Yemekler hazırlanmış, bulaşık makinesi sonuna kadar dolmuş ama yine de arkanızda bıraktığınız bir yığın dağınıklık var… Merak etmeyin, hepsinin çözümü var. En inatçıları lekeleri bile çıkarmak mümkün. Sabaha bırakmaktansa akşamdan bir çırpıda hepsinin üstesinden gelebilmeniz için bu listeyi hazırladık!
Ocak Üstü Lekeler
Ocak dokunulacak kadar soğuduğu an (ama leke kurumuş hale gelene kadar soğumasını beklemeyin) tüm kiri silin. Sabunlu ve ıslak bezle üzerinden geçtikten sonra kuru bir havluyla yumuşamış kiri kolayca alın.
Daha inatçı ve geçmeyen lekeler için, suyun içine karbonat katın ve karıştırın. Bu karışımı lekenin üzerine dökün ve 10 dakika bekletin. Daha sonra nemli bir havluyla silin.
Süt Ürünü Lekeleri
Kremalar, vanilyalar ve içinde süt karışımı olan herhangi bir besin tavaya yapışma riskini taşır. Hatta yapışır da. Bu problemi çözmek için, tencerenizi ya da tavanızı sıcak su ile doldurup içine 3 yemek kaşığı karbonat ekleyin. İnatçı ve kurumuş süt lekesi aşınmaya başlayana kadar kaynatmaya devam edin. O kıvama geldiğinde altını kapatıp kolayca yıkayın veya silin. Zaten leke suyun üzerinde yüzmeye bile başlayabilir.
Rendeye Sıkışan Yemekler
Rendeleme sonrası başınıza iş almamak için, rendeleme işleminden önce yapışmayan yemek spreyi sıkın. Böylece rendeleyeceğiniz besin spreyden dolayı yapışmayacaktır.
Yağ Sıçramış Duvar ve Tezgahlar
Üzerinde yağ giderici yazan herhangi bir temizleyiciyi lekenin üzerine sıkın. Kağıt havluyla üzerinden geçin. Ancak duvarlarınız mat boyayla boyanmışsa her türlü sıçramayı benimseyebilir. Özellikle mat boyayı mutfakta tercih etmemenizi öneririz.
Plastik Kutulardaki Lekeler
Domates sosu ve başka asit içeren besinler plastik kaplarda bulaşık makinesinin bile yok edemediği lekeler bırakır. Önce lekelerin üzerine limon sürün. Karbonat da işe yarar. Daha sonra bu kapları güneşe yerleştirin. Adeta doğal çamaşır suyu etkisi olacaktır.
Buzdolabında Dökülmeler
Turşu suyu ve süt gibi sıvı maddeler için mikrofiber bir bez kullanıp üzerini silmeniz yeter.
Et ve tavuk ürünlerinden sızan yağlardan kurtulmak için kağıt havluyu çamaşır suyu ve suyla ıslatıp silebilirsiniz. Havlu veya bez kullanmanızı önermeyiz çünkü etlerden sızan yağlarda bakteriler birikmiş olabilir. Bu bakterilerin havlularınızda kapana kısılmasını istemeyiz.