Döküm Tencere Nasıl Kullanılır? Nasıl Temizlenir?


Son yıllarda mutfaklarda yerini almaya başlayan döküm tencere nasıl kullanılır? Nasıl temizlenir? Madde madde anlattık.

Artık hepimiz mutfaklarımızda daha sağlıklı ürünler pişirmeye özen gösteriyoruz. Ancak yemek yaptığımız sebzenin, etin, tavuğun yanı sıra onu pişirdiğimiz tencere de sağlık açısında çok önemli. Kaydırmaz tavaların, tencerelerin sağlığa zararlı olduğu bir gerçek… O zaman ne ile yemek yapmalıyız? Döküm tencere hem sağlık açısından hem de lezzet açısından mutfaklarda güvenle kullanabileceğimiz ürünlerin başında geliyor. Üstelik kullanırken bazı şeylere dikkat edersek döküm tencere ve tavamızı bir ömür boyu kullanabiliriz.

Döküm Tencere Nasıl Kullanılır? Nasıl Temizlenir?NEDEN DÖKÜM TENCERE KULLANMALIYIZ?

Döküm tencere demir olduğu için ısıyı hemen içine alıyor ve uzun süre saklıyor. Pişirirken ısıyı eşit olarak dağıtıyor. Dışarıya koku vermiyor ve tüm lezzetleri içinde tutuyor. Bu da sanki yemekleri güveçte pişmiş kadar lezzetli yapar. Demir tava ve tencereler kimyasal madde içermezler. Bunları kullanarak, hem yiyeceklerinizi yapışmadan pişirmiş, hem de yapışmayan teflon kapların yaydığı zararlı kimyasallardan etkilenmemiş olursunuz.

DÖKÜM TENCERE NASIL KULLANILIR?

Döküm tencereyi kullanmaya başlamadan önce yapmamız gereken bir işlem var. Seasoning (kaplama) denilen bu işlem daha sonra tavamızın kolay temizlenmesine yardım etmek için yapılıyor.

Seasoning (Kaplama) Nasıl Yapılır?

Tencere ya da tavanızı önce sudan geçirip 180 derecelik fırında kurutun. İyice kuruması çok önemli. Dışarı çıkarıp soğumasını bekleyin ve daha sonra bir fırça ya da elinizin yardımıyla tencerenin her tarafına zeytinyağı sürün. Ardından bir kağıt havlu yardımı ile fazla yağı alın. Tencerede gözle görülmeyecek ince bir yağ tabakası kalmış olmalı. Ve yağladığınız tencereyi
250 dereceye kadar ısınan fırına iç tarafı alta gelecek biçimde ters olarak koyun. Yağ çok ince olduğundan damlamayacaktır ama yine de fırın ızgaranıza bir fırın kağıdı serebilirsiniz.
1 saatin sonunda fırınınızı kapatın, kapağını açmadan tavanızın da fırın ile beraber soğumasını bekleyin. Sonrasında çıkardığınız tavanızı yeniden yağladığınız bir kağıt havlu ile silin.

Artık döküm tencereniz kullanıma hazır hale geldi. Bu işlemi kulanım sıklığınıza göre bu işlemi 6 ayda bir tekrarlamanızda fayda var.

DÖKÜM TENCERE NASIL TEMİZLENİR?

Peki tencereyi her kullanımdan sonra nasıl yıkayacağız? Tencereyi bulaşık makinesinde ya da bulaşık sabunu ve teli ile yıkamamalısınız. Bilmeniz gereken ilk şey tencere sıcakken soğuk suya sokmayın, çatlar.
Soğuduktan sonra içinde kalan büyük parçaları tahta bir kaşık ya da peçete yardımıyla sıyırın. Sonra tencereye bir parmak kadar sıcak su koyun ve ocakta kaynatın. Kaynama işlemi sürerken tahta kaşıkla sürterek tenceredeki kalıntıları çıkarın. 2-3 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alıp suyunu dökün. Hala temizlenmemişse içine bir kaç kaşık tuz döküp, bulaşık süngeri ile ovun. Ilık su ile temizledikten sonra iyice kurulayın. İyice kurulamazsanız paslanır. O yüzden ocağa koyup da kurutabilirsiniz. Kuruduktan sonra isterseniz, zeytinyağlı bir kağıt havlu ile içini silip kaldırın. Bu ince yağ tabakası paslanmaya karşı ekstra bir koruyuculuk sağlayacaktır.

DÖKÜM TENCEREDE HANGİ YEMEKLER PİŞER?

Döküm tencerede tüm yemekler pişer. Kurufasülye, taze fasulye, zeytinyağlılar, ıspanak, brokoli gibi sebze ve bakliyat yemeklerini pişirebileceğiniz gibi et, tavuk, balık ürünlerini (küçük balıklar yapışıyor) de rahatlıkla pişirebilirsiniz. Pişirme yapmadan önce tencereyi iyice kızdırmanız çok önemli. Kızdırma işlemi ürünlerin döküm tencereye yapışmamasını sağlar. Eğer tencereniz kaplamasız ise pişirdikten sonra yemekleri tencereden alın ki paslanmasın.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.