Çocukların Neden Lösemi Olduğu Ortaya Çıktı!


lösemi

30 yıldır çocukluk çağı lösemileri üzerinde çalışan Profesör Dr. Greaves sonunda gerçeği buldu. Çocukların neden lösemi olduğu ortaya çıktı.

Prof. Dr. Mel Greaves Londra Kanser Araştırma Enstitüsü bünyesinde 30 yıldır çocukluk çağı lösemileri üzerinde araştırma yapıyor. Bu araştırmaları neticesinde şövalyelik ünvanı ile onurlandırılan Graves löseminin nedenini buldu: Hijyenik evler…

ÜLKELERİN REFAH DÜZEYİ ARTTIKÇA LÖSEMİ ARTIYOR

lösemi1950’lerde Birleşik Krallık’ta her 2000 çocuktan biri akut lenfoblastik lösemi hastalığına yakalanıyordu ve hastalıktan kurtulmak da neredeyse imkansızdı. Bugün birçok yan etkisi olsa da vakaların %90’ı iyileşme gösteriyor. Ancak son yıllarda Birleşik Krallık ve Avrupa’da lösemi vaka sayısı her yıl yaklaşık %1 oranında artış gösteriyor. Prof. Dr. Graves  bu hastalığın gelişmiş toplumlarda daha çok görüldüğünün altını çiziyor. Yani refah düzeyi ne kadar artarsa lösemi de o kadar artıyor.

Peki çocuklar neden lösemi oluyor?

Graves’e göre; akut lenfoblastik lösemiyi tetikleyen ilk etken bebeğin anne karnında uğradığı bir mutasyon… Her 20 çocuktan 1’inde görülen bu mutasyon ileri dönemlerde çocuğun hastalığa yakalanma riskini artırıyor. Ancak çocuğun lösemiye yakalanması için bağışıklık sistemiyle ilgili ikinci bir biyolojik olayın daha gerçekleşmesi gerekiyor.

Doktor Greaves “Çocuğun bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi için hayatının ilk yılında bir enfeksiyon ile karşılaşması gerekiyor” diyor ve ekliyor “Enfeksiyon ile karşılaşma olmadan bağışıklık sistemi tam gelişemiyor ve düzgün çalışamıyor.

Ve bu durum giderek büyüyen bir sorun halinde yayılıyor.

HİJYENİK EVLER LÖSEMİ YAPIYOR

Çünkü ebeveynler artık çocuklarını antiseptik mendiller, antibakteriyel sabunlar ve güçlü temizleyicilerin olduğu evlerde büyütüyorlar. Evden tüm tozu ve kiri uzak tutuyor. Çocuğun anne sütüyle daha az beslenmesi ve diğer çocuklarla daha az temas etmesi de çocuğun mikroplarla karşılaşma oranını azaltıyor. Ve eskisi gibi mikropla karşılaşmayan çocuğun bağışıklık sistemi gelişmiyor.

“Böyle bir bebek yaygın enfeksiyonlarla karşılaştığında bağışıklık sistemi aşırı ve anormal bir yanıt veriyor” diyor Greaves “bu aşırı tepki de kronik inflamasyonu tetikliyor.” Bu inflamasyon ilerledikçe sitokin olarak da bilinen kimyasallar kana salınıyor ve ilk mutasyonu taşıyan çocuklarda lösemiye yol açacak ikincil mutasyonu tetikliyor.

Yani hastalık ortaya çıkmak için ikinci bir vuruşa ihtiyaç duyuyor. Anne karnında mutasyona uğrayan çocuk günümüzün aşırı temiz evlerine bağlı kronik inflamasyondan etkileniyor ve lösemiye yakalanıyor. Yani hep zannedildiği gibi bu hastalığın elektrik hatlarıyla ya da nükleer yakıt işleme tesisleriyle vs. bir ilgisi yok. Greaves’ın 2018 başında Nature Reviews Cancer dergisinde de belirttiği üzere lösemi doğum öncesi olaylar ve çevre koşullarının karşılıklı etkileşiminden doğuyor .

Dr. Graves “Bu yeni bakış açısıyla henüz anne karnında oluşan doğum öncesi mutasyonu nasıl engelleyeceğimizi henüz bilmiyoruz ancak sonrasında ortaya çıkan kronik inflamasyonu engellemek için bazı yollar bulabiliriz” diyor.

BAĞIRSAK BAKTERİLERİNE İHTİYAÇ VAR

Graves bunun için insan bağırsağında yaşayan bakteri, virüs ve diğer mikroorganizmalar üzerinde çalışmaya başlamış bile… Yiyecekleri sindirmemize yardım eden bu canlılar aynı zamanda hayat boyu karşılaştığımız mikroorganizmaların bir kaydını da tutar. Örneğin, gelişmiş ülkelerdeki insanların bağırsaklarında çok daha az bakteri çeşidi vardır. Çünkü “temiz yaşamları” nedeniyle hayatlarının erken dönemlerinde daha az bakteri türü ile karşılaşırlar.

Dr. Graves bu kesimin mikrobiyomlarını (mikropların oluşturduğu toplulukları) yeniden oluşturmanın yollarını bulmak gerektiğini söylüyor ve bağışıklık sistemini en iyi şekilde uyaran mikropları bulmak için fareler üzerinde deney yapıyor.

Graves bunun için bir içecek üzerinde çalışıyor: “Çocukların mikrobiyomlarını sağlıklı seviyeye tutabilmek için bağırsaklarında 6-10 kadar bakteri bulunması gerekiyor. Mikroplar, tablet olarak değil, kokteyl halinde, belki çok küçük çocuklara da yoğurtla yapılan bir içecekle verilebilecek. Bu yöntem sadece çocukluk çağı lösemilerini yenmeye yardımcı olmayacak. Tip 1 diyabet ve alerjiler için de faydalı olacak. Bu durum bebekleri bakterilere yeterince maruz bırakmayıp çocukluk çağında bağışıklık sistemini güçlendirmememizle doğrudan ilişkili.. Dolayısıyla böyle bir içecek lösemi vakalarının sayısını azaltmaya da yardımcı olabilir.”

Kaynak


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.