WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından pandemi ilan edilmesine sebep olan Covid-19 ülkemizi de etkilediği için, sevdiklerimizi ve kendimizi korumak için yapmamız gereken en önemli şeylerden biri de bağışıklık sistemimizi güçlendirmek. Sağlıklı yaşamaya her zamankinden daha fazla özen göstermemiz gereken bu dönemde dengeli beslenmek ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren besinler tüketmek önem taşıyor.
Bağışıklık Sistemi Nedir?
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlere geçmeden önce, bağışıklık sistemi nedir ondan bahsetmemiz gerek. Bağışıklık sistemini organlar, hücreler, doku ve proteinlerden oluşur. Tüm bu bileşenler, hastalıklara sebep olan virüs, bakteri ve patojenlerle savaşan bedensel süreçleri gerçekleştirir.
Bağışıklık sistemi yabancı bir patojenle temas ettiğinde, bağışıklık sistemi tetiklenir. Bağışıklık sistemi, antijenlere yapışarak onları öldüren antikorları serbest bırakır. Belli başlı yiyecekleri beslenme düzenine dahil etmek, kişinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki sağlar.
Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?
Bağışıklık sistemi diğer tüm vücut sistemleri ile koordineli olarak çalıştığı için sadece beslenmeyle değil aynı zamanda bütün sağlık önerilerine ve hijyene de dikkat edilmelidir. Vereceğimiz yaşam tarzı stratejileriyle bağışıklık sisteminizi daha güçlü bir hale getirebilirsiniz.
*Et, balık, süt ve süt ürünlerini beslenmenize dahil edin.
*Tahıl, sebze ve meyveleri düzenli olarak tüketmeye çalışın.
*Düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterin.
*Sigara kullanmayın.
*Aşırı alkol tüketmemeye çalışın.
*Düzenli olarak egzersiz yapmaya özen gösterin.
*İdeal olan kilonuzu korumaya dikkat edin.
*Kendinizi stresten uzak tutun.
Düzenli ve Dengeli Beslenin
Bağışıklık sistemini zinde tutmanın ilk kuralı, düzenli ve dengeli beslenmekten geçer. Bazı besinler bakteriyoloji açıdan yüksek risk taşır. Bu sebeple sadece bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler değil herkesin dikkat etmesi gereken kriterler vardır.
*Pişmemiş veya kabuğu temizlenmemiş sebze ve meyveleri yemekten kaçının.
*Çiğ veya akışkan kıvamda olan, tam pişmemiş yumurtayı yemeyin.
*Yumurta içeren her türlü yiyeceğin yeteri kadar pişmiş olmasına özen gösterin.
*Pastörize edilmemiş meyve veya sebze sularını içmeyin.
Stresle Başa Çıkmayı Öğrenin
Araştırmalar gösteriyor ki, stres altındaki bireyler enfeksiyona daha yatkın oluyorlar. Psikolojik durumun enfeksiyonla olan bağlantısı henüz tam açıklanamadı. Kronik depresyon ve stresin düzensiz beslenmeye yol açarak, bireyin enfeksiyona yatkın olmasına sebep oluyor olabileceği düşünülüyor.
Egzersiz Yapın
Egzersiz, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşmasına katkı sağlarken kalp hastalığı, kemik erimesi ve kanser gibi hastalıkların oluşmasına da engel oluyor. Egzersiz, bağışıklık sisteminde yer alan bazı hücrelerim daha hızlı hareket etmesini sağlayarak, bağışıklık sistemini güçlendirir. Egzersizin bağışıklık sistemini belirli hastalıklara koruyacağı maalesef ki kesin değildir. Ancak egzersiz, ruhen ve bedenen kişinin daha sağlıklı olmasını sağlar.