Tabularını yıkan ve hayallerine ulaşan tarihin ilham veren kadın kaşifleri, tüm cinsiyet normlarını çürütmüştür. Bir zamanlar, bu tarz başarı sadece erkeğe özgü olarak görünürdü fakat birçok kadın; toplumun kendilerine çizdiği yolu yok sayarak istediklerinin peşinde koşmuş ve başarmıştır. Bu başarılı ve inatçı, tarihin ilham veren kadın kaşifleri; şu an ki meslektaşlarına yol açmış bulunuyor.
Bahsettiğimiz tarihin ilham veren kadın kaşifleri sizin için derledik;
1-Gudrid Thorbjarnardottir – Amerika Kaşifi
Kristof Kolomb, Amerika’ya ayak basmadan yaklaşık olarak 500 yıl önce ‘Uzak Gezgin’ lakaplı genç İzlandalı kaşif Gudrid Atlantik’e gitmiştir. Karaya vardığında ise bir erkek çocuğu dünyaya getirmiştir. Gudrid’in kahramanlığı, Viking destanlarında ölümsüzleştirilmiş durumdadır. Destanların hayalet ve ejderha kısımları açık bir şekilde kurgusal olsa da tarihi bulgular; Gudrid Thorbjarnardottir’in keşiflerini desteklemiştir. 2001 yılında İzlanda’da Gudrid’in evi olduğuna dair açıklamalar ortaya çıktı. Bunu ilginç kılan ise bu evin diğer evlerden çok daha farklı olmasıdır.
2-Jeanne Baret – Botanikçi ve Açık Deniz Maceracı
Sanayi devrimi yaşanmadan önce, genellikle tüm köy halkı çalıştı ve dünyayı gezemeden vefat etti. Fransa’da gündelik işçi bir aileden meydana gelmiş olan Jeanne Baret ise bir istisna olmuştur. Ayrıca dünyanın etrafını dolaşan ilk kadın kaşif olarak bilinir. 1767’de Jeanne Baret, erkek kılığına girerek Botanist ve doğa bilimcisi olarak seçilen Philibert Commerson’ın asistanı olarak bir gemiye tırmandı. Aslında Jeanne Baret, Commerson’ın sevgilisiydi ve başarılı bir botanikçiydi.
Commerson’ın sık sık sağlık nedeni ile boğuştuğu için Jeanne Baret’in bir yıldan daha fazla süreyi aşkın bu süreçte, binlerce bitki örneğini tek başına topladığı savunuluyor. Tarihin ilham veren kadın kaşifleri arasında olan Jeanne Baret, çok başarı kaydetmiş bir gezgin olarak bilinir.
3-Sacagawea -Lewis ve Clark’ın Rehberi
- yüzyıl başlarında Lewis ve Clark’ın Batı Amerika’nın daha öncesinden keşfedilmemiş toprağına yapılan keşif herkes tarafından çok konuşulmuştu. Tüm bu keşfin arkasında bulunan Kızılderili tercüman ve rehber olan Sacagawea’dan bahseden ise yoktu. Sacagawea çok kısa fakat kıymetli bir hayat yaşamıştır.
12 yaşlarında rakip Hidatsa kabilesi tarafından yakalandıktan sonra, bir kürt tüccarı ile evlenmiştir. Çiftin dil becerileri, Lewis ve Clark için başarılı bir yol oldu ayrıca keşif gezicilerin kabileleri ile iletişim kurmasını ve ticaret yapmasını sağladı. Sacagawea’nın güven veren ve etkileyen yapısı ile o zamanlar büyük bir başarı elde ediyordu.
4-Isabella Bird – Viktorya Dönem Kaşifi
1831’de İngiltere’de dünyaya gelen Isabella Bird, sayısı olmayan çocuk hastalığı ile baş etmiştir. Geçirdiği bir ameliyattan sonra, doktoru kendisine seyahat etme fikrini önerdi. 1854 yılında Cunart Kraliyet posta vapuruna binen Isabella Bird, seyahat macerasına başlamıştır. Atıldığı bu gezi, seyahat ve macera dolu hayatının başlangıç noktası olarak bilinir. Daha sonraki yıllarda Isabella Bird, Hawaii’deki volkanik zirvelere tırmanacak, bir boz ayı ile karşılaşacak ve Himalayalar’da kamp kurup İran ve Türkiye’ye kadar seyahat dolu bir hayat geçirecektir. Kapsamlı seyahatlerini 10 kitapta toplamıştır. Ayrıca 1891’de Kraliyet Coğrafya derneğinin ilk kadın üyesi olduğunu belirtmemiz gerekir.
5-Nellie Bly – Öncü Araştırmacı Muhabir
1887’de dünyaya gelen Nellie Bly, korkunçluğu ile ünlü olan bir akıl hastanesine kendini kabul ettirmek için akıl hastası numarası yapmıştır. Neille Bly’den sonra gelen gazete ifşası, Amerikan gazeteciliğinin gidişatını değiştirerek tamamen yeni ve sürükleyen bir gazetecilik akımı ortaya çıkacaktır. Birkaç yıl geçtikten sonra Bly, buharlı gemiden eşeğe kadar aklınıza gelebilecek birçok şey ile seyahat etmiştir. 72 gün süren dünyayı dolaşma macerası ile yeniden çok konuşulmuştur. Güney Çin denizinde muson yağmurlarına yelken açtı ve timsah avcılarından, yılan dansçılarına kadar birçok mucize yaşatmıştır.
6-Valentina Tereshkova – Uzaydaki İlk Kadın
1937’de Rusya’da dünyaya gelen Valentina Vladimirovne Tereshkova, 22 yaşında ilk paraşütten atlayışını yerel bir havacılık kulübü ile yaptı. Sovyet uzay programının dikkatini çeken bu atlayış ile birlikte Tereshkova, bir Sovyet kozmonotu olmak için yoğun bir eğitim sürecine başladı. Uzaya giden 1963’te Vostok 6’da Valentina Tereshkova, uzaya giden ilk kadın olarak tarihe geçecekti. 48 yörünge, 71 saat sonra ise en büyük atlayışını yaptı. Atmosferine girdikten sonra dünyaya geri döndü.