirtisi tabi ki bel ağrısıdır. Ancak ağrılar bunla kalmıyor. Bacaklara doğru uzanan ağrılar da var. Kalça, bacak ve hatta ayağa kadar hissedilebilir. Yaptığınız herhangi bir ani hareket, hızla arkaya dönmek gibi bunu daha da tetikleyebilir.

2-Kısıtlı Hareket

Bacaklardaki ağrıların da beraberinde getirdiği şeylerden biri zor hareket etmektir. Uyuşmalar, karıncalanmalar ve sürekli yaşanan bir halsizlik sizi sürekli yatmaya teşvik edebilir.

3-Siyatik

Bel fıtığına sebebiyet veren omurgalarda bulunan hasarlı diskler bazı sinirlere baskı yaparlar. Bunlara siyatik deriz. Siyatik ağrılarının iltihaba neden olması sonucu uzun hat boyunca devam eden tüm sinirlerde tahrişler meydana getirebilir. Bunun sonucunda belden bacaklara, kalçalara ve ayaklara kadar uzanan siyatik ağrıları görülebilir.

4- Yanma Hissi 

Baskı gören kısımlar sadece disklerdeki sinirler değildir. Aynı zamanda omurganızın çevresinde bulunan sinirler de etkilenir. Bu da sürekli yanmaya, karıncalanmaya hatta yanma hissine yol açar.

5- Tuvalete Çıkarken Sıkıntı Yaşama

Bu durum özellikle bel fıtığının ilerlemiş evrelerinde görülür.

bel fıtığı belirtileri ve önlemleri nelerdir

Peki bel fıtığına sebebiyet neler verir? Sebeplerin farkında olmanız demek hataları tekrarlamamak demektir.

1 – Vücuda Taşıyamayacağı Ağırlık Vermek:

Fazla vücut ağırlığı,  sırtınızdaki disklerde ekstra stres oluşmasına neden olur. Ağırlık çok kaldırıyorsanız bele fazla yük vermemeye dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda obezite ve aniden aşırı kilo alımı da vücudu çok zorlar.

2 – Yapılan Meslek:

Fiziksel olarak zorlayıcı işlerde çalışan insanların sırtlarında problem yaşama riskleri çok daha yüksektir. Sürekli kaldırma, çekme, yana doğru bükme ve bükme de bel fıtığı riskini artırabilir. Fazla hareketsiz işte çalışanların da aktiviteye ihtiyacı olabilir ki kasları ona alışıp tembelleşmesin.

3-Alkol ve Sigara:

Alkol kandaki oksijen miktarını azaltır, sigara ise hücrelere yeterli miktarda oksijenin taşınmasını engeller. Diskte oluşan bozulmalara kötü etkide bulunur ve iyileşme sürecini uzatır.

4 – Fazla Ters Hareket Yapmak:

Beli zorlayacak ani ve ters hareketler bel fıtığını tetikleyebilir. Aniden eğilmek, bacaklardan yeterince güç almadan ağırlık kaldırmak, ağır eşyaları itmek disk kaymalarına sebebiyet verebilir. Eğer zaten disklerde bozulma başlamışsa fıtık oluşma süreci hızlanır ve ağrılar başlar.

5 – Genetik:

Bazı insanlarda bel fıtığına karşı bir yatkınlık vardır çünkü genlerinde vardır.

Peki çözüm olarak ne önerilebilir? Hasta ağrı şikayeti ile beyin cerrahisine gider. Yapılan muayenede refleksler normal çıkarsa hastaya kas gevşetici ilaçlar verilir ve mutlak yatak istirahatı önerilir. Üç ya da dört gün içinde şikayetlerinde azalma olmaz ve yeniden yapılan muayenesinde kötüleşme ile karşılaşılırsa hasta fizik tedavi kliniğine sevk edilir. Şikayetleri devam ederse hastaya gerekli radyolojik tetkikler yapılarak yeni bir tedaviye başlanır ki ileri derecedeyse bu ameliyatla sonlanır.

Bunun yanında verilen önerilere örnek olarak ;

– Düzenli Egzersiz: Kasların güçlendirilmesi, omurganın stabil olmasına ve aradığı desteği bulmasına yardımcı olur.

–Doğru duruş: Doğru duruş, omurga ve diskler üzerinde oluşacak basıncı azaltır. Ağır eşyalar kaldırırken tüm ağırlığı sırtınıza vermeyin. Bacaklarınızla kaldırın. Çok oturduğunuz bir mesleğe sahipseniz mutlaka sandalyenizi doğru ayarlayın.

– Sağlıklı kilo verin: Fazla kilo büyük bir tehlike yarattığı için sağlıklı kilo verimi önemlidir.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.