Yalancıyı Tanımanın 5 Yolu… Keşke yalancıları uzayan burunlarından tanısaydık. Bu mümkün değil ama karşınızdakinin yalan söyleyip söylemediğini anlamanın bazı yolları var.
İşte “Yalancıyı Nasıl Anlarsınız” konusunda 5 uzman görüşü
1. Ses Tonu Değişir
Gregg McCrary /Emekli FBI suçlu profil uzmanı: Karşınızdaki kişinin bir konu hakkında yalan söyleyip söylemediğini anlamak için önce onunla normal bir muhabbet yapın. Doğru cevap vereceği sorular sorun? Çocuğunun adı, nerede yaşıyor, vs. Sonra yalan söylediğinden şüphelendiğiniz konuya geri dönün. Sesi belirgin bir şekilde artıyor, ya da azalıyorsa çok büyük ihtimalle yalan söylüyordur. Bu kişilere direkt bir soru sorulduğunda belirgin bir baş işareti de yaparlar. Kafayı geri çekmek, yana yatırmak gibi…
2. “Ben” Demez
Doç. Dr. Jeffrey Hancock / Cornell Üniversitesi: Benim araştırmama göre yalan söyleyen insanlar doğruyu söyleyenlere göre daha az “Ben” diyorlar. Bunun yerine kendilerinden 3. kişi gibi bahsediyorlar. Kendisinin kayak sevdiğini söylemek için “Kayak severim” yerine “Kayak seven bir kız” diyor… Bu da yalanla kendileri arasına bir mesafe koymak istemesinden kaynaklanıyor.
3. Her Soruya Detaylı Bir Cevabı Vardır
Julia Chung / 16 Yıllık Öğretmen – Çoğu insana geçen hafta ne yaptığını sorarsanız, durup düşünmek zorunda kalırlar. Doğru söyleyen insanlar genellikle anında ayrıntılı bir hikaye anlatamazlar. Ama yalancılara aynı soruyu sorduğunuzda hiç tereddüt etmeden, hiç düşünmeden ve ayrıntılı bir şekilde soruya cevap veriyorsa, yalan söylüyordur.
4. Başka Şeylerle İlgilenir
Barbara Mitchell / İlişki terapisti – Eğer birisi konuşurken gereksiz yere gözlüğünü temizliyorsa, ayakkabısını yeniden bağlıyorsa ya da önündeki temiz masanın tozunu alıyorsa yalan söylüyordur. Bu tip emareler çoğunlukla sevdiği bir kişiye yalan söylerken görülür. Suçluluk duygusu onu huzursuz eder. Ama aynı kişi bir trafik polisine yalan söylerken bu şekilde davranmaz.
5. Yalan Söylemediğini Bastıra Bastıra Söyler
Joseph Buckley / John E. Reid & Associates Başkanı – Bir Kişi konuşurken çok fazla “dürüst olmak gerekirse” ya da “Doğrusunu söylemek gerekirse” ve benzeri ifadeleri kullanıyorsa, yalan söyleme ihtimali yüksektir. Çünkü doğru söyleyen insanlar konuşurken, “yemin ederim” gibi büyük ifadelere gerek duymazlar. Joseph Buckley Chicago’da John E. Reid ve Associates, başkanı, hangi kolluk araştırmacılar eğitiyor.