Nasıl teşekkür edebileceğimizden bahsetmeden önce teşekkür etme ifadesinin sözlük anlamına değinmek istiyorum. Türk Dil Kurumu’nun bununla ilgili çok net bir tanımlaması mevcut. Türk Dl Kurumu, teşekkür etmeyi hoşnutluğu anlatmak olarak tanımlamış. Yani küçük veya büyük fark etmeksizin, yapılan bir hizmet veya iyilik karşılığında, bunu yapan kişiye hoşnutluğu bildirmek, olumlu dönüş yapmak.
“Teşekkür ederim” ikilisini, sosyal yaşamınızda arkadaşlarınıza ve ailesine söyleyebileceğiniz gibi, iş hayatınızda çalışma arkadaşlarınıza, çalışanlarınıza, hatta patronlarınıza bile söyleyebilirsiniz ki hatta söylemelisiniz. Çünkü teşekkür etmek nezaketin temelidir.
Örneğin; bir çalışanınızı, başarısından veya bir davranışından ötürü takdir etmek onun çalışma verimini arttırır. Çünkü çalışanınızın daha hevesle çalışmasını sağlayacaktır.
İş veya sosyal hayat fark etmeksizin, hayatın her alanında, insan başkaları tarafından beğenilmek, değer görmek, takdir edilmek ister. Bunlar doğuştan gelen arzulardır. Başarılı firma ve ekipler incelendiğinde çalışma prensipleri ve stratejileri haricinde başarılarının bir diğer sebebi, birbirlerine karşı olan takdir ve minnettarlık hisleridir.
Teşekkür Etmenin Önemi
Bu konuda anlamlı bir araştırma American Psychological Association (ABD) tarafından 2012 yılında 1700’den fazla çalışan ile yapılan anket sonucu, çalışanlardan yarısından fazlası hak ettiği değerden çok daha azını gördüğü ve daha az önemsendiğini düşündüğü için yeni iş arayışına girdiğini ortaya koymuştur. (Eminim ki bu oran Türkiye için de benzer durumdadır.)
Küresel boyutta 30.000’i aşkın çalışan ve 500’ün üzerinde firmanın katılımıyla yapılan çalışma ve araştırmalara göre, firma içi teşekkür etme kültürü bulunan firmalardaki çalışanlar iş yerlerini mutluluk verici yerler olarak tanımlıyor.
Tabi ki çalışanlara, çalışmaları karşılığında ödeme de yapılmalıdır, ancak bu onların performansını etkileyen tek şey değildir. İnsanlar doğaları gereği, yaptıkları iyi şeylerden ötürü memnuniyet duyulsun isterler, katkıları fark edilsin isterler. Siz de çalışma ortamınızda bir teşekkür kültürü oluşturarak verimi arttırabilirsiniz.
Manevi Olarak Değerli Olan Teşekkür
Teşekkür etmeyi sadece iş hayatlarımızın önemli bir parçası olarak da düşünmemeliyiz tabi ki. O iki kelime birçok insanı manevi olarak birbirine bağlar. Bağları güçlendirir, paylaşımları arttırır. Teşekkür etmek ile ilgili bu kadar çene çaldık ama nasıl teşekkür edileceğinden hala bahsetmedik. Aslında bunun yanıtı çok basit, ayrıca hepinizin de içinde saklı. Teşekkür etmek için öyle büyük süslü laflara ya da göz kamaştıran hediyelere ihtiyacınız yok. Teşekkür edebilmek için ihtiyacınız olan ve yapmanız gereken tek şey, bütün samimiyetiniz ve içten gelen kocaman bir gülümseniz eşliğinizde karşındaki kişiye sadece “teşekkür ederim” demektir. Sanırım teşekkür etmeyi bu kadar güzel kılan şey de bu.