At kestanesinden doğal deterjan! Kimin aklından geçer ama yüzde yüz doğru.
Hiç kendinize “at kestaneleri ne işe yarar?” diye sormuş muydunuz? İnanamazsınız ama deterjan oluyor!
Çevre dostu doğal deterjan için muhteşem bir fikir daha… At kestanesi suyundan deterjan yapmak mümkün. Artık çamaşır deterjanlarının zararları ayyuka çıkmışken hepimiz daha doğal deterjanlar arayışındayız. Beyaz sabun, kül ya da sadece buharla temizlemek bunlardan biri… Ancak at kestanesinin de doğal bir deterjan olduğuna kim inanırdı?
At kestaneleri aslında sabun ile benzer özelliklere sahip. Her ikisi de – sabun ve kestane- sabun benzeri bir kimyasal bileşik olan saponin içeriyor. Sapo, latince sabun demektir 🙂
Sonbaharda tüm parklarda yerler at kestanesi doludur. Kuru bir günde at kestanelerini toplayın. Eğer yağmur yemişlerse küflenme ihtimali olabilir. Eve gelince onları yıkayın ve bir havlunun üzerine sererek kurumasını bekleyin.
Deterjan yapmak için hem taze hem kuru at kestanesini kullanabilirsiniz.
AT KESTANESİNDEN DOĞAL DETERJAN YAPIMI
Peki at kestanesi sabuna nasıl dönüşüyor?
At kestanesini yıkayın ve kurulayın. Şimdi onları bıçak ya da çekiç yardımıylaküçük parçalar halinde kesin. 4-5 tane at kestanesini önce bıçakla parçalayın ardından eğer varsa blendera atın ve küçük parçalar haline gelene kadar makineyi çalıştırın. Blendır yoksa bıçakla ne kadar küçültebilirseniz o kadar küçültün. Çünkü at kestaneleri ne kadar küçük parçalar haline gelirse o kadar saponin salgılar.
Dolu bir çamaşır makinesi için yaklaşık iki yemek kaşığı kuru parçaya ihtiyacınız olacak. Bu doğranmış kestaneleri bir kavanoza koyun ve üzerine 500 ml. su ekleyin. Bir gece bekleyin. Eğer bekleyecek vaktiniz yoksa sıcak su koyup 1 saat içinde deterjanınızı elde edebilirsiniz.
Ertesi gün su süt gibi renk alacak.
Süzgeç yardımıyla kestaneleri süzün. Geriye kalan sıvı sizin deterjanınızdır.
Herhangi bir sıvı deterjan gibi kullanabilirsiniz.
Eğer çamaşırlarınız güzel koksun isterseniz birkaç damla lavanta yağı veya beğeninize göre başka bir uçucu yağ kullanabilirsiniz. Bu çamaşır deterjanını buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Kalan kestane kompostlanabilir.
Gelelim merak ettiğiniz sorulara:
Kestaneleri nasıl koruyorsunuz? Ve onları nasıl saklıyorsunuz?
Eğer kestaneleri saklayacaksak doğradıktan sonra onları fırında düşük ısıda kurutuyoruz ve lavabonun altında büyük kavanozlarda saklıyoruz.
Kurutmak yerine dondurabilir miyim?
Evet dondurabilirsiniz ancak kullanmak istediğinizde 1 kaç saat önceden çıkarmayı unutmayın. Çünkü donmuş kestaneler sıcak suyu soğutur, deterjan oluşumu gecikir.
Yenilebilir tatlı kestaneleri de kullanabilir miyim?
Hayır, iki kestanen aslında birbiriyle ilişkili değildir. At kestanesi de soapberry ağacından bir türdür, bu nedenle sabun benzeri özelliklere sahip yüksek miktarda saponin içerir ve yenmez. Tatlı kestane ise saponin içermez ama çok lezzetlidir.
Beyazlar için de kestane deterjanı kullanabilir miyim yoksa kahverengi kabuk leke bırakır mı?
Kestaneler hiçbir zaman gözle görülür bir leke bırakmadı ancak yine de içinize sinmezse kabuklarını soyabilirsiniz. Çok zaman almaması içinse şöyle yapın: kestaneyi dörde bölün, iç kısmı küçülene kadar bir gün kurumaya bırakın ve sonra soyun.
Bir makine için ne kadar kestanenin suyunu kullanmalıyım?
6 kiloluk makine için 70 gr. kestane yeterlidir.
Tek seferde çok miktarda sıvı kesta ne deterjanı hazırlayabilir miyim yoksa bozulur mu?
Sıvı kestane deterjanı buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsiniz ancak sonrasında bozulacaktır. Ve açıkçası, büyük miktarlarda hazırlamanın hiçbir avantajı yok. Kestaneleri kurutmuşsanız, zaten korunmuşlardır. Üzerine ılık veya sıcak su dökmek sadece bir dakika sürer.