Klima İnsanı Hasta Eder mi? Bilimsel Yanıt!


klima insanı hasta eder mi

Klima insanı hasta eder mi? Yaz ayının bu tartışmalı sorusuna bilimsel cevap geldi. 

Sıcaklar bastırınca evlerde, ofislerde de klima kavgası başlar! Kumanda, klimanın kendilerini hasta ettiğini iddia edenlerle sıcaktan bunalanların arasında gidip gelir ve çoğunlukla da “klima yüzünden hasta olduk”çular kazanır. Ahalinin geri kalanı sıcaktan bunalır.

İşte bu büyük kavganın nedenine bilimsel bir yanıt geldi. Klimadan çıkan soğuk hava insanı hasta eder mi? Cevap hayır!

Klima kaç lira elektrik yakar?

Şaşırdınız mı? Ama gerçek bu! Klima, dışarıdan sıcak havayı emer ve filtreden geçirdikten sonra odaya soğuk hava üfler. Hava filtreden geçtiği için polen ve diğer kirletici maddeler dışarıda kalır.

KLİMA KALP HASTALARINA YARARLI

Hatta Yale Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre klima kullanılması kalp hastalıklarından kaynaklı riskleri de düşürüyor. Alerji uzmanı immünolog Dr. Mark Aronica “KOAH / Amfizem gibi solunum yolu hastalıkları olanlar, klimanın açık (ve doğal olarak pencerelerin kapalı olduğu) ortamlarda polenlere ve alerjenlere daha az maruz kalırlar” diyor.

Ancak tabii ki bahsettiğimiz düzenli aralıklarla bakımı yapılan, zamanı geldiğinde filtresi değiştirilen klimalar için geçerli… Bakımı yapılmayan klimaların filtreleri tıkanır ve dışarıdan gelen hava tüm kiri, poleniyle içeriye girer. Ayrıca bakımsız klimadaki nemli ortam küf oluşumu için çok uygun bir zemin hazırlar. Böyle klimaların çalıştığı yerlerdeki kişilerde soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, grip belirtileri, gözlerin yanması ve tahriş olmuş solunum yolları şikayetleri ortaya çıkar. Hatta astım hastaları solunum problemi yaşar.

HANGİ KLİMA HASTA EDER?

Ancak klimanın kesinlikle olumsuz tarafı var. Uygun şekilde korunmamış üniteler tıkanmış filtrelerle sonuçlanacaktır. Nemli ortam nedeniyle, bu daha sonra sağlık risklerine yol açabilecek küf ve bakterilerin büyümesi için bir Valhalla’dır. Klimadan çıkan hava kalitesi düşük olduğunda, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, grip belirtileri, gözlerin yırtılması ve tahriş olmuş solunum yolları ile sonuçlanabilir. Astım hastaları solunum problemleri de yaşayabilirler.

SOĞUK ALGINLIĞI İÇİN VİRÜS GEREKLİ

Dr. Job Nievaart “Klima sizi tek başına hasta etmez. Hasta olmanız için vücudunuza bir virüs ya da bakteri girmesi gerekiyor. Bir virüs ya da bakteri taşımadıkça soğuk algınlığı yaşamazsınız. Eğer virüs kaptıysanız, sıcaktan soğuk ortama girerseniz ya da soğuktan sıcağa geçerseniz hava değişimi hastalığınızı tetikler. Hızlıca hasta olursunuz” diyor.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.